WHO slår alarm over danskeres druk

WHO anbefaler højere afgifter på alkohol for at dæmpe unges druk. R støtter forslaget.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler den kommende danske regering at hæve afgifterne på alkohol og samtidig indføre en aldersgrænse på 18 år for køb af alle former for øl, vin og spiritus.

Anbefalingen er en del af en ny europæisk handlingsplan, som WHO netop har vedtaget for at komme de udbredte alkoholproblemer i Europa til livs.

I forhold til Danmark er WHO især bekymret over de unges druk, der igen og igen sætter verdensrekord. De seneste undersøgelser viser, at danske unge drikker næsten dobbelt så meget som andre europæiske unge.

»Det vil være godt at øge skatterne, og en 18-års-grænse vil være et særdeles godt tiltag,« siger Lars Møller, programdirektør i WHOs Europakontor i København.

De Radikale støtter op om WHOs anbefalinger og nævner i sit partiprogram en fordobling af afgifterne på øl og vin. Det vil betyde, at en almindelig pilsnerøl stiger med 77 ører.

»Skat og en højere aldersgrænse er nogle af de håndtag, man skal bruge, hvis man skal få de unge til at drikke mindre,« siger Manu Sareen (R).

Socialdemokraterne og SF har i valgkampen bebudet højere afgifter på usunde varer, og det bliver en del af en kommende rød regerings grundlag. Alkohol er ikke med på deres liste, og det ærgrer WHO, eftersom kun tobak er en større belastning for danskernes helbred end alkohol. S vil nu vurdere de nye oplysninger:

»Vi vil da kigge på WHOs anbefaling, men vi har ingen aktuelle planer om at øge afgiften,« siger hidtidig sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen.

SF støtter en forhøjelse af aldersgrænsen for køb af øl og vin fra 16 til 18 år, men har ingen planer om at hæve afgiften: »Det vil medføre en massiv grænsehandel, og det er ikke en del af vores skattepolitik,« siger Jonas Dahl fra SF.

WHO anbefaler samtidig Danmark til i lighed med de fleste europæiske lande at formulere en national alkoholstrategi. Ifølge specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kit Broholm er det op til den kommende regering at tage stilling til den anbefaling.