Tag bare et par dage på Symi

De fleste besøger kun den lille ø ved Rhodos på en dagsudflugt. Men hyggelige Symi kan sagtens bære en hel uges ferie.

Foto: De flotte nyklassicistiske skipperhuse i havnens amfiteater.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi står midt i mængden af tusindevis af skubbende og gestikulerende grækere. I det mindste føles det sådan.
Det er måske kun et par hundrede, der skal med båden til Symi.

Næste side: Velstand og fald på Symi

Men udover grækere er vi omgivet af papkasser og flere geder. Mirakuløst nok kommer vi helskindet ombord. Gederne tøjres på agterdækket, og en lille dreng sætter sig med sin hundehvalp ved siden af vores bagage. Alt er klappet og klart. Alle smiler til hinanden, da vi kort efter lægger fra kaj på Rhodos.
Hurtigfærgen er godt læsset, men ikke med turister som normalt. Det er lokale øboere. Lidt underligt, at de alle skal på ferie på denne søndag.

Sømændenes beskytter
Færgen lægger først til ved klosterbyen Panormitis på den sydlige del af Symi. Det store kloster Taxiarchis Mihail folder sig ud i al sin pragt lige ud til havnefronten. Der er pyntet med flag, og klokkerne bimler i det flotte klokketårn. Vores båd tømmes hurtigt. Folkemassen sætter kurs mod hovedindgangen. Alle valfarter ind i klostret.

Klostret er bygget på ruinerne af en tidlig byzantinsk kirke, der også var viet til sømændenes beskytter, Ærkeenglen Mikael.
Ups, det er græsk pinse – man kan jo få svar, når man spørger – På græsk »Pentacost«, der betyder 50 dage efter påske. Færgen bliver derfor liggende en time.
Bag klostret er der gang i boder med legetøj og lidt hurtigmad. Inde i klostergården uddeles stykker af specielle runde brød. Mange slår sig ned i klostrets gæsteværelser. Og de to små taverner i byen har nok at se til.

Logi i amfiteater
Der er masser af plads ombord på færgen op til Symis hovedby. Eller rettere to hovedbyer. De er ganske vist vokset sammen, men havnedelen hedder Yialos, og bydelen højt oppe på bakketoppen Chorio.
Selve indsejlingen er imponerende. Det er som at sejle ind i et aflangt amfiteater med flotte byhuse til begge sider. Trappegader snor sig op mellem husene. Fra havnen kan man se 4-5 kirker på bjergsiderne. Langs havnepromenaden er der et rigt udvalg af taverner, og foran dem ligger fisker-, udflugts- og lystbåde fender ved fender.

Det er altid sjovt at se de mange, der danner modtagelseskomité, når færgerne ankommer. Mange bærer et skilt med et navn på. I dag er det vores tur. Vi stryger hen til manden med vort navn på skiltet.
Han forsvinder op ad trappegaden foran os. Vi vakler efter i den stigende varme. Heldigvis er der ikke langt til den lille lejlighed i det gamle skipperhus, som vi har lejet. Der er en hyggelig stue med spisebord, køkkenhjørne og en stor glimrende seng. I en hønsehuslignende tilbygning på huset er indrettet et fint badeværelse. Men hovedattraktionen er den store balkon med en smuk udsigt over havnen i Yialos.
Vi er hævet lidt over havnen, men ikke så meget, at det kræver Tour de France-kondition at komme herop.

Næste side: Velstand og fald på Symi