Sydfyn rundt på to ben

Mindre end to timers kørsel fra København ligger en af Danmarks bedste vandreruter. 220 kilometer er der at vælge imellem. Vi var af sted på en todagestur.

Skabt af isen fra de store gletsjere under den sidste istid ligger Syltemade Ådal. Læs herunder, hvilke andre vandreruter der også er et besøg værd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I bunken over drømmerejser, jeg endnu ikke har været på, ligger der snesevis af avisartikler, kataloger, magasinartikler, små, gule post-it og huskesedler med eksotiske navne og rejsemål.

Læs også: Weekend med velvære

Der står blandt andet Kilimanjaro, Grand Canyon, indlandsisen på Grønland og en tempeltur til Japan
De fleste handler om vandringer og aktiv ferie, men der står med sikkerhed ikke noget om Sydfyn og Øhavsstien. Det gør der nu – efter to dages sublim vandring og naturoplevelser.

For i vores egen sydfynske baghave ligger noget af Danmarks smukkeste og mest varierede natur og vandrestier. De kan måske ikke konkurrere i adrenalinrus med en tur langs kanten af Grand Canyon. De er måske ikke bjergtagende som udsigten til Mount Everest i Nepal. Det giver ikke på samme måde street credit at sige:

- Jeg har vandret mellem Vester Skerninge og Åstrup, som at kunne sige: - Jeg har besteget Kilimanjaro…
Men Sydfyn har i sin egen ret virkelig noget at byde på.
Og med den nyåbnede Øhavssti, som er en 220 km vandrerute rundt på Sydfyn og i det Sydfynske Øhav, er muligheden for aktiv ferie mindre end to timer fra København i den grad til stede.

Med Øhavsstien melder Sydfyn sig ind i den globale rejsetrend, som snart har eksisteret i adskillige år – men som er accelereret yderligere de senere år – nemlig den aktive individuelle ferie med et stærkt lokalt og personligt islæt. Hvor det aktive kombineres med et tvist af forkælelse og luksus, hvor fokus er på det særegne lokale. 
Virkeligheden i dag er imidlertid også, at mange danskere færdes lige så hjemmevant i London, Berlin eller New York som på Sydfyn. Konkurrencen om de ferierendes tid og pengepung er hård og global, men gør man en ekstra indsats, er der muligheder for at tiltrække folk.    

Den 220 km lange vandrerute er lagt, så den går igennem noget af det smukkeste naturlandskab, Danmark har at byde på. Fra Svanninge Bakker til smeltevandsådale, skove, strande og igennem idylliske købstæder som Svendborg, Ærøskøbing og Faaborg.
Det gør det muligt at sammensætte turen, så den tilgodeser flere interesser, aldersgrupper og temperamenter. Fra natur og dyreliv, til historiske monumenter, fra kro til kro, shopping og vindueskiggeri i gamle havnebyer som Svendborg og Ærøskøbing og hardcore vandring med mange kilometer i dagevis.

Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge
Noget af Danmarks smukkeste natur. Kaldes også i folkemunde »De fynske Alper«. Øhavsstien går gennem det kuperede terræn på en 26 kilometer etape (kan deles), startende fra havnen i Falsled og med slut i Faaborg. Man passerer de to udsigtspunkter Trebjerg (128 m) og Lerbjerg (126 m), som har spektakulære views ud over Sydfyn og Øhavet. Muligt at vælge såvel telt/primus-udgaven og den helt store luksuspakke på Falsled Kro.

Ærø – natur, historie, øl
Efter en god time med færgen fra Svendborg ankommer man til Ærøskøbing. Byen er en smuk gammel skipperby. Den gamle bykerne er totalt fredet, og når man går op ad Vestergade, ved man hvorfor. Her starter Øhavsstien og snor sig i begge retninger – mod Marstal mod syd og Søby mod nord. 
Bo hos Susanna Greve (vestergade44.com) , hvis du vil forkæles og prøve at bo i et af de flere hundrede år gamle huse. Undervejs på vandreruten er der flere gode stoppesteder. Den grønne Gren i Bregninge (dengroenne.dk) er et af dem. En café og butik med lækker økologisk og hjemmelavet mad/drikke. Det er også på Ærø, at du kan besøge Rise Bryggeri (risebryggeri.dk) – et af Danmarks bedste og mest autentiske mikrobryggerier.    

Syltemade Ådal
Cirka 15 kilometer uden for Svendborg – med start ved Vester Skerninge Kirke ligger en af Danmarks flotteste ådale. Skabt af isen/smeltevand fra de store gletsjere under den sidste istid. Den flere kilometer lange ådal er sine steder 20 meter dyb og strækker sig hele vejen ud mod kysten og Øhavet, hvor den åbner sig op. Ådalen er en del af Øhavsstien og et must for natur- og fugleelskere, da strækningen viser et stykke urørt dansk natur, der kun i meget begrænset grad er påvirket af mennesker. Gummistøvler, kikkert og kamera tilrådes.

Kyst og kulturruten
Folkene bag Øhavsstien har kaldt den 33 kilometer strækning fra Emmerbølle til Spodsbjerg og RudkøbingLangeland for kyst- og kulturruten. Dels fordi Øhavsstien løber på begge sider af Langeland og tager dig tæt på vandet. Dels fordi ruten er en spændende kulturrute, der viser gamle forsvarsværker, den gamle slotsby Tranekær med dets smukke gamle huse og det gamle danske bondesamfund. 

Svendborg
Sydfyns største by og et samlingssted og afrejsested mod de Sydfynske Øer. Oplagt at starte eller slutte sin vandring her. Byen (visitsydfyn.dk) er en rigtig hyggelig købstad med rig mulighed for shopping, god mad, forkælelse og maritime udfoldelser. De historiske tråde til sø- og skibsfarten fornægter sig ikke. Havnen er et naturligt udgangspunkt for at gå på opdagelse i byen. Det er ligeledes på havnen, at en af Svendborgs bedste restauratører holder til. Engelske Jeff Scott Foster har startet »Restaurant 5« (restaurant5.dk) som en hyldest til råvarer fra postnummer 5... (Fyn).

Læs også: Guide til ferie i det sydfynske øhav