5 europæiske museer med mode

Er lommepengene brugt, men øjnene stadig ikke mætte? Det koster ikke noget at kigge på designertøj – højst indgangsbilletten – på de mange modemuseer, som findes rundt om i Europa.

Foto: Viktoria & Albert Museum, London.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Vilde belgiere

Hvad: MoMu
Hvor: Antwerpen, Belgien

Næste: Filmstjerne-sko

Hvis ikke Belgien, som har stået for den største fornyelse i international avantgarde-mode i nyere tid, skulle have et mode-museum, hvem skulle så? Det ligger i Antwerpen, som bl.a. har udklækket designerne Dries van Noten, Ann Demeulemeester, Bernhard Wilhelm, Dirk Bikkembergs, Haider Ackermann og Martin Margiela fra byens kongelige designakademi. Flere af dem er repræsenteret i den permanente samling på MoMu (ModeMuseum Province Antwerp), der holder til i ModeNatie, en tidligere lagerbygning fra det 19. århundrede for drenge- og herretøj.

Det store hus rummer også designskolen, modelinjen på Det kgl. Akademi og Flandern’s mode-institut. Modemuseets primære formål er at samle og bevare historiske klædedragter, og nogle af de ældste går tilbage til 1600-tallet, men de sørger også for at opdatere samlingen med nyere mode, bl.a. fra deres egne berømte landsmænd. Der er over 25.000 stykker tøj, sko, tilbehør og blonder arkiveret. Lige nu og til 8. august er der fokus på »Masters Of Black In Fashion And Costume« i en grafisk  og stringent flot udstilling med både historiske kjoler og tidens trendy tøj, ofte sat sammen med tilsvarende klassiske malerier og moderne kunst.
provant.be

2. Trend på Louvre

Hvad: Musée des Arts Decoratifs
Hvor: Paris, Frankrig

Paris har siden anden halvdel af det 20. århundrede været modens hovedstad fire gange om året, når de internationale modeuger finder sted. Men allerede i 1905 blev en del af Louvre-komplekset dedikeret til at huse et museum for »den dekorative kunst«, som er det officielle navn. Museets mode- og tekstil-afdeling har over 80.000 stykker tøj, sko og tilbehør fra sen-empiren i 1800-1850 og til vor tid. Udover historiske objekter også store kollektioner af tøj fra legendariske modeskabere som Madeleine Vionnet, Paul Poiret, Elsa Schiaparelli og Christian Dior, og de er så heldige løbende at få store donationer af spektakulært designertøj fra det 20. århundrede fra private samlere.

Indtil 10. oktober løber første del af en to-trins udstilling med titlen »Historie Idéale de la Mode Contemporaine: 70-80« med fokus på den nyere tids mode og dens indflydelse. Der udstilles 150 »værker« og vises 40 catwalk-videoer. To nøgle-begivenheder i fransk, ja, international mode fremhæves: Yves Saint Laurents modeshow i 1971, som blev starten på fænomenet prêt-à-porter, populært kaldet konfektion eller stangtøj, samt Jean Paul Gaultiers modeshow i 1990 som symbol på hans bevidste udfordring af den mere konservative mode.  
lesartsdecoratifs.fr
 
3. Fortid og fremtid

Hvad: Viktoria & Albert Museum
Hvor: London, England

V&A, som museet hedder i folkemunde, rivaliserer med sin kollega i Paris om at være de første og de største, også i betydning for moden i udstillings-sammenhæng. Med den stadig stigende interesse for mode har V&A gennem de senere år haft så spændende udstillinger, at de får fashionistaer til at rejse til London alene på grund af dem – aktuelt »Grace Kelly: Style Icon«, som løber frem til 26. september. Gennem 50 sæt tøj og en masse fotos hylder museet hendes transformation fra Hollywood-skuespiller til Monaco-fyrstinde, uden at hun gik meget på kompromis med den klassisk-elegante stil, som hun udviklede tidligt i sin karriere. Måske med undtagelse af de senere år, hvor hun overgav sig til fransk haute couture og mere prangende smykker, som var passende for et royalt overhovede.

Og hvis man er til bling-bling af største karat, har V&A i et af de permanente gallerier en udsøgt samling juveler, som fortæller 800 års historie gennem 3.500 smykker forarbejdet af de bedste guldsmede og kunstnere: Fabergé, Lalique, Chaumet, Cartier, Tiffany m.fl.  Som modspil er der samtidig en udstilling af David Watkins’ arbejder. Han er en af Englands kendte kunstnere og laver moderne smykker i metal, der ligner miniature skulpturer.
vam.ac.uk

Næste: Filmstjerne-sko