Børn bliver forgiftet af julens dekorationer

Giftlinjen modtager hvert år op til jul adskillige opkald fra urolige forældre, der frygter for deres børns sikkerhed, efter de har spist bær eller blade fra julens blomster.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste danskere elsker at pynte op til jul med højtidens flora som julestjerner, mistelten og kristtorn.

De farvestrålende juleplanter er dog giftige og kan være farlige, hvis man spiser dem, skriver metroxpress.

Op til jul modtager Giftlinjen adskillige opkald fra urolige forældre, der frygter for deres børns sikkerhed, efter de har spist bær eller blade fra julens blomster.

»Vi får hvert år flere opkald fra forældre, der ringer ind, efter deres børn er blevet forgiftet af at spise af juleplanterne,« siger overlæge hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, Niels Ebbehøj.

Over for metroxpress oplyser han, at især julestjernen er en hyppig årsag til forgiftninger blandt børn. Sidste år modtog Giftlinjen ni opkald i november, 40 i december og 15 opkald i januar fra urolige forældre, hvis børn var blevet forgiftede af at spise af den farvestrålende plante.

»Det kan være farligt, hvis man spiser for meget af for eksempel julestjernen. Heldigvis har børn en indbygget mekanisme, der stopper dem i at spise, hvis noget smager dårligt. Og det betyder, at de aldrig når at spise nok til, at det bliver decideret farligt,« siger Niels Ebbehøj, der ikke mindes, at Giftlinjen har indlagt børn på baggrund af forgiftninger fra juleplanter.

Danskernes nysgerrige kæledyr kan let komme i livsfare, hvis de gnasker løs af juleblomsterne.

»Vi får desværre hvert år henvendelser fra bekymrede dyreejere, som fortæller, at deres dyr har spist af juleplanterne i december måned. Oftest er symptomerne kun opkast og diarré, og det er sjældent, at nogen dør. Men nogle af planterne er så giftige, at dyrene kan dø af det,« siger Jakob Bruun, der er dyrlæge i Univet Dyrlægepraksis i Brørup, Bramming og Vorbasse, til metroxpress.

BNB