Smagfuld cykelferie på Fyn

Det blide og bølgede landskab på Fyns østside indbyder til cykelture i mere eller mindre mageligt tempo. Og når strabadserne krydres med et gourmetmåltid om aftenen, har man en god opskrift på en aktiv ferie for livsnyderne.

Cykling gennem det fynske marklandskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esther Margrethe Lynard

1. etape: 35 kilometer fra Odense til Nyborg
Ved Hotel Knudsens Gaard i Odense står de to damecykler parat. Stellene er sorte med gule flammer. Klar til min og min søsters Tour de Fyn, som vi har døbt turen, selvom vi ikke kommer længere væk fra Odense end Nyborg. Faktisk kommer vi kun til at bevæge os på Østfyn, men vi er ikke bange for at være store i slaget. Lidt ligesom flammerne op ad stellet.

Se også: Smag på Fyn

Knap nok har vi trådt den første omgang i pedalerne, før det kvadratmeter store cykelkort skal foldes ud for første gang. Odense er Danmarks tredjestørste by, og det gælder derfor om at finde den indre navigatør frem for at finde den røde rute seks: Vejen væk fra villakvarterne og ud i det fynske landskab.

Ved Lindved Å triller vi ud på tre dages lettere strabadserende cykeludflugt gennem det østfynske landskab. Med knap fem kilometer tilbagelagt kigger min lillesøster allerede anklagende på mig, fordi jeg har lokket hende med på turen.

»Der har bare at være lækker mad i aften!«

Jo, mon ikke der er det. Det er trods alt en del af pakken. Vækstorganisationen Udvikling Fyn er udbyder af flere cykelferier, og denne pakke indeholder blandt andet tre etaper, tre gourmetmiddage og fire overnatninger. Heldigvis for både min og min søsters kondition foregår etaperne på Østfyn i nogenlunde fladt terræn, og derfor bør det være muligt at begrænse ansamlingen af mælkesyre og antallet af eder, som uden tvivl vil forekomme, hver gang hældningsprocenten overskrider tre. 

Så det er helt i overensstemmelse med vores overdimensionerede forestilling om vores fynske Tour, når følelserne i ægte cykelstil sidder helt ude på gevandterne. Soundtracket til hele turen er i hvert fald skift mellem R. Kellys »I believe I can fly« og spruttende forbandelser.

Og det er måske en ganske god idé at holde sidstnævnte på et minimum, da vi efter 10 kilometer når til forstaden Fraugde og dennes kirke. I 1600-tallet tilhørte kirken Fraugdegård og biskop og salmedigter Thomas Kingo (1634-1703). Det er derfor oplagt at holde rutens første pitstop og tage et kig indenfor. Her er både rig kulturarv og gode toiletfaciliteter.

Efter Fraugde slipper forstæderne sit beskyttende tag i os, i stedet overtager vidtstrakte marker og mere modvind. Her griner min søster til mig og sukker.

»Hvis ikke det er bakker, så er det modvind!«

Så de indædte mumlerier fortsætter, især på de kilometer af ruten, som går parallelt med landevejen, hvor bus 191 minder os om, at der er væsentlig nemmere måder at komme til Nyborg på. Den får en rystende knytnæve med på vejen, selv om vi begge hellere vil beholde vores fællessang og modvind.

Vi når Davinde, etapens midtpunkt. Her ligger der en cykelrasteplads, som giver god udsigt over et stort naturområde, og det er et oplagt sted at holde ind og spise sin madpakke, mens man nyder svalernes flugt med bygkornets strå.

Fuldt optanket går turen videre gennem Rønninge. Byens hovedgade er næsten uforandret siden den blev anlagt for 800 år siden, og langs gaden står de gamle bindingsværkshuse side om side. Straks efter den lille landsby går ruten parallelt med motorvejen et par kilometer. Dermed deler den lille landevej landskabet i to radikalt forskellige lejre.

På højre side har man ren, dansk idyl med gylledunst, levende læhegn og brede hestebagdele. Til venstre suser den ene brølende motor forbi med højere fart end den næste. Men okay, det er vel også dansk, når en grisetransporter gryntende må lade sig overhale af overfyldte stationcars med 3DS-spillende børn på bagsædet og ferieklar forældre foran. Så er tempoet mere roligt på landevejen ved siden af. Men det har selvfølgelig også noget at gøre med, at det meste af parallelstrækningen går op ad bakke.

Efter 35 kilometer når vi endelig Nyborg og Hotel Hesselet, hvor aftenens gourmetmåltid skal indtages. Inden da er der heldigvis tid til et forfriskende, køligt dyp i Storebælt, efterfulgt af et masserende boblebad og et rensende dampbad og saunabesøg i hotellets spa. En bedre måde at pleje de ømme muskler kan hverken jeg eller søster finde frem til.

Så det er nu, »luksus«-delen i feriepakken kommer til sin ret. For med Storebælt i baghaven og panoramavinduer i hotellets Restaurant Tranquebar er der både udsigt til hav og store gastronomiske oplevelser. Hverken min søster eller jeg er begavet med den største kulinariske sans, og vi er derfor ret spændte på, hvordan vi skal håndtere aftenens menu.

Man kan undre sig over, hvad vi overhovedet laver på en tur, som udfordrer vores deller på så mange niveauer, men det er en del af den udfordring, vi stillede hinanden, inden vi drog afsted. Maden skal smages, og bakkerne overvindes. Så da vi sætter tænderne i den dampede rødtunge med tilhørende aspargessuppe med perleløg, udvider vi vores gastronomiske horisont med flere grader.

»Asparges, hvem skulle tro, jeg kunne lide asparges!« udbryder min søster begejstret og labber suppen i sig.

Restauranten tager udgangspunkt i »det nye danske køkken«, og resten af aftenens måltid er også stilrent og raffineret – helt i overensstemmelse med det vue, man sidder og nyder.

2. etape: 30 kilometer fra Nyborg til Kerteminde
Veludhvilet og med en hjemmelavet madpakke fra morgenbuffeten i bagagen, sætter vi os igen i sadlen og pedalerer ud af Nyborg. Efter to kilometer rammer vi Teglværksskoven, som grænser op til byens yderste villakvarter. Her i krydsfeltet mellem land, vand og by er der rig mulighed for at gå på opdagelse. Flere steder stikker grusstier ud til højre og venstre fra ruten og ind i det organiserede vildnis.

Efter skov kommer mark, og der er meget af det. Det meste af ruten til Kerteminde er en bølgegang gennem korn og valmuer. Langs kysten leger vinden tagfat med kornet. Bygmarkerne kruser let som en skovsø, mens hveden er mere standhaftig. Den lader sig kun flagre let.

Mellem de to gamle fiskerlejer Skaboeshuse og Nordenhuse ligger en velassorteret gårdbutik med tilhørende æbleplantage. Det er et godt sted at kigge ind og score lækker æblemost, som kan give ekstra energi til resten af etapen.

Æblemosten kan med rette indtages ved Nordenhuse Strand. Der nyder vi udsigten til Storebæltsbroen, men vi er heldigvis så langt væk, at man ikke kan høre støjen fra trafikken. Det eneste, vi kan høre, er de små bølgeskvulp, en raslen i marehalmen og en brummende bi i hybenbuskene. Og et hvin! To drenge er ude og fiske efter blåmuslinger med deres mormor, og en fræk krabbe kriblede over den mindste drengs fod.

»Det her er ganske skønt, hva’?« spørger min lillesøster, mens hun nyder solens stråler.

Jo, det er det bestemt, og vi beslutter os for at spise frokost ved vandkanten.

Tilbage i sadlen sætter vi kursen mod Bovense og hovedvejen. Næsten resten af turen til Kerteminde foregår på bred landevej, og selvom fuglene stadig frembringer en symfoni af fløjt, hver gang vi passerer et vejtræ, så mister turen noget af sin lokale charme, når bilerne pludselig må drøne forbi med 80 kilometer i timen, og oftest kører over 90. Særlig stressende er det, da der ikke er anlagt cykelsti, og de ti kilometer indbyder derfor ikke til ophold. Alternativerne er dog sparsomme, med mindre man vil køre en omvej på mindst 10 kilometer.

Små fem kilometer inden dagens destination kører vi ind i Storskoven. Der gør vi holdt ved Lundsgård Klint, som er 900 meter lang. I godt vejr er det et smukt udsigtspunkt, hvor man kan se det meste af Vestsjællands kyst. 

Halv to triller vi lettere udmattede ind på torvet i Kerteminde. Inden vi tjekker ind på Tornøes Hotel, vælger vi at forfriske os med noget koldt fra Den Italienske Isbutik, hvilket min lillesøster straks udråber til at være »noget herrelækker is«, som hurtigt glider ned, mens vi damper af i eftermiddagssolen.

Eftersom hotellet ligger centralt i byen, er det oplagt at gå på opdagelse i den gamle havneby. De farverige husfacader i de smalle gader er en underholdende måde at få indsigt i, hvordan byens beboere levede for flere hundrede år siden – og stadig gør det i dag.

Aftenens gourmetindslag skal indtages på den yderst populære Fiskerestaurant Rudolf Mathis. Dens popularitet forstår man godt, når man først har introduceret sine smagsløg for køkkenets anretninger. Her griller man fisk over åben ild med skøn velsmag til følge.

Maden er så gennemført og stemningen så god, at det ikke os, at mågerne slås om havnepælene i åen foran restauranten for at få både stemningen og den liflige duft fra køkkenet ind under fjerene hver aften.

»Jeg ved ikke, om jeg nogensinde kan vende tilbage til mors frikadeller, og det siger ikke så lidt,« siger min søster mageligt, da vi efter fire timers restaurantbesøg endelig rejser os fra bordet.

3. etape: 25 kilometer fra Kerteminde til Odense
Hvis man har diamanter i benene som bjerggederne i Tour de France, eller bare føler sig en smule eventyrlysten, kan man med fordel cykle nord om Kerteminde Fjord. Her er terrænet mere udfordrende og byder på flere steder med formidabel udsigt ud over fjorden.

Den sydlige – og planlagte – rute er en mere flad affære, så det er ingen overraskelse, at det er den vi vælger på sidste etape. Benene er ved at være godt trætte, så da vi når Ladby små fem kilometer inde i etapen, vælger vi at lave en afslappende afstikker til Vikingemuseet Ladby.

Her er de i øjeblikket i gang med at genopbygge vikingelangskibet Ladbyskibet i forholdet 1:1. Det originale skib er cirka fra år 950 og blev begravet med en vikingehøvding i hans gravhøj.

Generelt byder denne sidste etape på mange kulturelle seværdigheder. Blot tre kilometer senere troner herregården Ulriksholm frem i bunden af Kertinge Nor, og den har hele sommeren åbent for besøgende i herregårdens galleri samt kunstudstilling i hovedbygningen. Derudover er meget af  ruten en seværdighed i sig selv. Små bondehuse i bindingsværk deler de store herregårdsmarker op, og følelsen af at pedalere gennem fortiden er allestedsnærværende.

Som ruten fortsætter, bliver markerne mindre i størrelse og mere alsidige. En del juletræsplantager dukker op i landskabet. Små og lysegrønne er de. Ganske uvidende om hvilken celeber skæbne, der venter dem om små syv år.

Med 10 kilometer igen når vi Bullerup. Her kører vi til venstre og ind på en skovsti, der ud over cyklister er befolket med hundeluftere og powerjoggere.

»Det begynder at dufte af forstad,« pointerer min søster, da vi passerer en dagplejemor på tur. Og ganske rigtigt. Da skoven ophører, er der grønne stiarealer med børnehaver og villahuse så langt øjet rækker. Her bliver det igen klart for os, at man skal være i kontakt med sin indre navigatør. Noget, som hverken jeg eller min søster er, da vi kører forkert af flere omgange, mens vi prøver at komme gennem Vollsmose. Heldigvis lykkes det os endelig at finde den rette rute ved hjælp af cykelkort og telefonens indbyggede GPS, og vi sadler op igen.

De sidste kilometer bliver cyklet i bragende højt tempo, som en anden slutspurt i Tour de France. Jeg er Cavendish, min søster er Greipel. Side om side drøner vi ind i Odense centrum, vi stopper kun for at holde for rødt. Nu skal vi bare nå målstregen, så vi kan give hinanden den sejrs high-five, vi har lovet hinanden ved turens begyndelse.

Og pludselig er vi der. Tilbage ved udgangspunktet ved Hotel Knudsens Gaard. Mælkesyren fortager, og endorfinerne slår igennem. Jublende klasker vi hænderne sammen. Yes! Selv konditionsfortabte sjæle som os kan gennemføre 90 kilometer i sadlen på tre dage. Vi klarede det, tog Østfyn med storm og vice versa. For én ting er sikkert: Østfyn har både sat sig i lårmuskler, nethinder og smagsløg.

 

Kalender: Det sker

Nyborg Voldspil, Nyborg, juli og august
Danmarks ældste friluftsteater opsætter i år det klassiske danske lystspil »Mød mig på Cassiopeia«. Spiller 18. juli - 11. august.
Info: nyborgvoldspil.dk

Nyborg Slot, Nyborg, juli og august
Hver sommer er der »Nyborg Slots-koncerter« i den gamle riddersal i Nordens ældste kongeborg. På programmet både opera, klassisk og jazz.
Info: nyborgslotskoncerter.dk

Det maritime Kerteminde, Toldboden, Kerteminde, juni til august
I anledning af Kertemindes 600 års købstadsjubilæum udstiller Toldboden sommerudstillingen »Det maritime Kerteminde«, som viser hvordan beliggenheden ved fjord og bælt har påvirket købstadens liv.
Info: ostfynsmuseer.dk

Byvandring, Odense, juli og august
Tag på byvandring i H. C. Andersens fodspor og hør de mange spændende fortællinger fra digterens barndom. Mødested ved Visit-Odense i Vestergade klokken 14.
Info: visitodense.com

Bunkermuseum, Odense, hver weekend
Kom og oplev den 450 kvadratmeter store atombunker, som tidligere husede Odense kommunes kommandocentral. Bunkeren står intakt med flotte udstillinger om det civile beredskab. Pris for en voksen: 50 kroner. 
Info: odensebunkermuseum.dk

Se også: 4 gastro-ruter i Danmark