Titanic har løftet Belfast

Mens vraget af Titanic ligger på bunden af Atlanterhavet, er historien om det prægtige skib i dag med til at løfte Belfast. Store attraktioner gør byen til et spændende alternativ til Dublin.

Titanic Belfast er kåret som verdens førende turistattraktion, og arkitekturen er en attraktion i sig selv. Bygningen er lige så høj som Titanics skrog. Fold sammen
Læs mere

Man kan ikke nævne Belfast, uden at tankerne straks ledes hen på den tidligere konflikt i Nordirland, som heroppe lidt underdrevet benævnes ’The Troubles’ – problemerne.

Og selvom der nok går mange år, før at det første man tænker på i Belfast ikke længere er netop denne tunge skygge, så er byen i dag på vej frem og hjælpes godt på vej af både naturlige og menneskeskabte attraktioner – samt nysgerrigheden efter historien om Belfast. Både som hårdtarbejdende skibsværftsby og som krydsfelt mellem religioner og politiske overbevisninger.

Hovedårsagen til, at det i dag er ganske fredeligt at besøge Belfast, er ’Belfastaftalen’, som blev underskrevet mellem de implicerede regeringer den 10. april 1998 og trådte i kraft året efter. Og vil man have et indblik i byens brogede fortid, så skal man hoppe på en af de guidede taxiture gennem bydelene vest for centrum, som i mange år var noget nær en krigszone mellem protestanter og katolikker – i kampen om tilhørsforholdet til Storbritannien eller Republikken Irland. Her kan man fortsat se masser af propagandistisk gadekunst og sætte sin signatur på de farverige ’fredsmure’, som blev opsat for at adskille de stridende parter mest muligt.

Belfast hæves fra dybet

Inde i centrum er Belfast ved at springe ud som en spændende turistdestination. Ganske vist har den nordirske hovedstad ikke Dublins pubbede charme, og en hel del af de victorianske bygninger står forladte og i forfald med endnu uudnyttet potentiale. Men man finder flere højdepunkter på vej rundt i byens kompakte centrum, der domineres af det smukt oplyste rådhus, som i dagstimerne kan udforskes på gratis guidede ture. Få minutters gang derfra drages shoppelystne lokale og turister til Victoria Square som bedst kan beskrives som glasoverdækkede gågader i flere niveauer med en planetarie-lignende glaskuppel på toppen. Og heroppe får man hovedstadens bedste udsigt – ganske gratis.

Belfasts imponerende rådhus fra 1906 lyser op i den nordirske nat, og præcis som mange andre monumentale bygninger i verden benyttes forskellige farver for at markere store begivenheder. På St. Patricks Day er farven naturligvis grøn Fold sammen
Læs mere

Med nye, store turistmagneter er Belfast ved at vende skuden, og den gode cirkel går hele vejen rundt. Antallet af overnattende turister er mere end fordoblet de sidste tyve år, godt hjulpet på vej af de mange krydstogtskibe, som nu lægger til kaj her og sender tusindvis af gæster til byens restauranter. Det har øget udbuddet og kvaliteten betragteligt, og byen kan nu bryste sig af to Michelin-udmærkede restauranter, ligesom man finder en god blanding af moderne gastro-pubber og de traditionelle med irsk folkemusik på programmet. Den gode cirkel inddrager naturligvis også hotelbranchen, som stod i stampe her i mange år, men hvor hele syv hotelåbninger er annonceret her i 2017.

Tragedien vendt til styrke

’The Troubles’ er ikke den eneste tragedie, som den nordirske hovedstad har skullet ryste af sig. For Belfast er byen, hvor selveste RMS Titanic blev bygget på det hæderkronede skibsværft Harland and Wolff. Tidligere stemplede lokal arbejdskraft ind her i tusindvis, men i dag tæller værftet kun godt 500 arbejdspladser, mens hovedfokus er lagt over på offshore vindenergi. Harland and Wolff er dog stadig en institution i Belfast, og værftets to enorme, gule portalkraner, ’Samson’ og ’Goliath’, præger byens skyline, nærmest som skulpturer for byens industrielle historie.

Titanic Belfast spejler sig symbolsk i vandoverfladen ved havnen i Belfast. I baggrunden spottes en af de gule kæmpekraner fra skibsværftet Harland and Wolff, hvor Titanic blev bygget for mere end 100 år siden. Fold sammen
Læs mere

Titanics tragiske forlis i 1912 var i flere årtier efter en skamplet for værftet og Belfast og bestemt ikke en historie, man yndede at fortælle. Derfor var det noget af en ’Fugl Føniks’, da man i 2012 åbnede dørene til Titanic Belfast – præcis på hundredåret for skibets skæbnesvangre møde med et isbjerg i Atlanterhavet. I dag funkler Titanic Belfasts spektakulære arkitektur ved Lagan-floden nær byens hjerte og spejler sig symbolsk i det nærliggende havnebasin i det regenererede Titanic Quarter.

Den aluminiumbeklædte facade tager form som spidsen af et skib, men nogle mener, at det ironisk nok ligner et isbjerg. Modsat skibet, hvis historie fortælles bag den dragende facade, så har museet dog vist sig som en gigantisk succes. Så stor, at man sidste år modtog den prestigefyldte pris som ’Verdens Førende Turistattraktion’ ved World Travel Awards. Og pludselig er skam vendt til stolthed.

Gennemført udstilling

Efter tre timer gennem seks etager med interaktive udstillinger, storslåede displays og noget for de fleste sanser må man erkende, at prisen er velfortjent. Titanic Belfast er virkelig gennemført og fortæller historien fra Belfast som arbejderby til eftervirkningerne af Titanics forlis og katastrofens kulturelle og kunstneriske påvirkning. Men på intet tidspunkt bliver det tør information, for udstillingerne er smart opdelt og stærkt vekslende i karakter. Ét af højdepunkterne er en imponerende forlystelse, som tager gæsterne med tilbage til Titanics byggefase i flere dimensioner. Og udenfor på havnen kan man desuden gå om bord på Titanics søsterskib SS Nomadic, som tidligere har været benyttet som restaurant på Seinen i Paris, men i dag lever en roligere tilværelse som museumsskib her i Belfast.

Det nordirske Hollywood

Historien om Titanic står nok stærkest blandt vor generation som James Camerons romantiske biografhit fra 1997 med Leonardo DiCaprio og Kate Winslet i hovedrollerne. Og selv om filmen intet har med Belfast at gøre, så har byen udviklet sig til Nordirlands eget Hollywood. Nær Titanic Belfast-museet ligger byens filmstudier, som naturligvis er døbt Titanic Studios, mest kendt for at huse mange af optagelserne til den verdensberømte fantasy-serie Game of Thrones.

Netop Game of Thrones har ’foræret’ Belfast endnu et enormt trækplaster de seneste år, for serien filmes ikke blot indendørs, men i lige så høj grad langs det dramatiske nordirske kystlandskab – og den mulighed har turismen i Belfast ikke forspildt. Fra 2014 har flere og flere lokale turudbydere omfavnet Game of Thrones-temaet, og derfor kan man vælge mellem en række ture med fokus på de filmlocations, som er blevet brugt i serien. Og ofte slår man to fluer med et smæk og inddrager nogle af landets øvrige naturattraktioner i samme åndedrag. Derfor kan man sagtens nyde dagsturene nordpå langs kysten uden at have set et eneste afsnit af den til tider drabelige serie. Kyststrækningen langs ’Causeway Coastal Route’ er yderst seværdig og nævnes blandt de mest betagende kystruter i verden.

Hængebroen Carrick-a-Rede Rope Bridge er et af de mere aktive indslag på de Game of Thrones-tematiserede ture langs den nordirske kyst. Flere hundrede tusinde gæster krydser broen hvert år. Fold sammen
Læs mere

Bølgende, grønne landskaber, små havnebyer, grotter og en vej omkranset af eventyrlige træer gør den ni timer lange Game of Thrones-tur oplevelsesrig, selv på en gråvejrsdag. Men mest mindeværdig er gåturen over hængebroen Carrick-a-Rede Rope Bridge mellem fastlandet og en havomsvøbt klippeø. Samt det nærmest uvirkelige naturfænomen Giant’s Causeway, bestående af omkring 40.000 basaltsøjler i forskellige niveauer ved den nordirske nordkyst. De fleste søjler er sekskantede, og de højeste strækker sig op mod 12 meter. Et fænomen, som skyldes langsom nedkøling af vulkansk lava for millioner af år siden, og som naturligvis er blandt landets hovedattraktioner. Det er derfor oplagt at kombinere byferien i Belfast med en bid af det øvrige Nordirland.

Med nye, store trækplastre og en voksende selvtillid er Belfast ikke længere forankret i den mørke fortid, og kursen er sat – med Titanic i spidsen – mod nye turistmæssige farvande.

Berlingske Rejseliv var inviteret til Belfast af Visit Britain og Visit Belfast.