Bomberne, der (midlertidigt) rystede Danmark

Terrorister sprængte den 22. juli 1985 to bomber i København. En person mistede livet, og 27 blev såret. En algerisk turist blev forbrændt på 85 pct. af kroppen og døde efterfølgende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én person mistede livet, og 27 kom til skade, heraf flere alvorligt, da terroren søndag den 22. juli 1985 kom til København og med ét forvandlede dele af hovedstaden til en krigszone.

Frem til sidste weekend blev det betragtet som det hidtil alvorligste terrorangreb mod Danmark. Et af målene var – også dengang – den jødiske synagoge i Krystalgade. Det andet mål var det amerikanske flyselskab Northwest Orient Airlines kontor ved Vesterport. Palæstinensiske terrorister havde placeret brandbomber, fyldt med søm og metalstumper, ved de to lokaliteter, og ofrene blev også dengang mennesker, der tilfældigt befandt sig de pågældende steder, da ragnarok brød ud.

Hårdest ramt blev fire algeriske turister, der længe havde haft et ønske om at besøge København. Flammerne fra bomben ved flyselskabet forbrændte Rachid Hamdi på 85 pct. af kroppen, og han døde nogle dage senere på Hvidovre Hospital. En anden af algerierne blev forbrændt på 50 pct. af kroppen, men overlevede. En jordaner med dansk statsborgerskab, der tilfældigvis kom kørende forbi på sin cykel, blev ligeledes hårdt såret og fik metalsplinter i øjnene.

I 1985 eksploderede den ene bombe ved den jødiske synagoge i Krystalgade i det indre København. Den anden ved det amerikanske flyselskab Northwest Orient Airlines´ kontor ved Vesterport. Fold sammen
Læs mere

En anden bombe blev anbragt ved synagogen og gik især ud over beboere på et plejehjem bag synagogen, hvor ruderne blæste ud og tilføjede flere skader i ansigtet.

En tredje bombe skulle efter planen have været anbragt ved det israelske flyselskabs kontor på Vesterbrogade, men en af terroristerne blev så befippet og tog den med sig igen, da en ældre dame påtalte, at han havde glemt sin taske. Bomben og tasken smed han i Nyhavn, hvor den efterfølgende blev fundet og indgik som et værdifuldt materiale i jagten på terroristerne.

Bag bomberne stod en palæstinensisk terrorcelle med base i Uppsala i Sverige. Gerningsmændene blev først fanget og dømt flere år senere ved en retssag i Sverige, hvor også bombeattentater i Amsterdam og Stockholm indgik i sagen. En af hovedmændene er desuden blevet nævnt og undersøgt i forbindelse med Lockerbie-tragedien, hvor 270 mennesker blev dræbt i december 1988 i en terroraktion mod et amerikansk fly.

Berlingske-journalisten Bent Blüdnikow har i en bog berettet om flere kiks i efterforskningen, som forsinkede opklaringen i flere år. Angiveligt skulle en udenlandsk efterretningstjeneste allerede i efteråret 1985 også have udpeget to af gerningsmændene over for PET, men oplysningerne kom aldrig videre til efterforskerne ved Københavns Politi.