Elefantunge på ledsaget udgang havde fået det forkerte ben ud af sengen

Den nyfødte hanelefant fra Københavns Zoo tog fredag sine første skridt udenfor elefanthuset sammen med sin mor og tante. Dyrepasserne var talstærkt til stede med hjerterne oppe i halsen.

Elefanten Kungrao har natten til onsdag den 17. maj 2017 født en unge i Københavns Zoo. Ungen blev født klokken 04.24, og der er tale om en lille han. Kungrao fik i 2013 sin første unge, der desværre døde kort efter af herpesvirus. Den lille nye unge er den 13. elefantunge født i zoo siden 1970. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De tre elefanter skulle have været ude klokken 13.00, men den kun to dage gamle hanelefantunge sov, og ingen nænnede at vække ham.

Det ville være nærliggende at skam-referere Mogens Jermiin Nissen og Harald Lunds vuggevise til selvsamme dyr, men det vil jeg fri læserne for i denne omgang.

Så dér stod vi så, Zoo-gæster og den danske presse og ventede på, at det nyeste medlem af elefantfamilien skulle tage sin første udendørs skridt.

Efter et kvarters tid blev porten til elefanthuset dog åbnet og ud kom først moderen, Kungrau, efterfulgt af hendes to dage gamle søn. Ungens tante dannede bagtrop.

»Dér er den,« konstaterer en lille dreng og taber sin legetøjsdinosaurus i begejstringen.

Der er massere af »ih«, »oh« og »æh« blandt tilskuerne, der blandede sig med skrattende walkie talkie-snak fra dyrepasserne.

»Ja, vi har da været nervøse. Det er også en stor dag for os,« siger elefant-dyrepasseren Charlotte.

Det skal senere vise sig, at dyrepasserne for alvor får noget at være bekymrede for. Men det vender vi tilbage til.

Indtil videre behøver dyrepasserne ikke at være bekymrede - endnu - da den lille elefantunge holder sig konstant mellem moderen og tanten. Den må tage fire skridt, hver gang de fuldvoksne elefanter tager ét.

Den voksne elefant udstøder en konstant lavfrekvent brummen, »et meget sjældent fænomen,« lader en dyrepasser os forstå over højttaleranlægget. De voksne elefanter dunker også snablerne ned i grusunderlaget, så der lyder tunge hule bump.

Til publikums store begejstring trutter de to tunge damer også i deres lange snabler, som elefanter jo nu engang har for vane.

Hver en krog af det store elefantanlæg skal besøges. Den lille elefant er mandsopdækket, men kan ikke dy sig at stikke snablen op i træstammer og i dammen, mens publikums øjne og smartphones følger dens mindste bevægelser.

Krise i elefantland

Tidligt onsdag morgen, klokken 4.24, fødte Kungrao den - ikke helt - lille ny. En ordentlig kleppert på 90 kilo. Zoologisk Have havde denne gang som et forsøg sat varmefølsomme kameraer op i elefantburet for at give medarbejderne bedre mulighed for at kunne registrere, når fødslen gik i gang og overvære den.

Men det lykkedes ikke. Da dyrepasserne intetanende kom onsdag morgen, var den ny unge født.

Den lille unge tumler rundt mellem de to store hunelefanter, der ikke er nær så let på tå og adrætte som ungen. Helt elegant går ungen dog ikke, den er noget klodset. Derfor styrer moderen ofte unge i den rigtige retningen ved brug af sin snabel.

Den nye elefant er omtrent kvart størrelse af de to damer, og da den let og elefant svanser hen over et par store træstammer i bunden af anlægget, går mor, tante og dyrepassere i panik.

»Du skal løbe derhen, nu,« lyder det med skinger stemme i dyrepasserens walkie talkie. Hun adlyder og afbryder snakken med DR Nyheder.

Også elefanterne fornemmer faren og trutter voldsomt i snablerne, mens de forsøger at skubbe til træstammerne, så den lille unge kan komme tilbage på anden side af stammerne.

Den gør den også efter møje og besvær, så både hunelefanterne og dyrepassere igen kan trække vejret.

»Vi har en total hands-off politik, så det gælder om at have is i maven. Men de er klodsede, og vi skal også lige vænne os til den, ligesom den skal vænne sig til stedet her. Men det handler om at kigge på det med faglige øjne og vide, at de to elefanter nok skal hjælpe ham, det vil de også gøre i naturen,« forklarer elefantpasseren, Charlotte.

En tilskuer har en noget anden udlægning af episoden:

»Den havde nok fået det forkerte ben ud af sengen,« bemærker han.

Den unge har endnu ikke fået et navn, men tidligere er nye elefanter i Københavns Zooligiske have blevet navngivet ved, at man kan stemme på nogle valgmuligheder., fortæller dyrepasseren.

Elefanter er sædvanligvis drægtige i 21-22 måneder, og det var ventet, at Kungrao ville nedkomme i maj måned. Hun er født i Thailand i 1997 og kom til Zoo i 2001. Hun fødte i februar 2013 sin første unge, Khao Sok, der desværre døde knap to år gammel af elefantherpes i november 2014. Den nyfødte unges far er Chieng Mai, der er født i 1959 og kom til Zoo i 1962.