Danmark sender 200 soldater ned til en stigende trussel mod vestlige mål: »Sikkerhedssituationen i Irak er ikke blevet bedre«

Danmark sender nok en gang soldater til Irak, denne gang for at overtage NATOs træningsmission i landet. Her står de over for en kompliceret sikkerhedssituation med trusler fra både iranskstøttede militser og Islamisk Stat. Og risikoen for angreb bliver større, efterhånden som de vestlige styrkers tilstedeværelse trækker ud.

Siden begyndelsen af oktober har mindst 330 mennesker mistet livet under urolighederne i Bagdad og det sydlige Irak, hvor sikkerhedsstyrker i weekenden åbnede ild mod demonstranter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP/Ritzau Scanpix

Det er et land med en kompliceret sammensætning af trusler, der venter de 200 danske soldater, når Danmark nok engang sender soldater afsted til Irak i 2020.

Forsvarets Efterretningstjeneste meldte for bare fem måneder siden om trusler fra militser mod vestlige mål i Irak, herunder danske styrker.

Og sikkerhedssituationen i Irak er på få år blevet mere kompleks. Hvor den store trussel tidligere var Islamisk Stat, er det i dag snarere shiitiske militser, som er helt eller delvist kontrolleret af Iran, der udgør en trussel.

»Sikkerhedssituationen i Irak er ikke blevet bedre. Man kæmper stadig med at få skabt en fungerende regering og et fungerende sikkerhedsapparat,« siger David Vestenskov, konsulent ved Forsvarsakademiet.

»Islamisk Stat er ikke en lige så stor trussel i dag, som den var for fire-fem år siden. Truslen i dag kommer i højere grad fra forskellige væbnede grupperinger, der er utilfredse med regeringen i Bagdad,« siger han.

Siden begyndelsen af oktober har mindst 330 mennesker mistet livet under urolighederne i Bagdad og det sydlige Irak, hvor sikkerhedsstyrker i weekenden affyrede skarp ammunition og tåregasgranater ind i den demonstrerende folkemængde.

Irak oplevede et af sine blodigste døgn i flere år, da irakiske sikkerhedsstyrker i weekenden åbnede ild mod folkemængden, der demonstrerede mod korruption i byerne Baghdad, Nasiriya og Basra. Mindst 12 personer mistede livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP/Ritzau Scanpix.

Risikoen stiger

Danske styrker har opereret i landet i mange år, og denne gang skal de danske soldater overtage NATOs træningsmission i landet, som Canada hidtil har stået i spidsen for.

Risikoen for angreb i Irak stiger, jo længere vestlige styrkers tilstedeværelse i landet trækker ud. Det skriver Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i sin seneste sikkerhedsvurdering.

»FE vurderer, at militserne, hvoraf hovedparten er pro-iranske, vil kunne agere fjendtligt, jo længere koalitionens militære tilstedeværelse trækker ud. Samtidigt har det spændte forhold mellem USA og Iran også medført en øget og erkendt trussel fra visse shiitiske militser mod vestlige mål, herunder danske,« skriver tjenesten.

Et centralt problem er den mangeårige konflikt mellem landets sunni- og shiamuslimer. Landet har et mindretal på omkring 20 procent sunnimuslimer, og man har reelt kæmpet med at få sunnistammerne inkluderet i regeringsopbygningen, siden amerikanske styrker gik ind i landet i 2003, siger David Vestenskov. En række af de lokale sunnistammer var for få år siden allieret med Islamisk Stat, som de havde tilsluttet sig i utilfredshed med den irakiske regering.

»I dag udgør de sunnimuslimske grupper fortsat en sikkerhedstrussel, selv om de ikke længere er knyttet til Islamisk Stat. Og truslen fra dem kan blive større, hvis det ikke lykkes at få dem inkluderet i en regeringsløsning i landet,« siger David Vestenskov.

Det samlede antal bombeangreb fra Islamisk Stat i Irak er halveret siden oktober 2018, men antallet af bombeangreb er i samme periode steget i flere provinser. Samtidig har bekymringen over eksfanger fra Islamisk Stat, der er flygtet under Tyrkiets nylige angreb i Syrien, også bredt sig til Irak, som for nyligt skærpede grænsekontrollen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix.

Islamisk Stat i nye former

Samtidig er truslen fra Islamisk Stat langtfra elimineret, selv om den er aftaget de seneste år. Det samlede antal bombeangreb fra Islamisk Stat i Irak er halveret siden oktober 2018, men antallet af bombeangreb er i samme periode steget i provinserne Ninawa, Anbar, Kirkuk og Salah ad Din, hvor Islamisk Stat opretholder et »højt aktivitetsniveau«, som Forsvarets Efterretningstjeneste skriver i sin sikkerhedsvurdering.

Islamisk Stat i Irak har ifølge tjenesten omorganiseret sig fra at være en semistatslig aktør til at blive en egentlig terrorgruppe med kapacitet til at opretholde en langsigtet oprørskamp.

»Det er meget sandsynligt, at ISIL (Islamisk Stat) har intention om og kapacitet til at gennemføre angreb mod vestlige mål i hele Irak, omend ISILs kapacitet til at gennemføre terrorangreb i Bagdad i løbet af 2018 og 2019 er blevet svækket,« skriver efterretningstjenesten.

Danmark har siden 2014 deltaget i den internationale koalition, der har til hovedformål at bekæmpe Islamisk Stat i Irak og Syrien. Det seneste danske bidrag består af Hold 10, som træner irakiske soldater fra Al Asad-luftbasen i Anbar-provinsen.