4 gastro-ruter i Danmark

Man behøver ikke at indstille bilens GPS til København, hvis man vil have kulinariske oplevelser på sin ferie i Danmark. Resten af landet har også gastronomi, der er værd at rejse efter.

Løgimose Mejeriudsalg sælger ost og en lang række andre delikatesser i Broby på Fyn. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Fynske fristelser

Rygeost, æbler og kyllinger, der får en god nats søvn.
Det er nogle af top-profilerne i fynsk gastronomi, men Danmarks tredjestørste ø har en del flere kulinariske højdepunkter at byde til bords med. Derfor har Smagen af Fyn, som er et samarbejde mellem forskellige fynske mad-aktører, sammensat fire rundture på øen med adskillige stop ved alt fra mikrobryggerier og gårdbutikker til frugthaver og ismejerier. 

Tag eksempelvis på ruten »I røg og damp«, der strækker sig fra Svendborg i Syd til Bogense i Nord. Her kan man aflægge besøg hos fiskehuset Boris’ Fisk ved Kerteminde, der gerne både ryger ens egen fangst eller serverer en hjemmelavet fiskefrikadelle. 

Eller kør til 5672 Broby og køb ind samme sted som Falsled Kro og Michelin-restauranten Kong Hans. Her ligger nemlig en filial af det anerkendte Løgimose, Løgimose Mejeriudsalg, hvor man kan købe oste, øl, chokolade og en lang række andre delikatesser.

De andre ruter hedder »Mellem Abildgaard og Humlehave«, »Kogt kød og smørrebrød« og »Grøden, gåsen og æbleskiverne«, og har alle forskellige vinkler på fyns madunivers.

Info: smagenaffyn.dk

Bon appetit på Bornholm

1.624 kalorier. Så meget forbrænder man på Den Bornholmske Fødevarerute mellem Gudhjem og SvanekeBornholm.
Altså hvis man vel at mærke cykler hele rutens længde på i alt cirka 24 kilometer. 

Om Bornholm.info, øens officielle turismeportal, har medregnet de kalorier, man potentielt indtager de forskellige stop på ruten, som tæller eksempelvis Karamel Kompagniet og Bryghuset i Svaneke, melder historien ikke noget om. 

På Den Bornholmske Fødevarerute, som har i alt 13 stop, kommer man forbi en masse af øens top-specialiteter.
Et af de mest velrenommerede ligger på Glastorvet i Svaneke. Her finder man den lille lakridsfabrik, hvor hele eksport-eventyret Lakrids by Bülow startede i 2007, og hvor man kan følge produktionen af den populære gourmetlakrids eller smage på lakrids dyppet i f.eks. hvid belgisk chokolade og passionsfrugt.

Gudhjem Røgeri er også med på ruten, og selv om det næsten er for oplagt, kan man parkere cyklen, sætte sig ned og prøve en »Sol over Gudhjem«, det legendariske stykke smørrebrød med røget sild og rå æggeblomme.

Info: bornholm.info

Smag af Sjælland

Hvem kan kreere den mest velsmagende ret baseret på lokale råvarer?
Den udfordring, som gik under titlen »Local Cooking«, tog 11 kokke fra restauranter på Sjælland, Møn og Lolland-Falster op i starten af 2013.

Kokkene konkurrerede om at skabe en hovedret baseret på minimum 75 pct. lokale fødevarer, der var så stor en gastronomisk oplevelse, at danske og udenlandske turister ville rejse til Region Sjælland. 

Det blev Restaurant SuRi i Holbæk, der sammensatte den bedste ret, og fra maj til oktober kan man smage på vinderkreationen af stegt skrubbe med fjordrejer, kalvehaler og Lammefjordsgrønt. Andenpladsen gik til Restaurant Babette fra Vordingborg med røget ål fra Klintholm med puré på syltet dild og rødbedejuice, og tredjepladsen løb Gisselfeld & Feddet Spisehus med. Her bestod menuen af en nyfortolkning af klassikeren steak bearnaise med syltede perleløg og blåbær. 

De øvrige otte restauranter vil ligeledes fra maj til oktober have deres bidrag på menukortene. 

Info: visiteastdenmark.dk

Kulinariske kroer i Jylland

Gourmet Ruten slanger sig fra SvendborgFyn ind over Jylland og op til byen Rjukan i Norge. Ruten er en sammenslutning af i alt ni kroer og hoteller – hvoraf tre af dem er norske – og alle tilbyder at kombinere en overnatning med en femretters menu.

Blandt kroerne i Jylland er kongeligt privilegerede kroer som St. Binderup Kro, der gennem flere hundrede år har sørget for, at rejsende kunne få god solid mad og et sikkert sted at overnatte. Og Hvalpsund Færgekro med udsigt til Limfjorden, der siden 1913 haft familien Holm bag krodisken. 

Menuen på sidstnævnte er klassisk dansk, og p kortet er blandt andet krogryde, stjerneskud og færgedragerens æggekage serveret i en pande med bacon, tomat og purløg.
Hertil hører der selvfølgelig rugbrød, sennep og rødbeder.

De norske kroer og hoteller har naturligvis fokus på lokale norske råvarer, og specielt Risor Hotel, der ligger ud til vandet, har særligt fokus fisk og skalddyr.
I efteråret kan man komme med på hummersafari og se kokkene tilberede maden.

Info: gourmetruten.dk 

Læs også: Top50: Det hitter i Danmark