Ægtepar får fordoblet erstatning for vindmøllestøj

Et ægtepar fra Tarm blev fredag tildelt 500.000 kroner i erstatning i en principiel sag om støj fra vindmøller.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestre Landsret tilkendte fredag et ægtepar fra Tarm i Vestjylland 500.000 kroner i erstatning, fordi parret er blevet ufrivillige naboer til en vindmøllepark.

Erik Nielsen og hans kone er tidligere blevet tilkendt 250.000 kroner i erstatning, men Vestre Landsret valgte fredag at fordoble det beløb, fordi retten vurderede, at støjen og genen, som vindmøllerne forårsager, er større i virkeligheden end i teorien.

Sagen er principiel, da vindmølleerstatninger hidtil er blevet tildelt ud fra teoretiske beregninger, der er lavet, inden vindmøllerne er blevet bygget. Fredagens dom tager derimod udgangspunkt i de reelle forhold, efter at møllerne er sat i drift. Og her har målinger vist, at den lavfrekvente støj ved Erik Nielsens hus i Tarm er markant højere end i de beregninger, der er blevet foretaget.

Erik Nielsen håber, at den principielle dom får betydning for andre, der er i samme situation.

»Vi er glade for, at dommen er gået vores vej. En ting er, at vi får erstatningen fordoblet, men det er vigtigere for os, at denne sag forhåbentlig kommer til at danne præcedens i lignende sager, for vi er ikke de eneste i fædrelandet med dette problem,« siger Erik Nielsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Allerede inden vindmøllerne kom i drift i 2010, protesterede Erik Nielsen voldsomt over placeringen af vindmølleparken, fordi han frygtede for alvorlige gener ved at bo bare 500 meter fra de otte vindmøller.

Og Erik Nielsens værste mareridt gik hurtigt i opfyldelse.

Siden vindmøllerne blev sat i drift, har parret haft svært ved at sove om natten, og Erik Nielsens kone har været indlagt på sygehuset med forhøjet blodtryk. Det er blevet konkluderet, at det forhøjede blodtryk har direkte forbindelse til støjen fra vindmøllerne. Siden har ægteparret købt et sommerhus for at få fred, når larmen er værst.

»Det har været en hård proces, og det bliver ikke nemmere, fordi vi er blevet tildelt en større erstatning. Vores livskvalitet er blevet ødelagt fuldstændig, og værdien på vores ejendom er faldet betragteligt. Derfor skal vi nu vurdere, hvad der skal ske herfra,« siger Erik Nielsen, der dog slår fast, at han er meget tilfreds med landsrettens afgørelse.