Politi: Ny bande møver sig ind på narkomarkedet og optrapper konflikten

Kampen om narko-markeder i København og Nordsjælland har optrappet bandekonflikten i en grad, der bekymrer politiet. Slaget står mellem den relativt nye gruppering Black Jackets og ældre bander i Danmark.

Situationen i Nordsjælland og til dels i København omkring Mozarts Plads bunder ifølge Rigspolitiets vurdering i konflikter mellem konkrete bandegrupperinger (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix). Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bandekonflikten i Storkøbenhavn og Nordsjælland er optrappet, og det skyldes særligt én faktor: Den - i dansk sammenhæng - nye gruppering Black Jackets frembrusen. Så klar er vurderingen fra rigspolitiet.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at Black Jackets er en ny gruppe i Danmark. De er den ene part i konflikten, og modstanderne er nogle af de mere etablerede bander,« siger politiinspektør ved Rigspolitiet Michael Kjeldgaard.

Han ønsker ikke at sætte navn på, præcis hvilke etablerede bander, der er tale om, men fastslår at konflikten i øjeblikket er intensiveret.

»I øjeblikket er det afgrænset til det storkøbenhavnske og nordsjællandske område, men intensiveringen består i, at der kommer nye grupper til - og det skaber ubalance i bandemiljøerne,« siger politiinspektøren.

I mange år var der kun Hells Angels og Bandidos i Danmark, men senere kom først en afdeling af den hollandske gruppering Satudarah, og siden er flere andre grupper kommet til. Blandt dem er Black Jackets, der i Danmark er vokset ud af flere tidligere grupperinger, blandt andet Brothas.

Black Jackets Danmark blev først etableret i Danmark i februar i år, men har gjort sig tydeligt bemærket i og udenfor miljøet.

En »ubalance« i bandemiljøet

»Black Jackets har en ekspansionsstrategi, hvor de prøver at tage nogle af de andre grupperingers områder i forhold til at styre de kriminalitetsformer der er, primært handel med stoffer. Og når det sker og grupper får en ny struktur eller bliver stærkere, så sker der en magtforskydning, og i den magtforskydningsproces, opstår der konflikter.«

Tidligere på året valgte Københavns Vestegns Politi at lukke Black Jackets' klubhus i Albertslund midlertidigt på grund af risiko for »angreb«. Senere kom det frem via en aktindsigt, som TV 2 fik, at risikoen for angreb ifølge Københavns Vestegnes Politis var opstået, fordi Black Jackets forsøger at tilkæmpe sig nye narko-territorier fra to grupperinger i området, hvis navne var slettet fra aktindsigten.

Frygter I, at den her ubalance kan føre til en ny bandekonflikt i det storkøbenhavnske område?

»Jeg vil sige det på den måde, at vi følger det her område meget, meget tæt i Rigspolitiet sammen med kredsene, og lige nu er vi selvfølgelig bekymrede for, hvordan det udvikler sig. Men jeg synes faktisk, politikredsene har ageret meget hensigtsmæssigt i forhold til det her,« siger Michael Kjeldgaard, der betegner risikoen for en ny bandekonflikt som »latent«.

Er den risiko blevet større det seneste års tid?

»Det er jo svært at sige, men der sker ting i miljøet, som bekymrer os. Men jeg har ikke evidens for at sige, at den risiko er blevet større, men vi ser med bekymring på den udvikling, der er.«

Men er jeres vurdering, at risikoen er blevet større?

»Det kan jeg simpelthen ikke sige. Men når vi ser konflikt, så kan det ofte foregå i det åbne rum, og det gør jo, at der opstår en risiko for – om du vil – mere almindelige borgere, og det er jo selvfølgelig politiets store bekymring,« siger politiinspektøren.

Rigspolitiet har udstedt de såkaldte konfliktnotater, der er et af de virkemidler, politiet fik til rådighed med den politisk vedtagne Bandepakke 2. Med et konfliktnotat i hånden, kan politi i alle landets politikredse forhindre prøveløsladelser, prøveudgang og weekendorlov for bandemedlemmer der afsoner fra de involverede grupper, når deres grupperinger er i konflikt.

Samme tendens i Odense

Selvom det især er på bandemiljøet i København og Nordsjælland, hvor politiets fokus i øjeblikket er stift rettet, er der også foruroligende tendenser andre steder i landet, som politiet holder øje med.

»Vi ser nogle tendenser i Odense, som vi heller ikke kan lide, og noget af det kan måske have relation til drabet i Vejle,« siger Michael Kjeldgaard.

Han henviser til drabet på en 31-årig mand fra Odense med tilknytning til grupperingen Black Army. Manden blev onsdag aften brutalt stukket ned på kniv på åben gade i Vejle, og døde kort tid efter af sine kvæstelser.

Black Army er ifølge Rigspolitiet i gang med en ekspansionsstrategi i Odense, der minder om Black Jackets i Storkøbenhavn og Nordsjælland.