Byggeboom på vej i de store byer

Landets fem største byer planlægger at opføre 66.000 nye boliger i de næste 15-20 år.

Bygningsarbejdet er blandt andet i fuld gang i Ørestaden i København, hvor indbyggertallet vil stige stødt i løbet af de næste tre årtier, så folketallet når op på næsten 700.000 i år 2040. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er udsigt til et sandt byggeboom i landets største byer, når Danmark kommer over på den anden side af finanskrisen. København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg kommuner er i fuld gang med at forberede nye byudviklingsområder, hvor der tilsammen skal opføres 66.000 nye boliger i de næste 15-20 år, fremgår det af et rundspørge fra Berlingske Research.

Dermed ruster kommunerne sig til, at flere og flere danskere forlader de mindre bysamfund og flytter til storbyen.

Hovedparten af nybyggeriet bliver familieboliger, men derudover skal der også opføres ungdomsboliger og et mindre antal ældreboliger. Samtidig afsættes der byggefelter til nye skoler, børneinstitutioner, butikker, servicefaciliteter og kollektiv trafik, så de kommende beboere får adgang til de mest basale servicefunktioner i et bysamfund inden for en overskuelig afstand.

I Københavns Kommune vokser indbyggertallet i de næste tre årtier med 29,1 pct., og folketallet når op på næsten 700.000 i 2040, fremgår det af en befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik. Og her er flere nye bydele på vej.

»Vi står over for en udbygning, der er langt større end den, vi har haft i de seneste år. Der skal etableres 45.000 boliger; vi øger antallet af de planlagte studieboliger fra 2.400 til 3.000, og derudover skal der etableres 40.000 nye arbejdspladser. Mange år frem får vi væsentligt færre ældre i aldersgruppen over 80 år og væsentligt flere børn samt voksne i den arbejdsdygtige alder, så vi vil flytte rigtig mange ressourcer fra ældreområdet til børneområdet,« siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

Planer om to nye metrostationer

I Ørestad og på Teglholmen åbner nye skoler, og flere eksisterende skoler på bl.a. Østerbro udbygges. Derudover opfører kommunen i øjeblikket institutioner med 3.800 nye pladser, og udbygningen ventes at blive endnu større i forbindelse med budgetlægningen for 2012 og årene frem. Samtidig arbejder politikerne med en plan for to nye metrostationer i den kommende bydel i Nordhavn.

Aarhus står til en befolkningsvækst på 24 pct. eller 75.000 nye indbyggere. Og kommunen planlægger at opføre 35.000 nye boliger, oplyser stadsdirektør Niels Højbjerg.

»Vi planlægger et boligområde ved havnen samt en helt ny by til cirka 25.000 mennesker på Lisbjerg Bakke i Aarhus Nord. Lokalplanen er på plads, og det er bare at få det bygget. Vi har også bygget den skole, der skal betjene området, og butikker, byfaciliteter og daginstitutionerne følger med. Den kommende letbane vil også ende i Lisbjerg,« siger Niels Højbjerg.

Aalborg har nye 12.250 boliger på tegnebrættet. De skal bl.a. opføres i en helt ny bydel i det område, hvor den nu lukkede Eternitfabrik lå, samt i en vækstakse, der går fra lufthavnen til Aalborg Øst via havnen, oplyser stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen.

Bevidst strategi

Det er en fuldt bevidst strategi i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg, at byerne i de kommende årtier skal vokse sig endnu større for at tiltrække masser af kvalificeret arbejdskraft og viden, fremgår det af rundspørgen fra Berlingske Research. Og strategien ser ud til at bære frugt. Ifølge Christian Wichmann Matthiessen, der er professor i geografi ved Københavns Universitet, vil en stor del af væksten ske i og omkring de store byer.

»Danmark vil komme til at bestå af nogle velfungerende bycentre og så nogle udkanter til dem. Men med ganske få undtagelser er hele Danmark inden for de store byers rækkevidde. Jeg tror ikke på, at udkantsområderne kan etablere nye vækstsektorer, for at sige det hårdt og brutalt, men de kan effektivisere de vækstsektorer, de allerede har, f.eks. turismen,« siger Christian Wichmann Matthiessen.

Byggebranchen er klar til at tage imod udfordringen på de 66.000 nye boliger, oplyser adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

»Ifølge vores analyser kommer fremgangen især i København og Aarhus, og vi har kapaciteten til at foretage de investeringer. Men man skal også til at komme i gang nu, hvor vi har et pusterum, fordi byggeriet af nye boliger i øjeblikket ligger mere eller mindre sønderbombet efter de gode år i 2005, 2006 og 2007,« siger Lars Storr-Hansen.