Rejsetip: 5 oplevelser på Pantelleria

Den italienske ø Pantelleria ligger nærmere Tunesien end Italien, og er det sted i Italien, man finder den mest arabiske atmosfære.

Pantelleria. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Storgaard Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Den vindblæste

Hvad: Søgen efter dagens bedste strand
Hvor: Overalt på øen
Hvor meget: Fri adgang

Navnet Pantelleria stammer fra det arabiske navn Bint Ar-Riàh – Vindens datter. Og dagens første gestus har netop med vind at gøre: at sutte på en finger og stikke den op i luften for at finde ud af, hvorfra vinden blæser.

Pantelleria har ikke så meget som én centimeter sandstrand, men udelukkende klippestrande. Derfor er det vigtigt at vælge badelokaliteter med fralandsvind. Her kommer den våde finger ind i billedet. At gå i vandet fra lokaliteter med pålandsvind er ganske enkelt for farligt på grund af risikoen for at blive slynget imod klipperne.

Manglen på sandstrande skal dog ikke foranlede en til at tro, at der ikke ligger skønne badeoplevelser og venter. Her er masser af indbydende badelokaliteter, for eksempel Martingana, Arco dell’Elefante og Cala Cinque Denti. Et populært sted er Punta Karuscia, hvor der er gode muligheder for udspring fra klipper i forskellig højde. Men også den lille indsø Lago delle Ondine, der fyldes med vand fra mægtige skumsprøjt fra havet, er en oplevelse. Et kort over Pantelleria med de mange forskellige badelokaliteter vil være en god investering ved feriens begyndelse.

2. Den helseagtige

Lago di Venere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Storgaard Jensen.

Hvad: Naturens egen bodyscrub
Hvor: Indsøen Lago di Venere, nær Kattibuale
Hvor meget: Fri adgang

Det er et smukt syn, der møder en, når man efter lokaliteten Kattibuale drejer ned mod Pantellerias stor indsø, Lago di Venere (Venussøen).

Søens lave vand har en farvepalet, der går fra turkisblå over i turkisgrøn, og mange stopper da også op ved søens højtliggende indfaldsvej for at tage det klassike panoramafoto.

Det smukke syn bliver imidlertid forvandlet til et højst kuriøst sceneri, når man nærmer sig selve søen. Her vil man nu se folk gå langsomt rundt, næsten som en slags stivbenede mumier, fuldstændig indsmurt i mudder fra top til tå.

Ved tre-fire forskellige punkter i søens vandkant bobler der 50-60 grader varmt vand op fra vulkanøens mave. Det er svovlholdigt, og det samme er den mudder, der ligger i vandkanten. Den svovlholdige mudder efterlader huden silkeblød, hvis den får lov til at indtørre i en times tid. Der med andre ord tale om naturens egen bodyscrub.

Efter dette klassike mudderritual er det dejligt at vaske sig ren i de turkisblå vandmasser og afslutte med en spadseretur rundt om søen.

3. Den naturlige

Favare-området. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Storgaard Jensen.

Hvad: En anderledes udflugt til fods
Hvor: Ved lokaliteten Khassa
Hvor meget: Fri adgang

Skønt Pantellerias vulkans sidste udbrud fandt sted helt tilbage i 1891, er der i dag masser af tegn på »vulkansk maverumlen«.

Et af øens mest fascinerende steder, hvor man kan observere de vulkanske fænomener, er det såkaldte Favare-område, ikke langt fra Khassa-lokaliteten. På en afmærket sti går man mod le Favare og Pantellerias næsthøjeste bjerg, Monte Gibele. I sommermånederne vil turen opad kunne blive forsødet af plukning af massevis af vilde brombær.

Efter omkring tre kvarters opstigning kommer man til en udstrakt slette, der minder om et sælsomt måneagtigt landskab. Den smalle sandsti fortsætter forbi stengærder og store kampesten, der synes at være blevet spredt ud over sletten af en kæmpehånd.

Efter cirka en times gang kommer man til klippeformationer med massive udstrømninger af vanddamp med temperaturer på op til 100 grader. Det er en fascinerende oplevelse at gå helt tæt på for at mærke varmen og duften af svovl.

4. Den til søs

Sejltur omkring Pantelleria. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Storgaard Jensen.

Hvad: En sejltur omkring Pantelleria
Hvor: Afgang fra havnen i Pantelleria by
Hvor meget: Fra 20 til 40 euro afhængigt af bådens størrelse og forplejning ombord

Besøger man Pantelleria i sommermånederne er en sejltur rundt omkring øen en obligatorisk oplevelse. Obligatorisk fordi temperaturen i den periode vil ligge på et stabilt højt niveau, hvor ens krop vil hige efter blå vandmasser i forventning om at blive afkølet.

Ved havnen i Pantelleria by ligger der både af forskellige størrelse, som tilbyder rundt-om-øen-sejladser. Afgang er typisk omkring kl. 9-10, og man er i havn igen hen på eftermiddagen.

Der vil blive kastet anker i små fotogene bugter, hvor der er mulighed for at hoppe i bølgerne. Frokosten er typisk inkluderet i prisen, og ofte bliver der serveret små uhøjtidelige anti-pasto-anretninger efterfulgt af en ordentlig spandfuld pasta lavet efter lokale opskrifter.

Et sikkert stop undervejs vil være ud for Pantellerias varemærke, Arco dell’Elefanto, Elefantbuen – en kæmpemæssig naturskabt »lavaskulptur«, der mest af alt minder om en elefantsnabel.

Der findes både i forskellige størrelser, men også med forskelligt koncept. For eksempel er Futura-båden til party-typerne, der kører musik for fuld skrue under hele turen. Sjovt, hvis man er til det. Er man ikke det, bliver det formentlig en lang tur, hvorfor det betaler sig at bruge to minutter på at spørge på havnen, hvad turen går ud på, inden man hopper ombord på den første, den bedste båd.

5. Den smagsfulde

Vinsmagning hos Donna Fugata. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Storgaard Jensen.

Hvad: Til vinsmagning hos Donna Fugata
Hvor: I byen Khamma
Hvor meget: Henholdsvis 12, 20 og 30 euro, afhængigt af kombinationen vin/smagsprøver

Til trods for, at Pantelleria dækker blot 83 km2 land, findes her et stort antal vinproducenter.

Langt størstedelen af dem laver en sødmefuld hvidvin på den lokale zibibbo-drue, der har perfekte vækstbetingelser på øen.

Også en af Siciliens mest kendte producenter, Donna Fugata, der har produceret vin siden 1851, har en produktionsenhed på Pantelleria. Her produceres bl.a. de to kendte dessertvine, der er et af Pantellerias smagsvaremærker – passito og moscato. De lokale hævder, at man ikke for alvor kan påstå at have været på Pantelleria, hvis man ikke har smagt en passito eller en moscato.

Historiebøgerne beretter, at ingen ringere end Casanova yndede at servere et glas koldt passito for sine kvindelige bekendtskaber. Det gjorde angiveligt kvinderne til lette ofre.

Ved Donna Fugatas produktion er der mulighed for både at smage og gøre indkøb. Vil man prøve Donna Fugata og Pantellerias bedste passito, skal man bede om Ben Ryé, hvorimod top-hvidvinen bærer navnet Anthìlia. Der er rundvisning med smagsprøver flere gange om dagen.