Til fods, hest og cykel i Bolivia

Bolivia er ikke blot rigt på oplevelsesmuligheder. Det forskelligartede klima og de mange indianske folkeslag gør Bolivia svær at blive klog på - men let at nyde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At pakke kufferten før en rejse til Bolivia kan være et omfattende projekt. For vil du på rundrejse i det underfundige, uimodståelige land, skal du pakke til både det subtropiske lavland, hvor junglen koger, og til det kolde højland, hvor enorme, sneklædte gletsjere gnider sig op ad storbyerne.

Næste: Cykeltur på »dødsvejen«

Men når shorts og dunjakke først er mast ned i samme taske, kan du roligt glæde dig. Bolivia er i sandhed et oplevelsernes land, hvad enten man er til vild adventure, historie eller natur. Landet byder på såvel cowboyliv som coca-marker. Sølvminer som saltørken. Inkaskatte som isklatring.

Bolivia er et udviklingsland – det fattigste i Sydamerika – og samtidig et af de mest oprindelige, hvis man ser på befolkningen. Før den europæisk kolonialisering i 1600-tallet var territoriet en del af Inkariget, og i dag stammer 85 procent af befolkningen fra oprindelige amerindianere. Til trods for det er over halvdelen katolikker.

Der findes over 30 forskellige, indianske folkeslag, og det er i øjenfaldende, når man rejser rundt. I centrum af hovedbyen La Paz for eksempel klæder næsten alle kvinder sig i store, knælange skørter og farverige ponchos, mens det lange, sorte hår er delt i to fletninger under en lille bowlerhat. Den opsigtsvækkende komposition skyldes efter sigende en britisk forretningsmand, der i 1800-tallet brændte inde med et parti bowlerhatte, som han derfor skippede til Bolivia, hvor han lod La Paz’ indianere tro, at det var højeste hattemode blandt europæiske kvinder.

Således har hver region sine egne traditionelle klæder, og specielt hovedbeklædningen varierer meget – fra strikkede hjelme til spidse hatte med pomponer på. Takket være de mange lokale karnevaller er der rig lejlighed til at udforske særegne kulturtræk i hver en afkrog.

Den kulturelle myriade gør Bolivia til et utroligt forskelligartet land, ikke blot når det gælder klima og klæder. Selvom spansk er hovedsproget, kommer der dertil 36 officielle, oprindelige sprog. Befolkning kan, sammenlignet med andre latinamerikanske lande, virke temmelig skeptisk overfor europæiske turister. Omvendt er det befriende at opleve et alternativ til en overgæstfri turisttilbedelse. Og er man tålmodig og ydmyg, bliver bolivianerne ofte åbenhjertige og lattermilde.

Næste: Cykeltur på »dødsvejen«