Tag med James Bond rundt i London

Flere af scenerne i James Bond filmen »Spectre«, kom i kassen i London og omegn. Følg efter Daniel Craig i rollen som 007 til fem af de steder, hvor optagelserne fandt sted.

Daniel Craig aka. James Bond på Madame Tussauds. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

1. Sejl på Themsen

Temaet fra James Bond-filmene brager gennem vandtåger og sprøjt fra Themsen, mens den røde speedbåd fræser floden op i store sving. Kåde passagerer hviner, ler højt eller synger med – alt efter temperament.

Det er næsten som at være stjerne i en vild actionscene, skønt der ikke er kamera på. Men skægt er det, og de friske guider udpeger steder langs floden med tilknytning til James Bond-universet. Lige indtil båden passerer politistationen, hvorfra skipper har »license til at sejle hurtigt«. Og så går der for alvor ræs i den.

Special Boat Services under den britiske marine er med i en fuldfed dramascene i »Spectre«, og man kommer ganske tæt på oplevelsen med båden her fra London RIB Voyages. Spørg efter en Bond-tur ved booking og husk at bede om Bond-temaet undervejs, så stemningen bliver autentisk.

londonribvoyages.com

2. Hemmeligt hovedkvarter

Den britiske regerings oversøiske efterretningstjeneste, MI6. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix.

Båden lægger til ved London Eye og Westminster Bridge, der også ses tydeligt i filmen.

Og efter en rask travetur langs flodbredden er der udsigt til næste location, hovedkvarteret for den britiske regerings oversøiske efterretningstjeneste, MI6. Her bor MI6 også i virkeligheden, men gemt væk fem etager under jorden og ikke – som i Bond-filmene – på øverste etage af det bastante domicil, skabt af arkitekt Terry Farrell.

Man havde ellers ikke forventet at gense dette hovedkvarter i Spectre, for toppen af bygningen blev eftertrykkeligt sprængt i luften i den forrige film, »Skyfall«. Hvor James Bonds chef, »M« (Judi Dench), forstenet står på Vauxhall Bridge og ser flammerne æde de fine kontorer. I Spectre spiller den udbrændte bygning en uhyggelig rolle, mens MI6 er rykket til nye lokaler.

Det er fra modsatte flodbred og Vauxhall Bridge, man har det bedste kig til den »hemmelige » bygning:

»Det er ret pudsigt, at 150 mio. pund (ca. 1,5 mia. kr., red.) af skatteborgernes penge ender her, for officielt findes MI6 ikke, og man må heller ikke fotografere«, forklarer guiden fra Brit Movie Tours, der viser Bond-fans rundt i London.

britmovietours.com

3. I kajak ind i tunnelen

»The Pirate Castle« giver mulighed for at komme tæt på et af steder.. i kajak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix.

Mens man er i gang med alt det våde, er det oplagt at fortsætte op til Regents Canal og »Dead dog Basin« ved Camden Lock Market: Her går en lille kanal under en gangbro og videre ind under en gammel lagerbygning.

Fyldt med grove mure, flossede reb, spindelvæv og rustne jernringe har kanalen ligget forladt, siden dengang man fragtede alting til London ad floderne.

I »Spectre« forestiller kanalen den skjulte vandvej ind til MI6 og til Qs workshop, hvor de vilde biler og andet spion-grej bliver lavet. Men igen er der snydt eftertrykkeligt, for vi er nordøst for Regents Park. Ganske langt fra hovedkvarteret ved Themsen.

Ifølge location manager Emma Piil var det en stor udfordring at føre et utal af kabler op gennem den gamle bygning over tunnelen og at få den lille kanal til at forestille Themsen, mens indsejlingsscenen blev optaget fra andre både.

Man kan komme helt ind og se det med »The Pirate Castle«, der arrangerer kajakture. Book en tur med guide og bed dem begynde med denne let genkendelige Bond-location.

Inde i tunnelen har filmcrewet efterladt en lampe, hvis lys skabet sære skygger over de gamle sten og gør, at man kan se hele tunnelen, der ender blindt.

De, der er rædde for at falde overbord og ned i andemaden, kan i stedet se indsejlingen fra gangbroen over til Camden Lock Market, lige vest for Camden High Street.

thepiratecastle.org

4. På italiensk restaurant

Restaurant Rules i Covent Garden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix.

Efter disse oplevelser må det være på tide at komme ind i varmen på Restaurant Rules i Covent Garden, hvis smalle gader gjorde det noget nær umuligt for filmselskabet at få vogne og udstyr frem.

Restauranten har 200 år på bagen og er proppet med historie om byens kultur-personligheder som Laurence Olivier, Charles Dickens og Graham Greene. Her er ærkebritisk og tapetseret med tegninger, fotografier og minder fra Londons showbiz gennem årene.

Man optog scenen med M, Q og Moneypenny inderst i stueetagen - bed tjenerne udpege bordet. Men prøv også at kravle op ad den smalle trappe for et smugkik på rummene øverst oppe, hvor skuespillerne holdt til under optagelserne: Her er høje paneler i mørkt træ og blyindfattede ruder, der ligner noget fra en borg på Robin Hoods tid.

 

rules.co.uk

5. Slotsdrama i »Rom«

Blenheim Palace, som – selv om det skal forestille at være i Rom – ligger i Oxfordshire vest for London. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix.

Den graciøse stenkvinde i bløde gevandter bærer en blomsterkurv i hånden og smiler mildt, mens hun ser over mod søjlegangen, som James Bond springer ned fra i en dramatisk flugtscene.

Vi er på det smukke 1700-tals barokslot Blenheim Palace, som – selv om det skal forestille at være i Rom – ligger i Oxfordshire vest for London. Blenheim Palace tilhørte i øvrigt Winston Churchills slægt, og det var her, han blev født.

Stedet er meget troværdigt som romersk palads med den monumentale arkitektur og okkergyldne farver. De indendørs scener ved de store mødeborde er lavet i studiet, og da der bliver ballade, flygter Bond ud på balkonen bag søjlegangen – og så er vi med ét her på Blenheim.

Bond springer ned i gården og slipper væk – først i bakgear og siden gennem vognporten (det er den med klokketårnet) – i sin Aston Martin.

Blenheim Palace har været brugt som kulisse i en hel del andre film også – det er en kulturel skattekiste og meget smukt, både ude og inde, så det er tiden værd at tage herud. Book eventuelt en rundvisning med guide.

blenheimpalace.com