Fem terrormistænkte mænd skal forblive bag tremmer

De fem mænd, mistænkt for at have hjulpet Omar El-Hussein med terrorangrebet i februar, skal forblive varetægtsfængslet.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I store salatfade og med blå blink blev de fem mænd, der er sigtet for medvirken til terrorangrebet i København i februar, kørt hver for sig ind i Københavns Byret på Nytorv i Indre By. Torsdag formiddag skulle retten for lukkede døre afgøre, om de skulle forblive varetægtsfængslet eller slippes på fri fod . Efter én for én at være stillet foran en dommer, var afgørelsen over middag klar: Samtlige er idømt fortsat varetægtsfængsling i fire uger frem til 21. maj.

Ved terrorangrebet skød og dræbte gerningsmanden Omar El-Hussein først den 55-årige Finn Nørgaard ved et arrangement på Krudttønden på Østerbro og derefter den 37-årige vagt ved synagogen i Krystalgade Dan Uzan. Derudover blev seks politifolk såret ved de to angreb.

Alle fem er sigtet for medvirken til de to drab samt drabsforsøg, men nægter sig skyldige.

Ikke sigtet efter terrorparagraf

På trods af at attentaterne i vinter officielt er udråbt som terrorattentater, er Omar El-Husseins mistænkte medhjælpere ikke sigtet efter terrorparagraffen. Det kan dog ændres, lyder det efter retsmødet torsdag fra specialanklager ved Anklagemyndigheden Stig Fleischer.

»Sigtelser kan altid ændres. Men der skal være en juridisk vurdering af, hvorvidt det, de har hjulpet med, er terror. Og så skal vi være færdige med den fulde efterforskning, før vi træffer den beslutning. Og det kan jeg ikke sige, hvornår vi er.«

Det var ikke muligt for specialanklageren at komme med nye oplysninger om efterforskningen, der holdes meget hemmelig.

»Vi efterforsker denne sag, som er meget alvorlig, og det har vi gjort lige siden 14. februar. Jeg kan ikke komme ind på detaljerne,« fastslår han.

Forsvarer: Efterforskning tager for lang tid

Efterforskningens varighed er et problem, når det medfører, at de fem sigtede sidder varetægtsfængslet uden at vide, om de bliver tiltalt. Det mener en af forsvarerne, Michael Juul Eriksen.

»Derfor vil vi slå på, at der er gået lang tid med efterforskningen i forhold til hvor mange ressourcer, der bliver brugt på den, og vi vil presse på for, at anklagemyndigheden foretager en vurdering af, om de rent faktisk vil køre en sag mod dem eller ej,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Blandt de uopklarede spørgsmål, som politiets efterforskere forsøger at finde svar på, er fortsat, hvordan det lykkedes Omar El-Hussein at skaffe den M95-riffel, han brugte foran Krudttønden.

For mens to af de varetægtsfængslede mænd er sigtet for at have skaffet våben til angrebet på synagogen, og to er sigtet for at have skaffet såkaldte »effekter« til angrebet på synagogen, er det endnu uvist, hvordan Omar El-Hussein fik fat i den riffel, der blev stjålet i et hjemmerøveri i begyndelsen af 2013.