BMW brugte danske tvangsarbejdere

83-årige Carl Adolf Sørensen var en af 40 danske tvangsarbejdere på en af BMW-familiens fabrikker under Anden Verdenskrig. Nu trygler BMW-arvingerne om tilgivelse, men det afvises blankt.

Carl Adolf Sørensen kan ikke tilgive BMW-familien, der tvang ham til at arbejde på en af deres fabrikker under krigen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup, Scanpix

Ejerne af den tyske kæmpekoncern BMW, familien Quandt, trygler en gammel dansk modstandsmand om tilgivelse.

Den 83-årige Carl Adolf Sørensen blev sammen med 39 andre danske modstandsfolk tvunget til livsfarligt arbejde på en af familien Quandts fabrikker under krigen.

Det seneste halvandet år har BMW-familien flere gange skrevet direkte til den danske modstandsmand for at mødes og bede om tilgivelse. Men i stedet for at tilgive og eventuelt hente en klækkelig erstatning giver Carl Adolf Sørensen de tyske BMW-milliardærer en kold skulder.

- Jeg kan tilgive det tyske folk, men ikke en familie, der ikke har villet stå ved deres gerninger. Min gamle gruppe har søgt om hjælp allerede i 1970erne og fik nej, det samme fik bystyrerne i Hannover og Hamburg, da de ville have hjælp til mindesmærker. At de nu vil hjælpe, kan jeg ikke bruge til noget – det er for sent, siger Carl Adolf Sørensen.

Seks danskere døde på fabrikken
Carl Adolf Sørensen blev taget for sabotage i 1944, da han var 17 år. Kort efter blev han sendt til Tyskland, hvor han og hans danske kammerater blev tvunget til at arbejde med livsfarlige kemikalier på en af familien Quandts batterifabrikker.

Seks danske modstandsfolk døde i løbet af de første tre måneder på fabrikken, og i dag er kun fire af de 40 danske tvangsarbejdere i live.

Indtil offentliggørelsen af en kritisk tysk dokumentarudsendelse i slutningen af 2007, nægtede familien Quandt, at man havde brugt tvangsarbejdere. Men nu erkender familien.

- Det er svært at forstå, at familien ikke tidligere har villet forholde sig til sin problematiske fortid under Anden Verdenskrig. Der har været rig lejlighed til det. Det virker nærmest som en hån mod de gamle tvangsarbejdere, at familien først træder frem nu, siger lektor Joachim Lund fra Copenhagen Business School, som har forsket i danske virksomheders brug af tvangsarbejdere under krigen.

Berlingske har forgæves forsøgt at få kommentarer fra familien Quandt.