Råd: Bekymrende at FE registrerer flere danskere

Rådet for Digital Sikkerhed finder det bekymrende, at flere danskere havner i hemmelige militære registre hos Forsvarets Efterretningstjeneste.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bør få alarmklokkerne til at ringe, når flere og flere danskere havner i registrene hos Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Det mener formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, Birgitte Kofod Olsen, der reagerer på oplysninger i Politiken om, at antallet af registrerede danskere hos FE er steget siden 2011.

»Når der kommer oplysninger frem om, at en efterretningstjeneste registrerer flere og flere oplysninger om borgerne, så er man nødt til at kigge kritisk på, om det harmonerer med principperne i et demokratisk samfund, altså hensynet til borgere og virksomheders retssikkerhed og hensyn til persondatabeskyttelse,« siger Birgitte Kofod Olsen.

Ifølge Politiken var antallet af danskere, som er registreret hos FE, stabilt fra 2006 til 2010, men siden 2011 er der sket en forøgelse i antallet af registreringer.

Kilden til oplysningerne er en rapport fra Wamberg-udvalget, der indtil årsskiftet førte kontrol med FEs registrering af personer. Rapporten fortæller også, at FE i stigende grad får sine oplysninger om danske borgere fra andre landes spiontjenester.

Den tidligere amerikanske efterretningsmedarbejder Edward Snowden har peget på, at efterretningstjenesterne udveksler flere og flere oplysninger og har skabt en »europæisk basar« for den slags oplysninger.

»Hvad der ligger i den basar er ikke til at efterprøve. Men tallene fra Wamberg-udvalget kunne tyde på, at samarbejdet mellem tjenesterne nok er større, end vi har formodet tidligere,« siger Birgitte Kofod Olsen.

Hun mener, at de nye oplysninger øger behovet for at se med kritiske øjne på et lovforslag om etableringen af et nyt Center for Cybersikkerhed, der skal lovfæste FEs overvågningsbeføjelser.

»Lige nu arbejder man med et lovgrundlag for Center for Cybersikkerhed, som jo får ret vide beføjelser for at indsamle data, der knytter sig til sikkerhedshændelser i myndigheder og tilsluttede virksomheder.«

»Som det er nu, er centret etableret i regi af FE, det vil sige, at der kan flyde data til andre dele af FE. Det giver i sig selv ophobning af endnu flere data, end vi har set tidligere. Det giver anledning til at se med ekstra kritiske briller på det her,« siger Birgitte Kofod Olsen.

Rådet for Digital Sikkerhed har anbefalet, at centret etableres uden for FE »for at få ordentlig demokratisk kontrol«.

Regeringen ville oprindeligt have fremsat lovforslaget i marts, men har udsat det på grund af voldsom kritik. Det ventes nu at blive fremsat inden sommerferien.