11 personer kan have slæbt den britiske virusvariant til Danmark fra udlandsrejser: »Det er alt for mange«

Selvom flere virusvarianter vækker bekymring verden over, er der stadig danskere, som rejser til udlandet. En ny opgørelse fra Statens Serum Institut viser, at 11 danskere kan have taget den britiske mutation af coronavirus, B.1.1.7, med til Danmark, efter et ophold i udlandet. Nu taler politikere om yderligere rejserestriktioner.

 
Antallet af nye coronasmittede i Danmark er fortsat højt. Landet er derfor blevet lukket ned, mens de første danskere er blevet vaccineret mod coronavirus. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere

På trods af flere nye, smitsomme virusvarianter begynder at sprede sig verden over, er der fortsat danskere, som ynder at tage en tur til udlandet i en tid, hvor alle unødvendige rejser frarådes af myndighederne.

De seneste dage er der blandt andet floreret en del historier om danske kendisser, som har forladt januarkulden herhjemme til fordel for det solrige Zanzibar eller millionbyen Dubai, der begge fungerer som et karantænefrit tilflugtssted for turister.

Og det er blandt andet en udenlandsrejse til Dubai, som menes at være skyld i, at den sydafrikanske variant af coronavirus er havnet i dansk terræn.

Nu viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI), at der tilmed er registeret 11 tilfælde, hvor en person med rejsehistorik er blevet smittet med den britiske virusvariant, B.1.1.7 i perioden fra 14. november til 12. januar. I alt er der registreret 330 tilfælde af den britiske virusvariant blandt danskere i perioden.

Det vides ikke med sikkerhed, om de pågældende 11 personer er blevet smittet i udlandet eller i Danmark, men ifølge flere folketingspolitikere kan de mange virusvarianter fra alverdens lande give anledning til nye, strengere rejserestriktioner.

For både rød og blå blok har efterspurgt, at rejserestriktionerne skærpes, så nye virusvarianter ikke fortsætter med at finde vej til Danmark. Derfor har justitsminister Nick Hækkerup (S) indkaldt til møde torsdag angående en ny hastelovgivning på området.

»Vi ønsker, at hvis du har været ude at rejse og kommer hjem, så skal du gå i isolation i 10 dage. Gør du ikke det, så skal der være mulighed for at give en bøde eller en anden straf,« sagde Nick Hækkerup til DR søndag.

For mange tilfælde

Også Per Larsen, sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, mener, at man bør se nærmere på rejserestriktionerne. Han fortæller til Berlingske, at han primært vil lade det være op til sundhedsmyndighederne at vurdere præcist, hvilke tiltag, der bør tages i brug, men han hæfter sig ved, at de 11 førnævnte tilfælde er »alt for mange«.

»Man skal tage ethvert eksempel seriøst, og derfor er det særlig væsentligt, at man overvåger udviklingen intenst. Det er jo på grund af de her mutationer, at vi står i denne fastlåste situation, som både har menneskelige og økonomiske omkostninger,« siger Per Larsen og henviser til den omfattende nedlukning, vi for tiden er underlagt i Danmark.

»Jeg mener jo ikke nødvendigvis, at man skal have voldsomt mange dage i karantæne, fordi man har været en tur i Tyskland. Men hvis der er lande, der giver anledning til særlig bekymring, så bør man i allerhøjeste grad tage det til efterretning og så lave nogle restriktioner, så vi ikke får flere mutationer ind i landet via rejser,« lyder det endvidere fra Per Larsen, som ikke uddyber, hvilke konkrete restriktioner, der skal sættes i værk ifølge ham.

Hos SF er sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen klar til at støtte op om et konkret forslag, der omhandler karantæne. Hun henviser til de restriktioner, man har i Norge, hvor alle indrejsende skal i karantæne i 10 dage.

»Jeg synes, vi burde gøre det samme i Danmark. I det hele taget synes jeg, at alle, der er nærkontakt til en smittet eller er testet positiv selvfølgelig skal lade sig isolere,« siger Kirsten Normann Andersen til Berlingske.

Mener du, man bør sanktioneres, hvis man ikke overholder karantænereglerne?

»Man kan blive nødt til at diskutere sanktioner. Jeg har ikke taget stilling til, hvad de bør være, men jeg synes, at det er vigtigt at signalere, at vi rent faktisk mener det,« lyder det fra Kirsten Normann Andersen, som understreger, at alle rejsende bør tage et ansvar, hvor de indregner karantæne som del af rejsen:

»Det er mest alvorligt, når man kommer hjem fra rejser og bringer nye mutationer ind i landet. Det er B.1.1.7 jo et godt eksempel på. Jeg synes, man burde lukke grænserne,« fastslår hun.

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi ved Københavns Universitet har over for Jyllands-Posten ligeså betonet vigtigheden af strengere regler ud fra en sundhedsfaglig vurdering:

»Når man kommer til landet, bør det være et krav, at man går i isolation og derefter lader sig teste på fjerde og sjette dagen efter ankomsten. Overholder man ikke disse krav, skal de sanktioneres, for eksempel med bøder. Der er nødt til at være en konsekvens, for ellers risikerer vi et nærmest uendeligt epidemisk forløb, hvor den ene mutation afløser den næste,« siger professoren til Jyllands-Posten.