De ændrede bandemiljøet i Danmark

I 2013 blev kimen til den bandekonflikt, der udspiller sig i øjeblikket, lagt. En ny rockergruppe kom til Danmark, og der blev skabt et frirum, som flere nye grupperinger i dag forsøger at udnytte i kampen om territorier i København og Nordsjælland.

Satudarah betyder »et blod« og blev første gang oprettet i Holland. Grupperingen har dog også rødder til Indonesien (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2014). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste måneder har der været flere knivstikkerier og skyderier, hvor bandemedlemmer og personer med tilknytning til bande- og rockermiljøet har været involveret.

Og spørger man hos netop politiet, blev det første brænde faktisk båret til bålet i den konflikt for flere år siden.

»Der skete noget skelsættende i 2013, da Satudarah kom,« fastslår politiinspektør hos Rigspolitiet Michael Kjeldgaard.

Han henviser til den oprindeligt hollandske gruppering, der som de første i nyere tid valgte at udfordre de allerede eksisterende rockergrupper i Danmark, Hells Angels og Bandidos, ved at etablere en afdeling i landet for tre år siden.

Flere bander så muligheder i Danmark

»Dengang holdt vi nøje øje med, hvad Hells Angels og Bandidos gjorde. Vi havde nok forventet, at der blev slået hårdt ned, men det gjorde der ikke. Sandheden er, at de indgik en aftale med dem.«

En aftale, der ifølge politiinspektøren har gjort, at flere andre rocker- og bandegrupperinger har set muligheder i at oprette afdelinger i Danmark, »for det er da klart, at der har været et frirum, som nogen har udnyttet,« som han siger.

Konkret betyder det i dag en intensiveret kamp om, hvilke grupperinger der skal sidde på salget af hash og anden kriminalitet i store dele af Storkøbenhavn og i det nordsjællandske. En konflikt, som Berlingske også tidligere har beskrevet.

Siden 2013 er antallet af bande- og rockermedlemmer faktisk faldet til knap 1.400 personer. Det viser en opgørelse, som Justitsministeriets Forskningskontor offentliggjorde i sidste uge. Men opgørelsen viser samtidig, at de i dag er fordelt på langt flere grupperinger, end for få år siden.

Der gik inflation i rygmærkerne

Går vi helt tilbage til 2009, hvor Justitsministeriets Forskningskontor for første gang indsamlede oplysninger fra bandemiljøet, var det kun fem procent af rockerne, der tilhørte andre grupper end Hells Angels og Bandidos. I april 2016 var det tal mere end fordoblet til 13 procent.

Ud over Saturdarah er blandt andet Gremium og No Surrender kommet til sammen med en række andre grupper. I 2016 var Loyal to Familia eller LTF som grupperingen forkortes, Black Army, Brothas - senere Black Jackets for manges vedkommende, Black Cobra, UTF og Bloodz, blandt de største grupperinger ud over HA og Bandidos.

Senest skulle der angiveligt være udsprunget en ny klub fra den danske afdeling af Satudarah. Grupperingen kalder sig i stedet det nært beslægtede Saudarah og understreger på Facebook, at der ikke er tale om en supportklub a la for eksempel Hells Angels' AK81, men om en »selvstændig brødreklub«, der huserer på den københavnske vestegn og i Nordsjælland.