Scannere kan give hudkræft

"Nøgenscannerne" i lufthavnene kan øge risikoen for hudkræft, siger amerikanske forskere.

Til trods for myndighedernes forsikringer om det modsatte advarer forskere nu mod strålingsfaren fra de såkaldte nøgenscannere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Ellis
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 Den første så dagens lys og passagerne, som var de skabt, i Orlando Airport i 2002, i dag er sikkerhedskontrollen i adskillige amerikanske og engelske lufthavne udstyret med såkaldte nøgenscannere med det formål at øge sikkerheden.

Nøgenscannerne har været under konstant kritik, dels for deres effektive og afslørende afklædning af passagerer, dels for deres ineffektivitet ud i at afsløre bomber gemt i eksempelvis endetarmen.

Se også: Ny scanner viser dig nøgen

Nu melder amerikanske forskere sig på banen med et tredje kritikpunkt, nemlig strålingsfaren, som ifølge forskerne hidtil har været kraftigt underestimeret.

Ifølge biokemist David Aagaard fra University of California kan de røntgenstråler, der bliver brugt i denne form for scannere, give kromosomskader, som kan føre til kræft. 

"Den stråling, en passager bliver udsat for, koncentreres i huden og det underliggende væv," siger David Aagaard til nyhedssiden news.com.au. 

David Brenner, leder af Columbia Universitys center for radiologisk forskning, siger, at scannernes koncentration af stråling på huden - som er et af de mest udsatte områder i forhold til kræft - er 20 gange højere end det officielle estimat. Og at især børn er udsatte, fordi deres celler endnu ikke er færdigudviklede. 

Den form for kræft, der er tale om, er en type hudkræft ved navn basalcellekarcinom, som især opstår på hals og hoved og som normalt kan helbredes. 

David Brenner fungerede som konsulent for scannerne, da de blev indført, men siger nu, at han ikke ville have godkendt dem, hvis han havde vidst, at de ville blive brugt i så stort et omfang, som de bliver i dag. 

"Den enkeltes risiko er muligvis ikke så stor, men for befolkningen som helhed kan risikoen være betydelig," siger David Brenner.

Han peger på scannere, der anvender mikrobølger i stedet for røntgenstråler som et alternativ, der ikke indeholder kendte strålingsfarer, og efterlyser sammen med David Aagaard og en række øvrige forskere mere research på området, før nøgenscannerne indføres i alle lufthavne og på permanent basis. 

Københavns Lufthavn tester fra juli måned i år en nøgenscanner - den bruger dog netop mikrobølger. Hvilket også har den fordel for passagerne, at den ikke afslører nær så intime detaljer ud i kropsformer.