Danske unge fastholder drukrekord

Danmark topper fortsat listen over, hvor i Europa de unge drikker mest.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske unge drikker både mere og oftere end deres jævnaldrende i andre europæiske lande.

I en ny undersøgelse fra ESPAD (Det europæiske skoleprojekt for alkohol og andre stoffer) svarer 76  procent af de 15-16-årige danskere, at de har været fulde inden for de seneste 30 dage. Det placerer Danmark på en 2. plads over, hvor meget 9. klasse-eleverne drikker i 35 europæiske lande. Vi bliver kun slået af Tjekkiet, hvor 79 procent har drukket i løbet af den seneste måned. 

De danske teenagere drikker i gennemsnit 9,7 centiliter ren alkohol om året. Det er næsten dobbelt så meget som gennemsnittet i Europa, som er på 5,1 centiliter. 

I Danmark svarer 56 procent af de unge, at de drak mere end fem genstande, sidst de var fulde.

Og tallene fortsætter. 92 procent af danskerne svarer, at de har drukket alkohol i løbet af det seneste år. Kun i Tjekkiet er tallet større.

Let at få fat i sprutten

At de danske unge topper listen over druk stemmer godt overens med, at det er i Danmark, det er nemmest at få fat i alkohol. 96 af de danske unge svarer, at det er let eller meget let at få fat i alkohol, vin og sprut.

Når de danske unge drikker, gør de det for at have det sjovt, blive gladere og mere udadvendte. I mange af de andre europæiske lande er de unge mere optaget af frygten for blandt andet at få problemer med politiet.

Gode nyheder

ESPAD-undersøgelsen kigger ikke kun på de unges alkoholforbrug, men også på tobak og stoffer. Og her ligger Danmark - heldigvis - ikke i toppen, men et sted midt på listen.