Guide til vinter og sommer i Paris

Fransk julestemning og januarudsalg eller drømmer du allerede nu om gratis musik i de parisiske gader? Her er tre vinter- og sommeroplevelser i Paris.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vinter

Kom på glatis
Rådhuset i Paris, Hôtel de Ville, er en smuk og historisk bygning, som hver vinter lægger kulisse til en stor skøjtebane på pladsen udenfor.
Skøjtebanen er 1.200 kvadratmeter stor og populær hos både turister og lokale. Den er, ud over den store bane, udstyret med en begynderbane for de, der ikke er fødte skøjteprinser- og prinsesser, samt et område udelukkende for børn.

Skøjtebanen er under åben himmel og det er gratis at benytte den. Den åbner omkring 1. december og lukker ned igen i løbet af februar, afhængigt af vejret. Der er åbent i hverdagene fra kl. 12, i weekenden fra kl. 9, hvorefter man kan skøjte til kl. 22.
Når man er træt af at suse rundt på isen, kan man gå en tur i nabolaget og besøge bl.a. den ældgamle plads Place des Vosges og det fashionable Rue des Rosiers.

Hvad: Skøjtebane
Hvor: Place Hôtel de Ville
Hvor meget: Gratis. Ca. 40 kr. at leje skøjter

Julemarked
Man kan ikke besøge Paris omkring juletid uden at lægge vejen forbi et af byens legendariske julemarkeder. Et af de helt store og meget populære hedder L’arche de Noël à la Défense og breder sig over 10.000 kvadratmeter med over 300 boder at finde julestemningen i.

Markedet er under åben himmel, men boderne består for de flestes vedkommende af små træhytter, så de fine kunstgenstande og hjemmelavede julegaver ikke går i stykker, hvis decembervejret skulle vise sig fra sin våde side.
L’arche de Noël holder åbent fra slutningen af november til slut december, hver dag kl. 11-20, og blandt de mange boder kan man naturligvis også finde spiselige godter at holde juleshoppingen i gang med.

Hvad: Julemarked, L’arche de Noël à la Défense
Hvor: Esplanade ved La Défense
Hvor meget: Gratis

Udsalg
I januar køres hele Paris i stilling til det helt store udsalgsræs. Hvornår udsalget begynder og ender beslutter den franske regering enerådigt – og det er en hemmelighed for alle andre – og det er strengt forbudt at tyvstarte.
Udsalget varer som regel omkring fire uger, hvor prisfaldet uge for uge bliver større og større. Så har man altid drømt om at investere i en sag fra Christian Dior eller Chanel, men aldrig helt haft økonomi til det, er det under januar-udsalget, købet – måske – kan forsvares. 

Og vil man ikke ud i de dyre mærkevarer, men stadig gerne gøre en god handel, kan man besøge det ti etager høje varehus Galeries Lafayette.
Og så er udsalgskøerne, trods parisernes egne shoppingture i januar, ofte langt kortere end under det tilsvarende udsalg om sommeren.

Hvad: Januar-udsalg
Hvor: Over hele Paris – og resten af Frankrig
Hvor meget: Gratis – bortset fra det, man køber

Sommer
 

Tag på stranden
Man kan ikke bade i Seinen, men man kan til gengæld gå på stranden på den berømte flods højre bred i hele juli og august. Paris Plage blev lanceret af bystyret i Paris i 2002 og har siden været til stor glæde for såvel turister som parisere.
Her er tonsvis af kridhvidt sand, en betragtelig sjat palmer, solvogne og issælgere, en beachvolleybane, og mulighed for at leje en kajak og padle rundt i floden.

På dele af stranden er der aktiviteter som boule, klatrevæg, rulleskøjtebaner og en scene til udendørs koncerter.
Paris Plage åbner midt i juli og fire uger frem. Man kan gå på stranden her fra kl. 8 om morgenen til midnat – for der er også masser af liv om aftenen – hver dag. Topløshed på stranden frabedes.

Hvad: Paris Plage, Stranden i Paris
Hvor: På strækningen mellem Louvre og Pont de Sully, samt mellem Rotonde de Ledoux og Magasins Généraux
Hvor meget: Gratis

Gratis film
Parc de la Villette er med 35 hektar byens største grønne område. Den indeholder bl.a. en række aktiviteter til børn – sandkasser, labyrinter, hoppepuder og vindmøller med pedaler – samt Cité des Sciences, som er en slags eksperimentarium, Europas største af slagsen.

Om sommeren er her masser af kulturelle aktiviteter, fra gademusikere og kunstnere til muligheden for at sejle på kanalen Canal de l’Ourcq midt i parken eller besøge L’Argonaute, en fransk ubåd fra 1950erne.
Parken lægger også græs til en friluftsbiograf, hvor man i bedste Zulu sommerbio stil kan slå sig ned i stribede liggestole og se film under åben himmel på kæmpelærred. Der vises film fra midt i juli til midt i august hver aften undtagen mandag.

Hvad: Parc de la Villette
Hvor: 30 rue Corentin-Cariou, 19th arrondissement
Hvor meget: Gratis

Musik i gaderne
I juli og august fyldes gader og stræder, pladser og torve, med musik og teater, når den årlige udgave af Paris Quartier d’Eté løber af stablen. Festivalen, som handler om musik, teater og kunst, har fundet sted de sidste 20 år og kommer hvert år med et nyt spændende program.
Ud over de mange gadekunstnere, man helt gratis kan opleve under festivalen, er der også shows og koncerter, som kræver billetter, men oftest til en ganske fornuftig pris, der ligger på maks. 200 kroner.

I sommeren 2010 lagde den intime Arènes de Montmartre scene til jazzkoncerter og til akrobatik på højt niveau, mens man på Palais Royal kunne deltage i flamenco-aftener. Hvad 2011-programmet byder på, vides endnu ikke, men festivalen er normalt et stort tilløbsstykke i den franske hovedstad.

Hvad: Musik, teater, og kunstfestival
Hvor: Over hele Paris
Hvor meget: Nogle forestillinger kræver billet, andre er gratis

Læs også: 10 berømte hoteller fra film