Norsk rederi vil rydde op i naturen

Hurtigruten bag internationalt miljøinitiativ, som skal tage vare på den sårbare natur og kultur i polaregnene.

Affald smidt i havet flyder tusindvis af kilometer til polaregnene, og naturen i de artiske områder er også ekstremt sårbare for olieforureninger. Denne forureningskatastrofe skete for otte år siden i Sortehavet. Fold sammen
Læs mere

I 120 år har Hurtigruten sejlet op og ned langs den norske kyst fra Bergen helt op til Barentshavet, og i de senere år har rederiets ekspeditionsskib, »Fram«, om sommeren sejlet togter i de arktiske farvande omkring Svalbard og Grønland og i Antarktis og om vinteren.

Især polaregnenes natur er sårbar, og som bruger af naturen og med intentioner om at blive verdens vigtigste aktør inden for bæredygtige og naturbaserede rejseoplevelser, har rederiet etableret Hurtigruten Foundation. Formålet er at tage vare på natur og kultur, at både at skabe opmærksomhed om naturproblmer og rydde op i dem - og det med »dugnad«.

»Dugnad« er et begreb, som er kåret til Norges nationalord. Det dækker over et fælles udført arbejde, at løfte i flok - og det er netop, hvad det handler om i fonden.

Læs også: Krydstogt til verdens ende

»Hurtigrutens ejere, ledelse og ansatte står sammen om at starte en global fælles oprydning oprydning for miljøet. Sammen med gæster, partnere og Hurtigrute-venner over hele verden, skal vi bidrage til, at folk også i fremtiden kan glæde sig over meningsfyldte rejseoplevelser i polare områder,« siger Hurtigrutens koncerndirektør Daniel Skjeldam.

Hurtigruten Foundation har valgt sin første ambassadør, briten Lewis Pugh. Han beskriver sig selv som havenes og det maritimes advokat og arbejder i FNs miljøprogram, UNEP. Desuden er han udnævnt til Young Global Leader af World Economic Forum.

Foto: Carsten Pedersen. Fold sammen
Læs mere

Men mest kendt er han for at svømme i iskolde farvande. Han svømmede over Nordpolen i 2007, og har også svømmet ved Antarktis for at skabe opmærksomhed om, hvor vigtigt det er at tage vare på miljøet i de unikke polarområder.

For at markere oprettelsen af Hurtigruten Fundation vil den nyudnævnte ambassadør sammen med ansatte i rederiet og medlemmer af organisationen Ren Kyst rydde affald fra stranden ved Hella på Kvaløya uden for Tromsø.

»Mange kender til, hvordan for eksempel flaskeposter kan bevæge sig langt. Havstrømmene i verdenshavene gør, at affald, som kastes i havet, også ender i polarområderne. Det truer nærmiljøet for isbjørne, pingviner og andre dyrearter. Derfor er det vigtigt at begrænse affaldet og at rydde strande langs alle verdens kyster,« siger Lewis Pugh.