Torino er verdens hovedstad for vermouth-elskeren

Torino er hjemsted for brands som Lavazza, drikken vermouth og konceptet Eataly. Råvarer fra oplandet i Piemonte forgylder smagsoplevelserne her i Italiens første hovedstad, som samtidig er en af landets smukkeste storbyer.

Arkitektur
Torino er ikke blot en madby, men også en smukt velbevaret kulturby, der engang var hovedstad i kongeriget Savoyen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad

Store, saftige tomater, hestebønner og dugvåde bundter af dild, persille, salvie og merian ligger side om side med stabler af fennikel, asparges og artiskokker. Det er først på dagen i Torino, og vi har endnu smagen af morgenens espresso i munden, mens vi går rundt på byens kolossale marked, Porta Palazzo – et af Europas største. Italienske mamaer med hæse stemmer og heftig gestik stopper op, sludrer lidt og trisser videre med fyldte net, der bugner af frugter, brød og grøntsager til dagens frokost og aftensmad.

Det er som om, tiden har stået stille her siden denne journalists barndomsferier til Italien. Alting foregår i nedsat tempo, der parleres med samme intensitet, og duftene af citrusfrugter, nybagte brød, skinker, pølser og svulstige blomsterbuketter er de samme, som de var for en halv menneskealder siden. Porta Palazzo-markedet breder sig over et kæmpe område på begge sider af de to krydsende hovedårer, Via Milano og Corso Regina Margherita, hvor biler, sporvogne og enkelte cyklister maser sig vej ud af og ind i Torinos pompøse centrum.

På Pallazo Porta-markedet er der foruden frugter og grøntsager også stader med tøj, lædervarer og blomster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad.

Både barokfacaderne omkring os, de handlendes elegante påklædning og udvalget af delikatesser og forførende råvarer afslører det: Vi befinder os i en by, der har været velsignet af umådelig rigdom i mange hundrede år. Med os er den lokale kvinde Maria, der er født og opvokset i Torinos udkant og har boet det meste af sit liv her. Hun fortæller, at Torino virker så prangende, fordi den var hovedstad i det engang selvstændige kongerige Savoyen:

»Kongerne og adelen byggede paladser og katedraler, og man anlagde mange af de pladser, torve og arkader, vi ser i dag tilbage i 1600- og 1700-tallet«.

Da Italien blev samlet til ét rige efter over 500 år som et splittet land med bystater, fyrstendømmer og mindre kongeriger, blev Torino udpeget til støvleandets hovedstad, men allerede tre år efter, valgte man i 1864 at give Firenze denne status, inden endelig Rom fik æren i 1871. Til gengæld udviklede Torino sig i årene efter til en af Italiens førende industribyer med blandt andet Fiat-fabrikken og produktion af diverse fødevarer som spydspids.

Torino er fuld af udendørs-caféer og hyggelige pladser. Her udenfor vinbaren Maggazzino 52. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad.

Mens vi går rundt mellem boderne, fortæller Maria om nogle af de mange kendte brands, der er grundlagt i Torino og byens omegn og har været med til at forgylde den madglade stad de sidste 150 år. Det gælder blandt andet kaffefirmaet Lavazza og slikproducenten Ferrero, der står bag produkter som Tic Tac-pastiller og Nutella.

»Hele Piemonte er jo kendt for sin Barolo-vin, gorgonzola, trøfler og risotto-ris, og ja – vi er i det hele taget meget optagede af smag og gastronomi her,« smiler Maria.

De senere år har Torino oplevet en vækst i antallet af gastronomi-turister, der kombinerer et par dage i byen med ture rundt i Piemontes bakkede landskab, men den står stadig i skyggen af Venedig, Firenze, Rom og selv nabobyen Milano. Det kan undre, for store madoplevelser står i kø, og byens skønhed og elegance taler for, at man bruger god tid her og ikke skynder sig alt for hurtigt ud til oplandets vingårde.

5 store smagsoplevelser i Torino

Hovedbyen i Piemonte flyder nærmest over af lækre restauranter, eksklusive kaffehuse fra ruder konges tid og isbarer, hvor tænderne løber i vand. Vi har valgt fem steder ud, man ikke må snyde sig selv for på et gourmetbesøg i Torino.

Søde fristelser

I Torino handler meget om at smage, snarere end at spise løs, men bysbørnene har en virkelig sød tand og elsker deres chokolade. Det gælder ikke mindst den skattede kombination af mælkechokolade og hasselnødder – nocciolatini. Dette inspirerede senere til Nutella og Ferrero Rocher. De små chokolader er en udsøgt delikatesse, som man ikke tygger, men lægger i sin gane, mens chokoladen smelter og den søde smag af hasselnødder breder sig. Der findes mange lækre konfekturebutikker i byen, men de lokale sværger til chokoladehuset Caffè al Bicerin fra 1763, hvor folk ofte står i kø for en kop varm chokolade, den såkaldte bicerin.

Der er blevet serveret kager, konfekture, kaffe og små kopper flydende chokolade på Caffè al Bicein siden 1763. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad.

Vinbaren med udsøgte småretter

Skal man spise en formidabel frokost i Torino, er vinbaren og spisestedet Maggazzino 52 det rette sted at gå hen. De lette, lyse lokaler skaber de perfekte rammer for smagsoplevelser, der vil sidde i munden længe efter. En stor del af husets udvalg er lokale vine fra Piemonte, der serveres med velkomponerede småretter tilberedt af de friskeste, årstidsbaserede råvarer.

Vermouthens renæssance

Efter årtiers tornerosesøvn er vermouth tilbage, og den krydrede, bittersøde drik er meget mere end Cinzano og Martini. På baren Affini i Via Belfiore har de et næsten uoverskueligt udvalg af små lokale producenters variationer af den alkohol, der blev forædlet i Torino i 1786, og som fremstilles på blandt andet kininbark, malurt (vermouth betyder malurt på italiensk), enebær – og vin fra muskat-druen. Her arrangeres smagninger, der demonstrerer hele videnskaben bag den ædle aperitif, hvis historie er et helt kapitel for sig. I dag er der ca. 40 vermouth-producenter i Torino.

Der findes godt 40 producenter af vermouth i Torino, hvor drikken blev opfundet. Man kan smage løs på baren Affini. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad.

Piemonte-menu i litteraturhuset

Det rustikke og det fine går hånd i hånd på den populære I Circolo dei Lettori, der har til huse under hvælvingerne i adelspalæet Palazzo Graneri della Roccia, som i dag er et stort litteratur- og kulturhus. Her fortolkes årstidens lokale råvarer på udsøgt vis, og serveringerne i den syvretters tasting menu er lige så raffinerede, som Torinos smukke bykerne. Her kan man være sikker på at smage Piemonte-råvarer som risotto-ris, gorgonzola, Barolo-vin og andre kulinariske fristelser.

Det globale mad-koncept

Tænker italienerne aldrig på andet end mad? Jo, de shopper også dyre tasker, sko og tøjvarer ind i mellem, og det foregår gerne på gaden Via Lagrange, hvor modehusene har deres flagskibe. Det samme har det nu globale koncept Eataly, der groft sagt går ud på at promovere det bedste fra Italiens forførende spisekammer. Eataly blev startet i Torino i 2007, og det store madhus fordeler sig på flere etager med café, restaurant, delikatessebutik og et helt supermarked fuld af friske råvarer, vin, oste, skinker osv. Er der plads til mere i maven, så stik forbi chokolademesteren Guido Gobino på samme gade – eventyrlig konfekture.

Berlingske var inviteret af ENIT – Den italienske stats turistbureau