Findes der overhovedet offline-mennesker?

Det er smart at kalde sig ’offline’. Men gør man det, er man hykler – for mens mobilen er slukket, står den stadig og suger beskeder til sig, forklarer net-ekspert.

’Nu skal vi være offline’. Sådan lød forsideoverskriften på Urban den 11. maj 2007.
Direktøren for et firstmover-firma, lederen af et konsulentfirma samt en fremtidsforskere var alle enige om, at det var trendy at trække stikket ud.

»Folk oplever informations-overload i dag. Engang var vi begejstrede for enhver teknologi, som gav adgang til information og kommunikation. Men i dag er nysgerrigheden blevet erstattet af et behov for at trække stikket ud,« sagde fremtidsforsker ANNE-MARIE DAHL fra Futuria dengang.

Siden er Facebook braget igennem.

Og iPhone er blevet populær.

Læs også: Facebook-profil afslører narcissister
Læs også: Fra 9 til 47.155 Facebookvenner

I dag indrømmer Anne-Marie Dahl, at fremtiden ser anderledes ud, for vi vil i endnu højere grad være online hele tiden.

»Men, det er helt centralt, at det er MIG, der bestemmer, hvem der kan komme i kontakt med mig hvornår. Det giver status at vise, at jeg er så vigtig og attraktiv person/arbejdskraft, at jeg ikke behøver være klar i forhold til hvem som helst,« siger hun.

’De kan lægge en besked’

Hun forventer, at vi kommer til at se flere filtre og personlige adgangssignaler.
»Jeg er offline, når det passer mig, selv om jeg reelt er online i forhold til de signaler jeg vælger at følge lige nu. Mange vil f.eks. reelt være online på Facebook, selv om de fremgår som offline,« siger Dahl.

Læs også: Generation internet vil være online 24/7
Læs også: Yt med for mange Facebook-venner

Anne-Marie Dahl ser en mellemvej, for de virkeligt efterspurgte:

»Har man selvværdet i top, kan det hænde, at man faktisk indimellem slukker hele skidtet – de kan jo bare lægge en besked, hvis de vil mig noget.«
Og MORTEN BAY, forfatter og ekspert i netværk mellem mennesker, giver heller ikke meget for de, der påstår, de er offline.

»Der findes stadig en del, der påstår, at de er offline, fordi det er ’cool’ at sige. De er dog som regel nogle hyklere. For man skal huske, at selv om man af og til slukker sin mobil og lader være med at tjekke sin mail, så står de stadig og modtager beskeder,« siger Morten Bay.

For at være offline i samfundet i dag, skal man aldrig have forbindelse med internettet eller mobiltelefoner, hvilket er totalt umuligt. Med mindre man er blandt landets ældste generationer eller flytter ud på en øde ø, mener Morten Bay.