License to drink

Når en ny James Bond-film ser dagens lys, som i dette efterår, får 007’s favoritdrink, Dry Martini cocktail, et heftigt opsving på Londons barer. Hop med på trenden og bliv klogere på den ikoniske drink i cocktail-byen London.

Flere steder i London kan man nyde en god cocktail og hele oplevelsen af, hvordan de tilberedes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Susser Feit

Med et trænet greb presser Gianluca en knaldgul citronskal mellem to fingre, så olien står i velduftende tåger over den ædle drik, der roligt hældes ned i Martini-glasset fra kanden, som han holder højt over hovedet med den anden hånd. Det er elegant, er det. Et håndværk for de øvede.

Gianluca er da også barsupervisor på den velrenommerede The Connaught Bar i Mayfair. Det område af London, hvor forfatteren Ian Fleming, der er forfatter til bøgerne om James Bond, voksede op.

Man ser ham for sig på dette luksuriøse sted med runde borde med sprængt spejlglas, gråhvide marmorgulve og fine stuklofter på pistaciegrøn bund. Herinde er gæsterne lidt yngre og en snas hippere end i hotellets anden bar, den til højre for indgangen, hvis atmosfære er mere biblioteks-agtig varm. Men prøv bare dem begge, for de er hyggelige og har upåklagelig service.

Det er i The Connaught Bar. at man finder underholdningen i form af en ’Martini Trolley’: Et specialfremstillet art deco-rullebord der trilles frem, så gæsterne kan følge tilberedningen af deres cocktail og fritte om de bedste tip undervejs.

Udover grundingredienserne, der altid er vermouth, gin og/eller vodka, afkølet med is fra blok og citron eller oliven, er bordet forsynet med små apotekeragtige glas med såkaldte ’infusions’. Det er koncentrat af ginseng, bergamotte og lakrids mv., som tilsættes i ganske små dråber for at skabe en helt individuel cocktail. Lyder det poppet? Vær ikke bekymret, for det er antydningens kunst.

»En dry Martini er en individuel sag, for der er ingen definitiv måde at tilberede den på. Sande fans af drinken har deres favoritmærke i vodka eller gin og vermouth, og de har klare ønsker til blandingsforholdet og holdninger til, om de vil have oliven eller citron i. Den slags elsker vi bartendere, men vi foreslår også gerne nye veje at gå,« forklarer Gianluca og stiller apotekerflaskerne klar:

»Disse ekstrakter skaber en helt ny oplevelse, og vores gæster synes det er sjovt at kombinere sig frem til deres personlige Martini cocktail. Men højst to forskellige infusions i én drink,« understreger han højtideligt og tager sig god tid til at drøfte alverdens kombinationsmuligheder.

Rejselivs udsendte beslutter sig for lavendel og grapefrugt.

»A very good choise,« mener Gianluca og gør klar til at mixe og røre lækkerierne, der efter et helt lille show ender som en sprød Martini cocktail i et dugget klassisk, trekantet krystalglas med sandslebne dekorationer.

»Shaken - not stirred«

Krystal og stemning, citroner fra Amalfi og upåklagelig service. På The Connaught Bar kommer man ikke bare for at slukke tørsten, men for oplevelsen omkring cocktailtilberedning og –nydelse.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Susser Feit.

I baren står mixologisten Franco, og et enkelt spørgsmål om Bond og hans Dry Martinis får også ham til at komme på banen med – viser det sig – en uudtømmelig viden om Agent 007’s drikkevaner og alle filmene. Så bare kom an, Bond-fans: Hvis Franco har vagten den aften, bliver det ordentligt underholdende:

»Jeg faldt for hele universet, da jeg læste Casino Royal første gang. Dér, hvor James Bond beder om en drink inden middagen og understreger, at han vil have den stærk. Og så bestiller han Dry Martini med både gin og vodka.

Før 1953 brugte man udelukkende gin sammen med vermouth, ligesom man rørte den færdige drink i 90 sekunder, som mange stadig anbefaler.

At ryste – shake – drinken var Bonds idé: ’Shaken – not stirred.’ Det udtryk har vi hørt utallige gange,« smiler Franco og retter på citronerne – de fineste fra Amalfikysten, der dufter som en hel ferie i Italien, blot man kradser lidt i skallen - mens han forklarer, at din cocktail bliver meget koldere, når den bliver rystet istedet for at blive rørt med isen, som han hugger med en issyl af en stor blok.

På den måde smelter den ikke for hurtigt og fortynder drinken, forklarer han. Skal det være rigtig elegant, så bestil lidt hapsere fra kanapé-menuen, for dels er de toplækre, og dels egner drinken sig afgjort ikke til en tom mave!

Længere mod øst ligger Hawksmoore Bar under restauranten af samme navn. Barens steaks er berømte, så bestil bord i god tid, hvis der skal godt kød på bordet, inden – eller efter - det går løs med cocktails nedenunder.

Vi er tæt på designskolen St. Martins College, så her er masser af mode, kreativitet og studerende i gadebilledet. Spitalfields er et livligt og ungt område, hvilket også kan aflæses i prisniveauet, der er mere fremkommeligt end Mayfair.

Baren er skabt af fund fra sære steder, der havde noget tilovers: Gulvet røg ud fra Naturhistorisk Museum, da de skulle renovere, og vægfliserne er de samme som i undergrunden. Nogle af lamperne stammer fra en japansk fiskerbåd, og dem over baren er fra et kapel i Wales. Messingpladerne på væggen var det indre af en elevator. Ejeren er nemlig ægte samler med udpræget sans for indretning, og atmosfæren er charmerende og afslappet.

Med et indgående kendskab til Dry Martinis

The Connaught Bar viser gerne, hvordan man tilbereder cocktails. Fold sammen
Læs mere
Foto: Susser Feit.

Hernede bag baren regerer Ali Reynolds. Og den beskedne fyr med de rare øjne ved, hvad han taler om, når det kommer til de våde varer. Han bærer nemlig titlen ’World Class Bartender of the Year 2015’, og den sejr sendte ham videre til den globale finale i Cape Town, hvor han fik fjerdepladsen. Bl.a. takket være sin ’Daytime drink’ med Tanqueray Gin, chokoladelikør og syren fra knuste myrer, der har trukket i figenbladssirup.

»Men jeg værdsætter også klassiske cocktails, ikke mindst Dry Martini, som jeg nyder våd. dvs. med relativt meget vermouth. For jo mindre vermouth, og jo mere gin og vodka, der er i, jo mere tør er den,« forklarer Ali og videregiver sin favoritopskrift på Martini cocktail:

6 cl. Tanqueray Gin med 2 cl. Cocchi Americano – en norditaliensk vermouth – og grapefrugtolie. Serveret i et frosset, lidt højt glas, der er en mellemting mellem et martini- og et portvinsglas. Fordi det holder optimalt på køligheden, uddyber han. Til sidst presses en oliven over.

Belvedere Vodka er det officielle brand for ’Spectre’ og bruger heftige summer på at markedsføre sig i Bond-stilen, mens sagen er varm. I filmen beder James og Bond-Baben Madeleine da også om en ’Vodka Martini’. ’Dirty’, tilføjer hun. Det betyder, ifølge Ali Dedianko, Global Brand Ambassador for Belverede Vodka, at den er tilberedt med saft af knuste oliven, der giver en lidt tåget drink.

Vil man prøve den originale Vesper Martini, som cocktailen bliver døbt i ’Casino Royale’, består den af 3 dele Gordons Gin, 1 del vodka og ½ del Kina Lillet. Sidstnævnte er italiensk vermouth, der ikke længere produceres. Dedianko foreslår i stedet Lillet Blanc, der er en aromatiseret vin, tilsat salvie.

Skål!

Tre gode steder med dry martini:

I Østlondon ligger Hawksmoore Bar, der både er superhyggelig og sjovt indrettet. Og så er man i sikker havn, hvad cocktail-tilberedning angår, for baren bestyres af Ali Reynold, der er vinder af ’World Class Bartender of the Year 2015’ i England. Fold sammen
Læs mere
Foto: Susser Feit.

1. Det hyggelige

Boutiquehotellet The Fleming i Mayfair området, hvor Ian Fleming, forfatteren bag Bond, selv boede, fejrer Bond Filmen ”Spectre” med en hel menu af Bond-inspirerede cocktails! Grib stilen med en ”Belvedere Spectre 007 Martini”. En variant af en ”Dirty Martini”, som James og Bond-baben, Madeleine Swann, beder om i filmen. Det snavsede – dirty –er ikke fordi de sjusker med opvask af glassene, men skyldes saften fra knuste oliven…

2. Det historiske

I baren på Duke´s Hotel fandt Ian Fleming sin inspiration til Bond bøgerne og nok også den ikoniske Martini cocktail. Det er de stolte af og serverer en sofistikeret ”Martini 89”, der matcher ”Floris 89” aromaen. Det var nemlig Flemings yndlingsduft, der endnu sælges hos Floris, Jermyn Street 89, få minutter derfra.

3. Det smarte

80 gin-mærker har de at vælge imellem på ”Dry Martini bar”, der er nyåbnet fra oktober påHotel Meliá White House ved Regents Park. Her er smart kunst og excentrisk indretning, hentet fra Barcelona, ligesom bartenderne. Her kommer man ikke i vindjakke og praktiske sko, men stemningen er afslappet.