»Det betød enormt meget at få støtte«

Nedladende tilråb har fået betydning for, hvordan Christoffer Jakshøj gebærder sig, og hvordan han klæder sig. Da han blev smidt ud af en bar for at kysse med en fyr, oplevede han, hvor vigtig opbakningen var.

23-årige Christoffer Jakshøj er homoseksuel og tænker blandt andet over sin påklædning for at undgå konflikter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christoffer Jakshøj ved, at hans seksuelle orientering kan resultere i forskelsbehandling og ubehagelige tilråb. Og det irriterer ham, at han skal være opmærksom på, hvor og hvornår han kysser sin kæreste, bare fordi han er mand. Og det irriterer ham, at han skal tænke over, hvordan han klæder sig, og hvor han cykler om aftenen for at undgå tilråb møntet på sin seksualitet.

Især én episode har brændt sig fast i den 23-årige mands bevidsthed: En aften for halvandet år siden var han i byen med venner og kolleger på en bar på det indre Nørrebro i København. Christoffer Jakshøj mødte en fyr i baren, som han hurtigt faldt i snak med.

»På et tidspunkt begyndte vi at kysse, og det var dér, at dørmanden kom og skilte os ad,« erindrer Christoffer Jakshøj.

»Han sagde, at han ikke ville tolerere den slags opførsel. Og vi fik at vide, at vi kunne skride på Cozy (homobar i København, red.), hvis vi ville gøre sådan noget. Det resulterede i en ophedet diskussion, for han kan jo ikke bestemme, om vi skulle stå dér og kysse. Det er jo ulovligt at smide os ud på den måde. Det kom jeg ingen vegne med, og han tog mig i kraven og smed mig ud,« fortæller Christoffer Jakshøj.

Opbakning fra andre

I fredagens Berlingske opfordrer flere markante stemmer, der arbejder med hadforbrydelser og diskrimination, til, at vi alle sammen skal blive bedre til at blande os og sige fra, når vi ser en person blive udsat for hadefulde eller diskriminerende ytringer. Da Christoffer Jakshøj blev smidt ud af baren på Nørrebro, sagde de andre gæster på baren fra. De stimlede ud og blandede sig og spurgte, om de to mænd var okay. Selv ringede Christoffer Jakshøj til politiet.

»Det betød enormt meget at få den støtte. Bagefter har det virkelig hjulpet mig til at vide, at det ikke bare var mig, der syntes, det var dybt uretfærdigt. Så jeg ikke kom til at vende kritikken indad. Det giver mig på sin vis en tryghed. Og det bekræfter mig i, at folk ikke er så uduelige, som man kan frygte, eller som man nogle gange kan komme til at tro,« siger Christoffer Jakshøj.

Tænker over påklædning

Episoden på baren på Nørrebro er den værste, men langtfra den eneste diskriminerende handling, som Christoffer Jakshøj har oplevet.

»Generelt føler jeg mig tryg i København, men det sker alligevel, at jeg bliver råbt efter. Eller at biler stopper og begynder at være konfronterende eller ude på ballade. Det sker ofte nok til, at jeg tænker over, om det tøj, jeg tager på, falder meget uden for, hvordan en mand skal se ud,« siger Christoffer Jakshøj.

Generelt mener Christoffer Jakshøj, at tolerancen er god over for homoseksuelle i København. Men at der stadig er en norm for, hvad man kan tillade sig at gøre i det offentlige rum som homoseksuel.

 

»Derfor cykler jeg helst ikke igennem Indre By torsdag, fredag og lørdag aften og nat enten uden at være sammen med andre eller have musik i ørerne. For jeg gider ikke høre, hvad folk råber efter mig. Jeg gider ikke at tænke over det, når jeg er på vej i byen og gerne vil have en øl med nogle venner. Jeg gider ikke at blive gjort opmærksom på, at jeg er bøsse. Jeg vil bare gerne være mig selv.«