Blå blok lover millioner til trængte politikredse

De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti erklærer sig parate til at tilføre de trængte politikredse ekstra millioner, så længe det forhøjede terrorberedskab tærer på ressourcerne.

Arkivfoto fra dagene efter terrorangrebet i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end to måneder efter terrorangrebet i København står de politiske stridigheder om politiets ressourcer fortsat i lys lue.

Jovist, et stort flertal samlede sig for nylig bag et aktstykke, der gav politiet 150 millioner til at opretholde det forhøjede terrorberedskab efter angrebet i februar, men nu erklærer tre partier i blå blok sig parate til at skyde endnu flere millioner efter de trængte politikredse.

Og det er særligt på Sjælland, at man lider, kan Berlingske fortælle søndag, hvor en række lokale politikredsformænd i et samlet nødråb efterlyser ressourcer, der kan dække for det mandskab, man har afgivet til hovedstadens terrorberedskab.

Det nødråb får en kvik respons fra de Konservative, hvor finansordfører Mike Legarth (K) melder sig parat med 500 millioner kroner ekstra.

»Vi har afsat 500 millioner kroner ekstra til politiet i vores finanslovoplæg og vores 2020-plan, og den check er vi klar til at udskrive i dag,« siger finansordføreren til Berlingske Nyhedsbureau.

Hos Politiforbundet ser formand Claus Oxfeldt, at opråbet fra de trængte politikredse som et symptom på et generelt problem.

»Jeg synes, det her er med til dokumentere, hvad vi har sagt i årevis: Vi er alt for få politifolk til at for mange opgaver. Når der kommer noget uventet, der tager tid, så får vi syn på den sag,« siger formanden og påpeger, at det i sidste ende vil gå ud over den enkelte borger.

»Der er ingen som helst tvivl om, at det her kommer til at berøre borgeren. Vi har ikke politifolk, der er i beredskab forstået på den måde, at de mange hundrede politifolk, der nu skal bruges til opgaver i København, de bliver taget fra andre opgaver, som de var i gang med at løse, og det vil borgeren selvfølgelig mærke i sidste ende,« siger han.

Både Venstre og Dansk Folkeparti stemte for det af regeringen fremsatte aktstykke, der gav 150 millioner kroner ekstra til politiet. Men signaturen på den aftaletekst blev sat velvidende, at midlerne ikke ville slå til, erkender Peter Skaarup (DF), retsordfører hos Dansk Folkeparti.

»Det var det bedst opnåelige i situationen. Vi ville ikke risikere at stå i en situation, hvor regeringen kunne kritisere os for ikke at ville give flere ressourcer til politiet. Men det er ikke ensbetydende med, at vi syntes, der var ressourcer nok,« siger Peter Skaarup i dag.

Han erklærer sig samtidig parat til at finde de fornødne millioner, og vil nu hive justitsminister Mette Frederiksen (S) i samråd om sagen.

Hos Venstre er retsordfører Karsten Lauritzen (V) modsat de Konservative ikke meget for at sætte et konkret tal på, hvor meget man vil tilføre politiet.

»Det er svært at gøre regningen op her og nu, men vi er villige til at se på, hvad behovet er. Vi har hele tiden sagt, at de 150 millioner ikke er nok,« siger han.

Socialdemokraterne retsordfører, Trine Bramsen (S), ærgrer sig over, at der går »valgkamp i så vigtig en sag«.

»Vi har hele tiden sagt, at vi er i tæt dialog med Rigspolitiet om, hvad der skal tilføres, og skulle der vise sig et yderligere behov, så ser vi velvilligt på det,« siger hun.