Århus-busser skal køre med vagter efter voldsepisoder

Buschauffører skal have vagter med på udsatte ruter i Århus. Buschaufførerne er utrygge efter flere overfald - også uden for arbejdstiden. Flere faggrupper oplever vold og trusler, vurderer FOA.

Politifolk er blandt de offentligt ansatte, som bliver udsat for vold og trusler om vold under udførelse af deres job. I Århus har en betjent fået sprængt sin privatbil i luften af ukendte gerningsmænd. Arkivfoto: Uffe Weng Fold sammen
Læs mere

Busrute 15 gennem Århus V til Hasselager er langtfra enhver buschaufførs drøm. Mandag aften blev opholdshuset ved endestationen beskudt med en paintball-pistol. For nogle uger siden blev en buschauffør stukket ned ved selvsamme hus, og en billetkontrollør er gået under jorden, efter at han blev opsøgt af en vred passager på sin bopæl.

Det får nu Midttrafik, der ejer Århus Sporveje, til at sætte vagter ind på udsatte ruter. Først skal muligheden dog diskuteres med politiet. Samtidig bliver det med øjeblikkelig virkning indført, at kontrollører på udvalgte ruter ikke er alene på arbejde.

Uacceptabelt
»Det er fuldstændig uacceptabelt, at de ansattes sikkerhed sættes på spil i arbejdstiden«, siger direktør Torben Høyer fra busselskabet Århus Sporveje, der ejes af Midttrafik.

Udspillet fra selskabet kommer, efter at forbundet Fag og Arbejde (FOA) i går langede kraftigt ud efter trafikselskabet for ikke at sætte akut ind mod voldsepisoderne og samtidig opfordrede utrygge buschauffører til at køre i garage, hvis de følte sig utrygge.

Et nyt fænomen
Også i hovedstadsområdet er vold og trusler på busserne eskaleret. Linie 1A er omlagt, fordi chauffører blev overfaldet af ungdomsbander omkring Vigerslev Allé i Københavns sydvestkvarter. Nu kører bussen i stedet ad Folehaven.

»Jeg hører om mange eksempler på vold og trusler for tiden. Det er voldsmænd, der kun er ude på ballade. Da jeg selv kørte bus for nogle år tilbage, oplevede jeg ikke den slags«, siger Bent Møller fra Trafikfunktionærernes Fagforening.

Også andre faggrupper
Ifølge de nyeste tal fra Rigspolitiet for tredje kvartal 2007 er antallet af anmeldelser for vold mod offentligt ansatte faldet i forhold til samme periode sidste år.

Men ifølge FOA, som har 200.000 ansatte i kommunerne og regionerne, oplever flere og flere offentligt ansatte vold og trusler på arbejdspladsen.

Og det er ikke kun buschaufførerne, der står for skud. Det gælder også ansatte på skadestuer, brandfolk, sagsbehandlere og rådhusbetjente.

»Hvor folk før var vrede over det offentlige generelt, så går vreden nu på enkeltpersoner. Trusler som: Jeg nakker dig, og jeg ved, hvor du bor, er blot nogle af dem, vi hører om«, siger Dennis Kristensen