Mit Mallorca gennem 50 år

Interview. 82-årige Otto Ludvigsen tog som ung til Mallorca og byggede et hus. I år fejrer han 50-årsjubilæum på øen. Her ser han tilbage på de mange år, hvor øen har ændret sig markant.

28REJFOTO-112214.jpg
Til venstre ses sommerhuset Vista Alegre, som det ser ud i dag. Otto Ludvigsen har haft huset på Mallorca i 50 år. Til højre en række fotos fra det private fotoalbum af huset og området gennem tiden. Fotos: Privat
Læs mere
Fold sammen

Det var varmen, som strømmede mod den dengang kun 22-årige soldat Otto Ludvigsen, da han i 1956 for første gang trådte ud af flyvemaskinen og satte fødderne på den spanske ø Mallorca, der gjorde det. Han blev forelsket i solskins-øen ved første blik, nøjagtigt som så mange danskere er blevet sidenhen.

10 år senere stod hans sommerhus med swimmingpool i den rolige landsby Galilea færdigt, og Otto Ludvigsen, der nu er blevet 82 år, bor der stadig hvert forår og efterår, selv om sønnerne står i kø for at overtage.

Tilfældet gjorde, at Danmarks rejsekonge satte skub i Otto Ludvigsens planer om at tilfredsstille sin længsel efter et hus på Mallorca.

»Jeg delte frisør med Simon Spies, og en dag, da vi sad i hver vores stol, spurgte jeg ham, om han vidste, hvordan jeg kunne købe et hus på Mallorca. Han sagde »Næh, men på Placa Gomilla ligger der en ejendomsmægler, der kan 11 sprog, bare gå over og hils fra mig, så sker der et eller andet.«

Som sagt, så gjort.

Nogle år forinden havde Otto Ludvigsen været på Mallorca igen med en tysk kammerat, hvis venner havde købt en gammel ruin, de ville sætte i stand. Sådan en måtte Otto Ludvigsen også have. Med rejsekongens anbefaling i baghovedet drog han derfor til øen igen i 1965.

På den tid var Mallorca et fattigt sted. Otto Ludvigsen husker, at de spanske børn løb rundt uden sko på og med klude bundet om fødderne, at vejnettet var elendigt og bureaukratiet enormt tungt.

Langt væk fra grisefester

Til gengæld var grundene billige, og håndværkerlønnen var lav, så Otto Ludvigsen kunne låne 12.000 kroner og få opført sit drømmehus, som han døbte Vista Alegra.

»Jeg lånte penge af min far, men han slog sig i tøjet. Han var sikker på, at alle udlændinge ville blive smidt ud af landet, den dag Franco døde, og Spanien ville blive kommunistisk,« fortæller Otto Ludvigsen.

Han delte ikke farens bekymring og faldt for en grund i den lille landsby Galilea. Han havde fået fortalt, at naboen til den ene side var den amerikanske stjerneskuespiller Tony Curtis, og at naboen til den anden side var den lige så berømte Jack Lemmon.

»Jeg kunne lige se mig selv i ånden sidde og drikke drinks med alle Hollywood-stjernerne,« siger Otto Ludvigsen.

Men han så dog aldrig noget til hverken Curtis eller Lemmon.

Poolen, hvor der er tilbragt mange svalende øjeblikke. Fold sammen
Læs mere

Huset på 130 kvm er i to etager og ligger på en skråning. Dengang var der en enkelt købmand med en telefon, ellers foregik al kommunikation via telegram. Der var et roligt tempo i modsætning til i Spies’ charterbyer.

»I Galilea var der ikke nogen grise-fester, og der kom i det hele taget meget få turister. Jeg har kun været til en enkelt grisefest engang, og det var forfærdeligt. Der sad et hollandsk par og drak cognac af flasken og blev så fulde, mens deres børn var der. Mit Mallorca er på en helt anden måde, end man normalt opfatter det,« siger Otto Ludvigsen.

I 1966 var der ikke samme smidighed fra myndighedernes side til at få ting til at ske. For eksempel måtte han vente tre måneder på at få udleveret sit rensningsanlæg til swimmingpoolen, fordi papirarbejdet ikke var i orden.

»Til gengæld var der fred og ro. Du kunne lade biler, døre og vinduer stå åbne, for der blev slået hårdt ned på tyveri. I dag er der gitre på alle vinduer og døre i husene.«

Flere hundrede tusinde danskere rejser hvert år til Mallorca for at holde ferie.

»Der har været så meget snak om, at Mallorca er ude og inde igen. De bølger har jeg ikke mærket noget til. Men i dag er det blevet dyrt dernede. Dengang kunne du få tre retter, vin og cognac for 15 kr.,« fortæller Otte Ludvigsen.

Kransekage i skyggen

De bedste minder fra de 50 år på Mallorca er de varme aftener, hvor man kan sidde udenfor med en drink, gang i barbecuen og bassinet på 20 grader. Det forventer han at blive ved med lidt endnu.

Men ud over huset på Mallorca har Otto Ludvigsens kone en lejlighed på Gran Canaria, som de også bor i.

»Jeg er 82. Jeg har sagt til mine sønner, at fra næste år overtager de hele roderiet. Der er mange udgifter.«

Med et hus på Mallorca og en lejlighed på Gran Canaria er du så solbrændt året rundt?

»Nej, jeg har aldrig brudt mig om at sidde i solen. Jeg kan godt lide varmen, men jeg sidder altid i skyggen.«

Skal du fejre jubilæet?

»Ja, det skal jeg. Jeg ved ikke rigtigt hvordan endnu. Jeg kommer til at lave en dvd med film og billeder, som jeg vil dele ud. Sammen med kransekage, det er de helt vilde med dernede.«