Det er også forældrenes skyld

Indsatsen mod unges druk skal bla. rettes mod forældre, mener S og V.

Skål i snaps. Arkivfoto: Anders Debel Hansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vi skal have meget mere fokus på forældrenes holdninger til alkohol.
 
Sådan siger Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen, når man spørger hende, hvad staten skal gøre for at komme det rekordhøje alkoholforbrug hos danske børn og unge til livs.
 
Berlingske refererer i dag en alarmerende rapport fra Verdenssundhedsorganisationen WHO. Her kan man igen læse, at danskernes alkoholforbrug internationalt ligger i toppen, og at særligt børn og unges forbrug ligger højt. WHO anbefaler bl.a. øgede afgifter på alkohol som et effektivt våben i kampen mod danskernes druk, men hverken Socialdemokraterne, SF eller den afgående regering har planer om det. Kun de Radikale støtter ideen.
 
Socialdemokraterne og Venstre peger derimod på, at den fremtidige indsats skal rettes mod dels forældre og dels mod skoler og uddannelsesinstitutioner.
 
- Det allervigtigste i de kommende år er at have fokus på at skabe holdningsforandringer hos forældrene. Uanset hvor mange tiltag, man laver, så er det forældrene, der former de unges holdning. Hvis forældrene synes, at det er ok, at deres børn drikker, så er det dem, der omgår aldersgrænserne (16 år for salg af øl og vin samt 18 år for salg af hedvin og spiritus, red.) omkring alkohol. Det er dem, der køber alkohol og siger til børnene, at det er ok, at de går til fest og drikker hjernen ud, siger Sophie Hæstorp Andersen (S).


Fungerende indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) er enig.

- Det vigtigste er, at skoleledere og forældre tager ansvar. Mange forældre har den opfattelse, at det er vigtigt at være ung med de unge, og at man drikker sammen med sine børn. Det er en meget stor misforståelse. Selv om unge ikke skulle rette sig efter deres forældres formaninger om alkohol, så er det vigtigt, at forældrene bliver ved med at gentage dem. Det forventer de unge også. Forældrene skal leve op til deres rolle som forældre, siger Bertel Haarder.

Socialdemokraterne peger på en række andre indsatser for at de unges misbrug til livs. Bl.a. skal skoler og uddannelsesinstitutioner inddrages og udarbejde en alkoholpolitik - i øvrigt sådan som regeringens Forebyggelseskommission har anbefalet.

- I øjeblikket opfordrer man uddannelsesinstitutionerne til at lave en alkoholpolitik, men vi vil overveje at gøre det obligatorisk. Vi skal også sørge for, at aldersgrænserne for salg af alkohol overholdes. Vores indtryk er desværre, at man mange steder - særligt i de små kiosker - ser stort på dem. Jeg kan ikke sige, hvad vi præcist skal gøre, men vi skal diskutere det med branchen, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Venstre går også ind for, at skoler og uddannelsesinstitutioner spiller en hovedrolle i indsatsen mod de unges druk, men det skal ske på et frivilligt, lokalt plan.

- Jeg kan bedst lide, at institutionerne og deres ledere selv tager ansvar. Hvis staten begynder at sige, hvad de skal gøre, så får man en lang lovtekst med undtagelser. Og hvad skal man gøre, hvis institutionerne ikke gør, som man siger? Politiet kan ikke rende rundt i hælene på de unge, men det kan deres forældre og uddannelsesinstitutionerne, siger Bertel Haarder.
 

Ifølge ham bør alkohol på skoler og uddannelsesinstitutioner være bandlyst for unge under 18, og - tilføjer han - dem over 18 bør vise solidaritet med dem under 18.
 
- Men jeg vil godt rose ungdomsuddannelserne - herunder gymnasierne - for at tage problemet alvorligt. Jeg nåede at holde to møder med uddannelsesledere, og man tager sagen meget alvorligt. Jeg har også indtryk af, at rusture på universiteterne ikke flyder så meget i alkohol som tidligere. Der er små fremskridt, men de kunne godt være større, siger Bertel Haarder.