Seks alternative rejseguides

Guide til romantik i Barcelona, til vandring i Skåne eller kunst i Venedig? Her er seks rejsebøger.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Argentina på egen hånd

Hvad gør man, når man er bidt af et land – og man ikke kan overtale forlaget til at udgive en guide over landet? Hvis man er Hans Erik Rasmussen, som tidligere har skrevet om Peru og Bolivia i »Turen går til...«-serien, så udgiver man selv guiden.

Resultatet »Argentina – en dansk guide« er på gaden, til glæde for de stadig flere danskere, der har fået øje på Argentinas mange muligheder, og nu kan læse om alt fra det magtfulde Iguazú-vandfald og Patagoniens storhed til kolonibyerne i nord og tangoens hovedstad, Buenos Aires, hvor en lokal dansk tangodanser viser vej til de bedste dansesteder.

Det danske islæt, bl.a. de mange efterkommere af danske udvandrere, fylder pænt i guiden, der også fortæller om den argentinske historie, geografien, kulturen og alle de nyttige rejsetips illustreret med  farvefotos.

»Argentina – En dansk guide« af Hans Erik Rasmussen. Forlaget Møllen. 128 sider. Pris: 249,95 kr.

Kunstens Venedig

Der er rigtig mange gode grunde til at rejse til Venezia – eller Venedig, som vi kalder byen – hvilket knapt 20 millioner årlige turister allerede har opdaget. I bogen »Venezia. Byhistorie og kunst« får man serveret endnu en portion gode grunde til at henlægge næste ferie til den norditalienske kanalby, denne gang af den kulturelle og historiske slags.

Det er kunsthistoriker Mogens Nykjær, som har boet i Venezia i et par år, der står bag de 462 sider, og som med et væld af detaljerede informationer fører læseren gennem den venezianske historie, fra år 500 til republikkens endeligt i 1797 – med vægt på arkitektur, udsmykninger og vigtige monumenter. 

Bogen er ikke en egentlig rejseguide, men mere en bog i coffeetable-genren, bl.a. rent praktisk fordi den er alt for tung at slæbe med sig.

»Venezia. Byhistorie og kunst«. Af Mogens Nykjær. Gyldendal. 462 sider. Pris: 399,95 kr.

Søvn på frilufts-måden

Vil du på ferie i dit eget land og overnatte under åben dansk sommerhimmel? Oven i købet billigt og med indbygget mulighed for at møde andre friluftsmennesker?

»Overnatning i det fri« er en guide til knapt 1.000 teltpladser over hele Danmark, hvor man gratis eller til en meget billig penge kan rulle soveposen ud eller slå teltet op efter en vandre-, cykel-, ride- eller sejltur (i parentes bemærket må pladserne ikke benyttes, hvis man ankommer i bil). Hver enkelt plads placering i landet er dels indtegnet på et kort, dels beskrevet med adresse, rutebeskrivelse og GPS-koordinatorer.

Derudover er der en kort beskrivelse af pladsen – f.eks. om der er læ, toiletter, butikker i nærheden, brænde til rådighed til et bål, og om pladsen f.eks. har udsigt til havet, til en å, en skov eller andet.

»Overnatning i det fri«. Af Friluftsrådet Erfa-gruppe. 187 sider. Pris: 129,00 kr.

Forelsket i New York

Danskere er vilde med New York. Også, eller måske især, forfatteren til bogen »I love New York«, Karin Gråbæk. Bogen er en af fem i serien af romantiske guider, og selv om Karin Gråbæk allerede i forordet erkender, at New York ikke er romantisk i gængs sand-og-turkis-vand forstand, er den det i stedet i kraft af den storby-vibe og puls, der døgnet rundt banker i den uforudsigelige metropol.

Guiden er opdelt i en række temaer, fra »kultur og åndehuller«, hvor man bl.a. får guides til kunst i en gammel slagterbutik, over »coffee and sugar«, som er råd til skæve steder at drikke kaffe, til shopping af bl.a. bøger og vintage. Cocktails, overnatningsmuligheder og gode restauranter er der også fif til – til hvert eneste fif får man en skæg lille historie, bl.a. om butikken, hvor Karin Gråbæk og veninderne engang stjal en vase, bare fordi stedet var så hyggeligt.

Adresser og web-adresser er oplyst på samtlige restauranter, klubber, butikker, m.v.

»I love New York«. Af Karin Gråbæk. Gyldendal. 192 sider. Pris: 199,95 kr.

..og i Barcelona

Endnu en guidebog i serien af romantiske rejseguides. Denne gang er scenen for romantikken rykket til den spanske storby Barcelona, som trods sit beskedne indbyggertal på bare halvanden million, stadig kan kalde sig en metropol, når det handler om blandt andet kultur, historie, mad og mode.

Og så er Barcelona velsignet med en strand, som byen har forstået at udnytte til dens stemningsfyldte yderste. Bogen er proppet med tips til det, en turist har brug for – overnatning, gastronomi, shopping, kaffe og cocktails – men indeholder derudover en oversigt over Barcelonas forskellige områder - for der ér stor forskel på bl.a. Eixample, det nye Barcelona, og Gràcia, landsbyen i byen.

»Barcelona amor mío«. Af Jacob Munkholm Hoeck. Gyldendal. 192 sider. Pris: 199,00 kr.

Vandringer i Skåne

Det er lige over broen – Øresundsbroen – og så er man i den store svenske natur med skove, søer, ås og bjerge, lige til at gå om bord i med vandrestøvlerne på. Med Palle Estborns nye guidebog, hvor han har fundet »de smukkeste vandreture, de skønneste senge og den bedste mad«, er man godt rustet til en aktiv weekend i Skåne.

13 forskellige ruteforslag, med dagsdistancer mellem seks og 16 km i terræn, som de allerfleste kan klare, for en weekendvandring skal være nydelse og ikke strabadsering, som han selv udtrykker det. To-dages turene for »frilufts-livsnyderne« er gennemarbejdet til mindste detalje. Fra kort over ruten og oplysninger om, hvordan man kommer tilbage til starten og sin parkerede bil, hvis ruten ikke ender ved udgangspunktet, til beskrivelser af naturen og seværdigheder undervejs samt aktuel overnatning, ofte gårdhoteller, hvor det er en god idé at booke i forvejen, og der er oplyst både web-adresser og telefonnumre.

Guiden er skrevet på svensk, men sælges også i Danmark, foreløbig på Gyldensdals internetboghandel www.g.dk, men ellers i skånske boghandlere og friluftsbutikker samt svenske web-butikker.

»Weekendvandra i Skåne« af Pelle Estborn. Calazo Förlag . 215 sider. Pris: 265,50 skr. i Kartbutiken Online.