5 historiske vidundere i Peru

Både inkaerne og dem, der kom før dem, har efterladt imponerende historiske skatte. Se fem af dem her.

Afsides beliggende Machu Picchu blev aldrig fundet af de spanske conquistadors. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den forladte by

Det ultimativt største historiske vidunder i Peru er ubestrideligt Machu Picchu – den glemte by, der ligger skjult mellem bjergtinder og som et af de få steder aldrig blev opdaget og ødelagt af de spanske erobrere. Byen anslås at være blevet grundlagt omkring år 1400, men selv om spanierne aldrig erobrede Machu Picchu, var byen kun beboet frem til den spanske invasion i 1532. Hvorfor inkaerne forlod byen, er endnu et mysterium, men en af forklaringerne lyder på, at der ikke var behov for den længere efter invasionen.

Hvad: Machu Picchu
Hvor: Ved Aguas Calientes

Inkaernes hovedsæde

Citadellet Sacsayhuaman ligger i udkanten af Cusco, der udgjorde hovedsædet for Inkariget. Det siges, at Cusco var formet som en puma og Sacsayhuman var pumaens hoved. Ruinerne imponerer især med det perfektionistiske stenarbejde, man endnu kan se. Hvordan de har fået enorme stenstykker på flere kubikmeter op på klippeskråningen, er en gåde i sig selv, men hvordan de har fået klippestykkerne til at passe så perfekt sammen, at de ikke har haft brug for mørtel, og at man den dag i dag end ikke kan presse hjørnet af sin informationsbrochure ind mellem stenene, er mindst lige så imponerende. At de har gjort sig så meget umage med stenarbejdet, er et tegn på, at stedet har været brugt til hellige formål og har haft meget høj status i Inkariget.

Til sidst et godt råd: På turistsprog hedder Sacsayhuaman ’sexy woman’ – det er noget nemmere både at huske og at udtale.

Hvad: Sacsayhuaman
Hvor: Cusco

I Inkarigets storhedstid var Sacsayhuman-citadellet hovedet i den puma, Cusco var formet som. Fold sammen
Læs mere

Enorme dyrefigurer

Midt ude i Nazcaørkenen finder man et af Perus største mysterier, nemlig Nazca-linjerne. De blev først opdaget i 1930erne, da piloter begyndte at flyve over området og opdagede en masse enorme linjer i sandet, der danner en række geometriske figurer. Den største af figurerne er hele 370 meter lang.

Hvad: Nazcalinjerne
Hvor: Nazca Lufthavn

Den frosne inkaprinsesse

Det er til at få kuldegysninger over at se mumien af Juanita, en ca. 11-15-årig pige, der blev ofret til inkaguderne for over 500 år siden på toppen af det sneklædte bjerg Ampato. Man kan nemlig stadig se hendes hud og hår, som hun sidder der i den nedkølede montre på Museo Santuarios Andinos, svøbt i de fine klæder, hun blev begravet i, da hun blev ofret til guderne mellem år 1450 og 1480. Hun er nemlig naturligt mumificeret af frosten på bjerget og har, siden hun blev fundet helt stivfrossen langt oppe på bjerget i 1995, ’boet’ i en kølemontre. Derfor er hun er en af verdens bedst bevarede mumier.

Hvad: Mumien Juanita
Hvor: Museo Santuarios Andinos i Arequipa

Det flydende samfund

For det oprindelige folk, Urosfolket, er siv noget af det vigtigste. De har nemlig i hundredevis af år boet på hjemmelavede sivøer ude i Titicaca-søen i højlandet på grænsen mellem Peru og Bolivia. Oprindeligt skabte de sivøerne for at komme på betryggende afstand af andre krigeriske folk på landjorden, men selv om de i dag trygt kan færdes på land, bor nogle af de omkring 2.000 tilbageværende urosfolk stadig på sivøer. De høster sivene i søen og bruger dem både til at bygge huse og både, ligesom de konstant lægger nye lag af siv på deres øer, fordi de nederste sivlag rådner. I dag kan man besøge de fleste af de små øer ved at tage med båd fra Puno. Turene går efter rotationsprincip, så det ikke er de samme øer, der invaderes af turister hver dag. På øerne kan man få lov at se deres sivhuse og høre om, hvordan de konstruerer deres flydende sivsamfund, ligesom man kan købe kvindernes vævede kunsthåndværk.

Hvad: Urosfolket
Hvor: Titicaca-søen ved Puno

Urosfolket bor på sivøer i Titicaca-søen. Fold sammen
Læs mere