Esbjerg vil terrorteste folkeskolerne

Alle folkeskoleelever i Esbjerg Kommune skal træne, hvad de skal gøre i tilfælde af skyderi på skolen. Det vil skræmme eleverne unødigt, advarer formand for Skole og Forældre.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Med terrorangrebet i Paris i fredags, hvor 132 personer blev dræbt, er terrortruslen rykket endnu tættere på. Derfor har Esbjerg Kommune valgt at teste terrorberedskabet på alle folkeskoler, så både lærere og elever ved, hvordan de skal forholde sig i en eventuel terrorsituation.

»Jeg synes simpelthen, vi har en forpligtigelse til at være klar på, hvad vi gør i tilfælde af, at det værste skulle ske. Det gør vi i tilfælde af brand og i andre situationer, og jeg synes også, vi er forpligtede til at gøre det i forhold til skyderier, når man nu har set, hvordan det rykker tæt på og rent faktisk kan ske,« forklarer skolechef i Esbjerg Kommune, Henrik Schou.

Alle landets skoler har siden 2009 skulle have en beredskabsplan for terror eller skoleskyderier, men det er ikke kutyme at teste dem, som man for eksempel jævnligt gør med brandberedskabet.

Skolechef Henrik Schou er udmærket klar over, at terror er et anderledes meget følsomt emne, som forældre muligvis vil stejle over.

»Mit svar til dem er, at der kun er en ting, der er værre end at øve det. Det er, hvis det sker, hvor vi ikke har øvet det,« understreger han.

Formand for landsorganisationen Skole og Forældre, Mette With Hagensen, er ganske rigtigt meget skeptisk over for planerne i Esbjerg.

»Det kan jage en unødig skræk i livet på især de små elever,« advarer hun og uddyber:

»Vi laver brandøvelser indimellem, og fortæller, hvorfor vi gør det. Det kan børnene forstå og håndtere. Men det her handler om terror og skoleskyderier, som børnene måske har set på fjernsyn og ved, at det dør man af. Så derfor skal vi træde meget, meget varsomt med at øve det, fordi det kan give børnene en skræk for, om det her kommer til at ske,« siger Mette With Hagensen.

På Aura-skolen i Esbjerg skal elever og lærere efter planen teste terrorberedskabet torsdag. Det kommer til at foregå ved, at lærerne får en SMS på arbejdstelefonen og derefter stille og roligt skal få alle eleverne ind klasselokalerne, hvor de så skal være musestille.

»Det handler om at lege stilleleg og være usynlige,« forklarer skoleleder Torben Mørup.

Der er altså ikke tale om en livagtig øvelse, hvor eksempelvis hjemmeværnet kommer og agerer revolvermænd, understreger han.

»Vi forsøger selvfølgelig at afdramatisere det - ikke mindst når det i Paris er så tæt på,« siger Torben Mørup.

Øvelsen handler primært om, at lærerne ved, hvad der skal ske, og hvordan de skal agere. Men det kan også hjælpe børnene til at være mindre bange, mener skolelederen.

»Mange af dem har jo hørt om skyderierne. Og så er det da vigtigt for børnene at få at vide, at der er nogen, som passer på dem, hvis det kommer til at ske. En måde at fjerne en angst og frygt er også, at børnene ved, at de voksne har styr på det, og at det her system fungerer,« siger Torben Mørup.

Mette With Hagensen fra Skole og Forældre håber, at forældrene i Esbjerg får besked, inden terrorøvelserne forgår, så de kan nå at snakke med deres børn om det.

»Men vores generelle anbefaling er, at der selvfølgelig skal være en plan, og de voksne skal vide, hvad de skal stille op i situationen, men at vi ikke skal lave egentlige øvelser med børnene. Netop for at skåne børnene, når der heldigvis er meget lille risiko for skoleskyderier i Danmark,« understreger hun.