Derfor har vi aldrig mødt en alien

Når universet er fyldt med milliarder af stjerner og muligheder, hvorfor har vi så aldrig haft kontakt med en fremmed civilisation? Dansk astrofysiker giver svaret.

Enhver har tænkt tanken, når man betaget har stirret op på nattehimlens myriader af stjerner: Der må da være liv derude! Et univers så stort og med så mange muligheder - fyldt med milliarder af stjerner og planeter - må da for pokker huse intelligent liv.

Men hvor bliver de så af? Hvorfor er gigantiske rumskibe eller flyvende tallerkener med repræsentanter for højt udviklede civilisationer ombord ikke for længst landet hernede på den tredje planet fra Solen?

Nu har en astrofysikstuderende på Niels Bohr Institutet i København leveret svaret, og det lyder: De har simpelthen ikke haft tid nok. Eller sagt på en anden måde: Mælkevejen er alt, alt for stor.

Forskerens navn er Rasmus Bjørk, og hans tankevækkende sandsynlighedsberegning i en artikel med titlen »Exploring the Galaxy using space Probes« (Udforskning af galaksen med brug af rumsonder) er allerede blevet citeret vidt og bredt i især britisk presse.

I sin beregning går Rasmus Bjørk ud fra, at en højt udviklet civilisation udvikler otte enorme og selvreparerende rumsonder, der bliver sendt af sted fra en planet i Mælkevejen med det formål at få kontakt til en anden civilisation.

Undervejs deler hver enkelt rumsonde sig i yderligere otte mindre sonder, der sætter kursen mod stjerner med planeter, som kunne tænkes at huse liv.

Endvidere forudsætter han i sin beregning, at denne civilisation har opfundet en metode, der gør det muligt at rejse med en tiendedel af lysets hastighed - altså med ca. 30.000 kilometer i sekundet. Det er omtrent 1.000 gange hurtigere end f.eks NASAs Cassini-mission til Saturn.

Men selv med denne formidable hastighed og med i alt 64 sonder på jagt efter liv blandt Mælkevejens ca. 100 milliarder stjerner, vil de efter svimlende ti milliarder år kun have undersøgt omtrent fire pct. af Mælkevejen. I den forbindelse er det værd at nævne, at universets samlede alder anslås til ca. 13,7 milliarder år. Som Rasmus Bjørk konkluderer:

»Vi er endnu ikke blevet kontaktet af nogen udenjordisk civilisation af den simple årsag, at de har ikke haft tid til at finde os. At gennemsøge galaksen for liv er en umådeligt langsommelig proces.«

Rasmus Bjørk giver dog et lille håb for de kontaktbegærlige: Opfindelsen af en teknologi, der tillader rejser med overlyshastighed. Det vil nemlig forkorte den galaktiske opdagelsesrejse betydeligt.