Ekspert: Grænseåbning er som hasardspil – og man kan stadig tabe stort på coronarouletten

Fra på mandag er norske, tyske og islandske turister igen velkomne i Danmark, mens EU opfordrer til yderligere grænseåbninger. Især to europæiske lande kan dog være et problem, siger virolog fra Københavns Universitet.

Under coronalukningen af Danmark mente politiet for få uger siden det nødvendigt midlertidigt at forbyde ophold på Islands Brygge i København, fordi for mange samledes. Nu opfordrer EU til at genåbne de indre grænser, og det vækker bekymring hos en dansk virolog om smittefaren på eksempelvis markeder i turistmagneter som Barcelona, Rom og Provence. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Smittetallet falder, og tyske turister er om få dage igen velkomne nord for grænsen. Men sammenlignet med andre europæiske lande hænger Danmark i bremsen, hvad angår genåbning af grænser, og et spørgsmål trænger sig på:

Er der sundhedsfaglige argumenter for at genåbne grænserne, eller giver det mening fortsat at være ekstra forsigtig for at undgå en opblusning af coronaepidemien?

Det korte – og lidt besværlige – svar er, at »det er totalt umuligt at sige«, som det lyder fra professor i virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

Virologen følger udviklingen i både den tilgængelige viden om den ny coronavirus og de forskellige landes indsatser mod epidemien, og han forklarer, at smittetallene i en række lande fortsat giver klar anledning til skepsis.

»Ja, og det gælder jo først og fremmest Sverige. Nogle politikere elsker at sige, at vi skal åbne til Sverige, men de har altså problemer derovre. Jeg ved godt, at primært Stockholm er ramt, men så længe, man ikke kan adskille folk, har vi et problem. Det er i øvrigt heller ikke rigtigt, at frekvensen for coronasmitte i Skåne er lavere end i Storkøbenhavn. Den er som minimum lidt højere,« siger Allan Randrup Thomsen og fortsætter længere sydpå.

»I går kiggede jeg på situationen i de typiske ferielande ud til Middelhavet, og her er det eneste land, jeg har et forbehold over for, Portugal.

Spanien, Frankrig, Italien, Kroatien, Grækenland ligger pænt. Så hvis vi kun ser på den nuværende situation, så kan man sige, at det er okay at åbne grænserne til de lande. Det er heller ikke noget problem med de baltiske lande, eller Finland og England for den sags skyld. Længere mod øst er der til gengæld igen problemer, og her tænker jeg på Hviderusland, Ukraine og Rusland, som er hårdt ramt. Rumænien ligger også relativt dårligt,« siger virologen.

Coronarouletten

Men et helt afgørende forbehold gør ifølge Allan Randrup Thomsen grænseåbningen til tilfældighedernes spil.

For en ting er den nuværende situation. Hvad med om to måneder?

»Det er der ingen, der kan forudsige. Problemet er, at epidemien holder sig selv i gang baseret på de her såkaldte superspredere, og det sker ud fra et tilfældighedsprincip. Er der en superspreder i en stor forsamling eller ej? Det er lidt som at spille roulette. Det kan sagtens være, at det går godt, men det kan også gå galt. Jeg kan kun sige, at der er en risiko, som er svær at beregne. Derfor er det meget op til de forskellige regeringers basale natur: Er man forsigtig anlagt, eller er man en risikotager?« siger Allan Randrup Thomsen.

Virologen fra Københavns Universitet falder selv i første kategori.

»Alt andet lige – og jeg er jo kendt for at være den forsigtige type – ville jeg strengt taget gerne vente med grænseåbning til efter sommerferien. Det ville reducere risikoelementet. Og jeg siger ikke, der er noget sundhedsfagligt argument for at gøre det. Det kan sagtens være, at det går godt (hvis vi åbner grænserne til de andre europæiske lande, som EU anbefaler, red.), men vi ville fjerne risikoen ved at undgå de her store turiststrømme,« siger Allan Randrup Thomsen:

»Forestil dig Barcelona, Rom eller markederne i Provence, tætpakket med mennesker fra alle mulige steder i Europa... Det er totalt umuligt at sige, hvad det kan betyde for epidemiens udvikling«.

EU: Åbn grænserne

Torsdag lød beskeden til medlemslandene fra EUs kommissær for indre anliggender, Ylva Johansson, at 15. juni – allerede mandag, hvor Danmark altså nøjes med at åbne mod Tyskland, Island og Norge – vil være på tide at hæve restriktionerne ved Unionens indre grænser.

Men virologen fra Københavns Universitet tilføjer, at det stadig kan gå galt, selv om smittetallene i ugevis er faldet og faldet.

»Vi frygtede tidligt under epidemien, at det kunne gå så galt som i Italien. Og det kan det potentielt stadig, for virus er der stadig, og vi kan se i andre verdensdele – Indien og Brasilien – at den kører på fuldt drøn. Selv i USA slås man stadig. De har ikke oplevet samme fald i nye tilfælde, som vi har i EU,« siger Allan Randrup Thomsen:

»Hvis de indre grænser er åbne, så er vi afhængige af laveste fællesnævner. Så hvis et andet EU-land er mere risikovilligt end Danmark, kan det blive indgangsporten til en større epidemi i EU. Man skal tænke det hele igennem, når man vurderer risikoen. Man skal huske, hvor meget strømmen af skiturister betød for virusspredning i Europa. Omvendt kan det sagtens være, at det er så vigtigt at få gang i økonomien igen, at vi skal tage en større risiko«.

I Danmark har der ifølge de seneste tal i tre dage ikke været et dødsfald efter coronasmitte.