Borgmester: Drop alkohol nær skoler

Københavns sundheds- og omsorgsborgmester vil have vedtaget en restaurationsplan, som skal sørge for, at alkoholbevillinger begrænses i nærheden af gymnasier og videregående uddannelser.

Københavns sundhedsborgmester vil begrænse bevillingerne af alkohol. HORESTA mener, at man også bør kigge på tilgængeligheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når klokken ringer ud, skal der være længere for gymnasieelever og universitetsstuderende til den nærmeste bodega. Det mener sundheds- og omsorgsborgmester i København, Nina Thomsen (SF).

Hun vil have vedtaget en restaurationsplan, som skal udstikke retningslinjer for, hvem og hvor mange bevillingsnævnet giver alkoholbevillinger til, blandt andet ud fra hvor langt fra en ungdomsuddannelse beværtningens ligger.

- Vi kan faktisk gøre det, at vi begrænser antallet af bevillinger til udskænkning og bevillingstider i nogle områder af byen. Det er oplagt, at man ser på, hvor mange bevillinger man har i nærheden af ungdomsuddannelserne, siger Nina Thomsen.

I går skrev Berlingske, at Verdenssundhedsorganisationen WHO er særligt bekymrede for de danske unge, som gang på gang sætter verdensrekord i druk. Det er de kedelige tal, som Nina Thomsen nu vil til livs ved at begrænse de unges adgang til alkoholen.

- Der er udbud og efterspørgsel. Jo lettere det er at få adgang til alkohol, jo mere bliver der også drukket, siger sundhedsborgmesteren.

Forslaget vækker betænkelighed

Men planen vækker ikke ligefrem begejstring hos HORESTAs, de hotel-, restaurant-, catering- og turisterhvervets hovedorganisation, observatør i Bevillingsrådet, Lars Gudbergsen.

- Jeg vil være betænkelig ved det. Normalperioden for en bevilling er otte år, så det er praktisk svært at planlægge, fordi uddannelsesinstitutioner også flytter rundt, siger han.

Han mener først, at et sådan forslag vil få den store, ønskede gennemslagskraft, hvis der er tale områder, hvor der er 50 kilometer til nærmeste beværtning. Og ikke i København, hvor der nærmere er 50 meter til nærmeste beværtning.

- Det er meget tilgængeligt alle steder. Man skal overveje den samlede tilgængelighed og ikke kun bevillingerne. For det er jo også muligt at købe det på enhver tankstation, kiosk eller supermarked, siger Lars Gudbergsen.

Men sundheds- og omsorgsborgmester Nina Thomsen står fast på forslaget, men understreger, at hun ikke er ude på at lukke byen ned og slå ungdomslivet ned. Men man bliver nødt til at spørge sig selv om, hvad man kan gøre, når Danmark nu besidder den noget kedelige verdensrekord i druk. Og med de begrænsede bevillinger kan man slå flere fluer med et klask. Det har man bevist i Sverige.

- I Stockholm har man haft en meget målrettet politik på området for alkoholbevillinger, som har været med til at bringe alkoholbetinget vold ned med en tredjedel, siger Nina Thomsen (SF).

Man forventer i Bevillingsnævnet at kunne fremlægge forslaget om en restaurationsplan for Borgerrepræsentationen om et par måneder.

INFOshop: Her er Danmarks bedste skoleguider