Mindepark for 11. september

På ti-årsdagen åbnes 9/11 Memorial på stedet, hvor tvillingetårnene stod i New York inden terrorangrebet.

Mindeparken domineres af to store firkantede vandfald. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR, 911memorial.org
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er begivenheder, hvor man altid husker, hvor man var, da det skete.
Sådan er det med 11. september 2001.

Læs også: Guide: 5 insider-tips til New York

Med tidsforkskellen til USA var rigtig mange i Danmark på arbejde - også jeg. Og det var her, jeg stod klinet til TV-skærmen og så det, der lignede den mest overdrevne Hollywood film, men var virkelighed og direkte transmission fra Manhattan, New York og terrorangrebet mod World Trade Center.

Ikke et, men to store passagerfly, ramlede om morgenen med 17 minutters mellemrum ind i hvert sin skyskraber, som to timer senere kollapsede i et inferno af ild, støv, sten, beton, metal og tusindvis af dræbte.

Siden har millionvis af turister valfartet til stedet. I respekt og i nysgerrighed, og plankeværket omkring det gigantiske hul blev hurtig et interimistisk museum og memorial.

Men nu på ti-årsdagen for terrorangrebet er oprydningen fuldført, og etableringen af en mindepark på området,  hvor tvillingetårnene stod dengang, er færdig.

11. september åbnes 9/11 Memorial med deltagelse af efterladte og myndighedspersoner, og dagen efter, mandag 12. september, åbnes parken for offentligheden.

To store vandfald
Mindeparken domineres af to store firkantede vandfald. Bygget i grundplanen af hver af de to tårne, hvor vandet strømmer i kaskader fra alle sider ned i dybet i midten symboliserende evigheden og med omgivende spejlsøer, som indbyder til reflektion.

Navnene på de mere end 3.000 dræbte under angrebet 11. september 2001 på Manhattan, i Pennsylvania og i Pentagon i Washington DC samt de dræbte under bombeattentatet på World Trade Center i 1993 står på bronzepaneler rundt om de to bassiner. Navnene er samlet i grupper alt efter hvor de befandt sig, da de blev dræbt.

Anlægget omkring vandfaldene er beplantet med egetræer samt "overlever-træet". Det er et pæretræ, som næsten mirakuløst undgik at blive mast til stumper af de sammenstyrtede skyskrabere. I folkemunde fik det hurtigt navnet Survivor Tree, og man bragte det til en park i Bronx, hvor det blev passet og plejet tilbage til vækst.

Nu er det genplantet i Memorial Park, hvor det med sine nye friske grene om noget er et symbol på, at livet går videre.

Ved indgangen til mindeparken ligger en stor glasbygning. Inde i den befinder sig to enorme stålkonstruktioner - rester af Nordtårnets oprindelige facade. De - og glasbygningen - åbner næste år samtidig med 9/11 Memorial Museum.

Det første år forventes omkring fire millioner besøgende i mindeparken.
www.911memorial.org

Læs også: Guide til 24 timer i New York