FE indsamlede 23 millioner metadata på en måned

Forsvarets Efterretningstjeneste indhentede på én måned 23 millioner metadata, viser dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden.

Kastellet i København, hvor dele af Forsvarets Efterretningstjeneste holder til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På bare én måned i 2012 indsamlede Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) 23 millioner såkaldte metadata, som blev brugt til efterretningstjenestens arbejde med at overvåge terrorister og øge sikkerheden i og uden for Danmark. Det skriver Jyllands-Posten.

Tallene fremgår af bogen »Overvåget«, som udkommer tirsdag og er skrevet af journalisten Glenn Greenwald, der som en af få personer har fået adgang til hele den amerikanske whistleblower Edward Snowdens lækkede materiale fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA.De såkaldte metadata er eksempelvis oplysninger om, at en person ringer eller sender en mail til en anden og ikke selve indholdet i opkaldene eller mailene. Oplysningerne er blevet indsamlet fra 8. marts til 8. april 2012, og det er ifølge avisen første gang, at der bliver sat eksakte tal på omfanget af FEs indsamlinger af metadata.

Det fremgår også af tallene, at der i Frankrig i samme periode blev indsamlet 70 millioner metadata, mens der i Spanien blev indsamlet 60 millioner, i Italien 47 millioner og i Holland blot 1,7 millioner.

Forsvarets Efterretningstjeneste havde ifølge Jyllands-Posten ingen kommentarer til oplysningerne i bogen mandag.