Flemming Rose langer ud efter ledelsen i JP/Politikens Hus i sin nye bog

Den tidligere kultur- og udlandsredaktør på Jyllands-Posten Flemming Rose fortæller i en ny bog, hvordan ledelsen i JP/Politikens Hus forbød ham at udtale sig efter Muhammed-krisen.

Flemming Rose. Foto: Mathias Bojesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årene efter Muhammed-krisen tvang daværende bestyrelsesformand Jørgen Ejbøl og andre i ledelsen i JP/Politikens Hus Flemming Rose til ikke at udtale sig om sagen. Rose var på det tidspunkt udlandsredaktør på avisen.

Det fortæller Flemming Rose i en ny bog, »De besatte«, der udkommer på forlaget People’s Press fredag.

I et interview med Weekendavisen om bogen fortæller Flemming Rose, at Jørgen Ejbøl, koncerndirektør Lars Munch og chefredaktør Jørn Mikkelsen i 2011 stod bag en skriftlig »håndfæstning«, der begrænsede, hvad Flemming Rose måtte sige og skrive.

Blandt andet stod der, at Flemming Rose ikke måtte deltage i radio- og TV-programmer i hverken Danmark eller udlandet.

Flemming Rose valgte på det tidspunkt at acceptere den censur, han blev underlagt, fortæller han i et andet interview i Information. Til avisen begrunder han det med tre ting.

Han synes, »at terrortruslen berettigede en form for undtagelsestilstand i JP/Politiens hus i 2011, og derfor må man acceptere en vis indskrænkning af sine rettigheder«.

Han havde »allerede sagt alt, hvad han havde at sige om Muhammed-tegningerne, i sin bog »Tavshedens Tyranni« i 2010«, og han »brød sig ikke om at blive beskyldt for at være illoyal,« som han også fortæller, at Jørgen Ejbøl kaldte ham.

Truet med fyring

Flemming Rose beskriver også, hvordan Jørgen Ejbøl truede ham med fyring, hvis han stillede op som vidne i en amerikansk retssag om terrorplaner mod Jyllands-Posten. Ifølge Flemming Rose ringede Jørgen Ejbøl til ham og sagde:

»Jeg skal gøre det meget kort. Hvis du stiller op som vidne i den retssag ... så er du ikke længere ansat i virksomheden.«

Desuden fortæller Flemming Rose i Weekendavisen, hvordan Jørgen Ejbøl i september 2015 smed Flemming Rose og Naser Khaders PET-livvagter ud fra prisuddelingen af Jyllands-Postens ytringsfrihedspris. Det bekræfter Naser Khaders over for Information.

28. september 2015 afleverede Flemming Rose sin opsigelse til daværende chefredaktør på Jyllands-Posten, Jørn Mikkelsen.

Flemming Rose er ikke den eneste, som har en bog på vej. 7. november udkommer bogen »Pansergeneralen« på Gyldendal, som er et portræt af Jørgen Ejbøl skrevet af journalist og forfatter Kirsten Jacobsen.