5 tips til vinter i Paris

De fleste forbinder ferie i Paris med forår eller sommer. Men her er fem gode grunde til at besøge den franske hovedstad om vinteren.

I Frankrig tager man januar-udsalget alvorligt, så det er en statshemmelighed, hvornår det begynder. Men under alle omstændigheder er en tur i Galleries Lafayette spændende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com

Markeder. Udsalg. Kagespisning. Skøjteløb. Der er masser af grunde til at besøge Paris om vinteren - her er en guide til Paris i kulde, mørke og snevejr.

01 Kom på glatis
Rådhuset i Paris, Hôtel de Ville, er en smuk og historisk bygning, som hver vinter lægger kulisse til en stor skøjtebane på pladsen udenfor. Skøjtebanen er 1.200 kvadratmeter stor og populær hos både turister og lokale. Den er, ud over den store bane, udstyret med en begynderbane for de, der ikke er fødte skøjteprinser- og prinsesser, samt et område udelukkende for børn.

Skøjtebanen er under åben himmel og det er gratis at benytte den. Den åbner omkring 1. december og lukker ned igen i løbet af februar, afhængig af vejret. Der er åbent i hverdagene fra kl. 12, i weekenden fra kl. 9, hvorefter man kan skøjte til kl. 22.
Når man er træt af at suse rundt på isen, kan man gå en tur i nabolaget og besøge bl.a. den ældgamle plads, Place des Vosges, og det fashionable Rue des Rosiers.

Hvad: Skøjtebane.
Hvor: Place Hôtel de Ville.
Hvor meget: Gratis. Ca. 40 kr. at leje skøjter.

02 Julemarked
Man kan ikke besøge Paris omkring juletid uden at lægge vejen forbi et af byens legendariske julemarkeder. Et af de helt store og meget populære hedder L’arche de Noël à la Défense og breder sig over 10.000 kvadratmeter med over 300 boder at finde julestemningen i.

Markedet er under åben himmel, men de fleste af boderne består for de flestes vedkommende af små træhytter, således at de fine kunstgenstande og hjemmelavede julegaver ikke går i stykker, hvis decembervejret skulle vise sig fra sin våde side.
L’arche de Noël holder åbent fra slutningen af november til slut december, hver dag kl. 11-20, og blandt de mange boder kan man naturligvis også finde spiselige godter at holde juleshoppingen i gang med.

Hvad: Julemarked, L’arche de Noël à la Défense.
Hvor: Esplanade ved La Défense.
Hvor meget: Gratis.

03 Udsalg
I januar køres hele Paris i stilling til det helt store udsalgsræs. Hvornår udsalget starter og slutter beslutter den franske regering enerådigt – og det er en hemmelighed for alle andre – og det er strengt forbudt at tyvstarte. Udsalget varer som regel omkring fire uger, hvor prisfaldet uge for uge bliver større og større. Så har man altid drømt om at investere i en sag fra Christian Dior eller Chanel, men aldrig helt haft økonomi til det, er det under januar-udsalget, købet – måske – kan forsvares. 

Og vil man ikke ud i de dyre mærkevarer, men stadig gerne gøre en god handel, kan man besøge det ti etager høje varehus Galeries Lafayette.
Og så er udsalgskøerne, trods parisernes egne shoppingture i januar, ofte langt kortere end under det tilsvarende udsalg om sommeren.

Hvad: Januar-udsalg.
Hvor: Over hele Paris – og resten af Frankrig.
Hvor meget: Gratis – bortset fra det, man køber.

04 Se lyset
Fra november til slutningen af januar er Paris ét stort lysshow. Træerne, der flankerer den franske hovedstads mest berømte boulevard, Champ Elysees, er pakket ind i lyskæder, ligesom rundkørslen for enden af boulevarden er ét stort hav af lys i form af de 300 grantræer med lys, der er kørt ind til lejligheden. Også i andre dele af Paris kan man gå lys-amok, i løbet af vinteren udstyres byen med godt 1.000 grantræer med lys på.

I december måned er det ikke bare træer, der er udsmykket; Paris er berømt for sin evne til at pynte vinduer i butikker og stormagasiner i en grad, så man kan få en hel dag til at gå med at betages over udstillingerne. Og er det ikke lys nok, kan man finde vej til pladsen ved Notre Dame-katedralen, hvor et gigantisk og smukt dekoreret juletræ er sat op.

Hvad: Lys i byen
Hvor: Over hele Paris
Hvor meget: Gratis

05 Konge for en dag
I Frankrig varer julen lige til Hellig Tre Konger den 6. januar – en dato, som har sin helt egen franske tradition. Omkring denne dato kan man i enhver café og bager (patisserie) med respekt for sig selv købe galette des rois – en flad, rund butterdagstærte med fyld af mandelcreme.

Galette des rois betyder kongernes kage, og det specielle ved denne kage er, at der i den er indbagt en lille bønne lavet af keramik, som giver den, der får bønnen – i stil med mandlen i risalamanden – ret til at bære den medfølgende kongekrone og være konge for en dag.
Man kan for eksempel gå om bord i kagen og krone sin konge på Patisserie Carette (Place du Trocadero 4), som er et velrenommeret konditori – og tehus – der har eksisteret siden 1927 og har to afdelinger i Paris.

Hvad: Galette des rois, kongernes kage på Hellig tre konger
Hvor: Over hele Paris, f.eks. på Patesserie Carette
Hvor meget: 50-300 kr. for en tærte

Læs mere: 5 åndehuller i turistede Paris