Centrale fødesteder betyder flere kejsersnit

Antallet af unødvendige indgreb på ellers sunde og raske kvinder stiger, så snart kvinderne bliver indlagt på de store fødeafdelinger, viser ny undersøgelse.

ARKIVFOTO. Kejsersnit på Hvidovre Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark er fødeklinikker og små fødesteder konsekvent blevet lukket til fordel for centrale og højt specialiserede fødselsafdelinger. Men nu viser en ny omfattende undersøgelse, at det ikke ubetinget er en god idé.

Andelen af fødsler, hvor der sker indgreb på kvinder, der ellers er sunde og raske, er højere på specialafdelingerne end på de små fødeklinikker.

Det viser en ny undersøgelse, der omfattede 1.678 kvinder, der valgte enten den store specialafdeling eller de mindre fødeklinikker uden speciallæger. Der blev således foretaget 40 procent færre kejsersnit, 50 procent færre ve-stimulerende drop og 60 procent færre sugekopfødsler på de små fødesteder.

- Kvinderne fik ikke bare en sundhedsgevinst i form af færre indgreb, de fik også en bedre fødselsoplevelse. De var markant mere tilfredse med den omsorg, som de fik på de mindre fødesteder. Her oplevede de, at de fik mere støtte fra jordemoderen, og at de blev inddraget mere i beslutningerne, siger adjunkt Charlotte Overgaard fra Aalborg Universitet, der står bag pd.d.-afhandlingen.

Hun understreger, at den større tilfredshed med fødeklinikken blev fundet på trods af, at en del af kvinderne i klinik-gruppen oplevede mindre komplikationer og var blevet overflyttet til specialafdelingen under eller efter fødslen.

De to små fødeklinikker i Nordjylland, som undersøgelsen omfattede, havde et godt samarbejde med specialafdelingerne, men i dag er de lukket, fordi det blev anbefalet af Sundhedsstyrelsen. Og den vej er det gået over hele landet. Det er ifølge Charlotte Overgaard problematisk.

- Centraliseringen af fødestederne er et pengespørgsmål, for det er billigere at lave afdelinger, hvor man kan passe flere på én gang og for eksempel overvåge en fødende fra en vagtstue. Men hvis det sker på bekostning af den nødvendige støtte og omsorg under fødslen, ender det med, at der skal foretages indgreb, som kunne være forhindret, siger Charlotte Overgaard.

Hun mener, at danske kvinder i dag er blevet frataget nogle valg med lukningen af de mindre lokale fødesteder.

- Kvinder har meget forskellige ønsker til fødsler, og der er en stor gruppe på mellem 30 og 50 procent af de normalt fødende, der ønsker sig noget andet end det, som de fleste store specialafdelinger tilbyder i dag, siger Charlotte Overgaard.

Selv om de små fødeklinikker i dag er fortid i Danmark, håber hun, at de store afdelinger fremover vil fokusere mere på at give kvinderne øget støtte under fødslen og dermed hindre de ofte unødvendige indgreb.

- Med nogle ganske relativt simple håndgreb kan man skabe bedre fødsler. Det handler først og fremmest om at skabe et miljø, hvor fødslen kan ske stille og roligt, og hvor der kan være en jordemoder hos den fødende hele tiden. Men den vej går det desværre ikke i dag, hvor der bliver mere og mere travlt på de store afdelinger, siger hun.