GetAway: Amsterdam har både pot, pedicures og powershopping

Har du kun 48 timer at trække ud af kalenderen til afslapning og kærestetid, er Amsterdan en optimal destination. Særligt hvis du ønsker lige dele synd og syndsforladelse knyttet til din miniferie.

Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amsterdam er meget mere end coffee shops med fjolletobak, tulipaner og træskodans. Det er også Nordeuropas imødekommende, snusfornuftige og cykelglade svar på Venedig. Her fem steder, der både indeholder rendyrket wellness - og lidt original synd.

 

Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

På kurophold i den gamle bank

Det nyåbnede Soho House i Amsterdam er del af en verdensomspændende kæde, der excellerer i at skabe VIP-fornemmelser i lokalt format, og derfor er deres 23 hoteller altid udvalgt med sans for lokalhistorisk charme og indlysende appetitlighed i indretning og luksusudbud. Hotellet ligger på Spuistraat i en tidligere bank fra 1930erne, Bungehuis. Den imposante bygning nåede også at tjene som universitet, inden den sidste sommer åbnede som hotel, spa, restaurant og cocktailbar. Medlemskab i Soho House forudsætter et velpolstret fritidsbudget, og at du bor i den respektive by, men booker du dig ind som gæst på hotellet, kan du få del i klubbens charmeoffensiv af wellness tilbud. Cowshed spa i bunden af bygningen er den optimale måde at indlejre et element af pampering efter morgengymnastikken eller før dagens byvandring. Quick fix-behandlinger som lynmassager eller minicure kan klares på 15 minutter og for under 50 euro, men vil du have en fuld foryngelseskur til korpuset, så kast dig ud i en »Udderly Gorgeous Package«, der trækker dig igennem fem timers kropspleje og koster dig 250 euro. Rejsens maskuline deltagere kan glæde sig til en »Full Groom«, der koster 80 euro indbefatter 90 minutters minutiøs soignering af hud, hår og skæg.

Cowshed Amsterdam House, Spuistraat 210, 1012 VT, Amsterdam; cowshed.com

Spa-afdelingen på Soho-house. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Original synd

Det vrimler med kaffebarer i Amsterdam, både med og uden potjoints og hashbrownies. Det kan straks være sværere at finde et autentisk sted af overgive sig til hollændernes »original sin«, nemlig den søde tand. Vil du se stort på sukkerforbrug og speltdeklarationer, så besøg det charmerende bageri Bakkerij Egstorf, der har eksisteret siden 1849 og været bestyret af den samme bagerfamilie de seneste 50 år. Den nuværende ejer, Hans, har arbejdet 363 dage om året de sidste 30 år. Han holder fri juleaften og nytårsdag. Og det er ifølge den stolte bager alt rigeligt, for arbejdet med at bage de perfekte mandelkager, Weespermoon, sprøde nøddecookies, Speculaas og de legendariske hollandske vafler, Stroopwafel, ønsker han ikke at overlade til mindre rutinerede lærlinge. Bestil en nybagt kæmpevaffel, og overvej om den skal forsødes yderligere med varm chokoladesovs eller flydende honning. Og nyd så den 160 år gamle tegneserie, som loftsfrisen udgør. Her ser man kagens vej fra mark til ovn, og slutteligt, når bagerens horn gjalder og annoncerer til bysbørnene, at friske forsyninger sødladen kagelykke netop er landet på disken.

Bakkerij Egstorf, Spuistraat 247, 1012 VX, Amsterdam

Hans Egstorfs bageri. Hans Egstorf har haft bageriet i 35 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

 

Cocktails og en »clean shave«

»Du kan altid komme forbi og få en clean shave. Vi finder en plads,« lover Ruben, mens han fintuner skæglinjen på sin gæst i stolen. Og selv om han med sine gennemtatoverede arme og piercede ører mere ligner en DJ end en traditionel herrefrisør, så er stemningen i »Cut Throat« jovial og nærmest hjertelig. Den kombinerede barbershop og cocktailbar er en hipsterperle uden kølig distance, der tiltrækker såvel travle forretningsmænd og nysgerrige turister som lokale stamkunder.

Grooming-salonen er forbeholdt mænd, men kvinder er velkomne til at hænge ud i den tilhørende bar, hvor der serveres veganske vafler og champagnecocktails side om side med fuldfede fries, nachos og onion rings. Happy hour med DJ opleves fredag, mens søndagen inviterer til Hip Hop Brunch.

Cut Throat, Beursplein 5, 1012JW, Amsterdam. www.cutthroatbarber.nl

Cutthroat Barber-shop. Her barber Dean Helthuis og Milan Boss. Milan bor i Amsterdam og er fast kunde i salonen, han besøger den hver femte uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Oste-aficionadoens refugium

Det hollandske køkken er ikke værd at rejse efter eller skrive hjem om. Det mener Alexander, der står i luksus-delien »Dutch Delicacy« i hvert fald ikke. Til gengæld kan hollænderne være stolte af deres ostekultur generelt og deres Gouda-oste specifikt. Og det er de så. Så meget at de har dedikeret et helt museum til at beskrive den gule osts udviklingshistorie og to flagskibsbutikker, der sætter osten i centrum. Og begge steder er et besøg værd. Ikke kun for at spise sig mæt i blokke af Gouda med accenter af chili, pesto eller gedemælk, men også for at se, hvordan hollændernes snackkultur er helt deres egen. For modsat Barcelonas sangria-krævende tapas eller franskmændenes rødvinstunge osteanretninger, ynder hollænderne at spise deres ost uden alkohol og unødvendige dikkedarer som vindruer, tapenade og kiks. Den hollandske ostetallerken sætter Goudaens smagsvarianter i centrum, og oplevelsen ledsages af sort te serveret i vinglas. Tea for two a la Amsterdam koster 15 euro.

Cheese Museum, Prinsengracht 112, 1015 EA Amsterdam, demannenvankaas.nl

Dutch Delicacy, Spuistraat 330, 1012 VX, Amsterdam, demannenvankaas.nl

 

Man kan ikke sige Holland uden ogaå at sige ost. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Pulsen op med powershopping

Skal shoppingmusklen trænes, så hold dig langt væk fra hovedstrøgene og bevæg dig i stedet for i slentretempo langs kanalerne til de elegant underspillede gader Herrenstraat og Prinsenstraat. Her finder du et helt lille strøg med antikvitetsbutikker, noble herretøjsbutikker, lokalt interiørnips og børnetøjsbutikker med nydeligt trælegetøj og ditto strikcardigans. Vil du effektivisere dine indkøb, behøver du dog kun at kende et navn. Margriet Nanning. Hun har drevet sine tre tøjbutikker og en linje af basistøj i eget navn siden 1986, før nogen andre i området kunne stave til Comme des Garçons, Marni og Yohji Yamamoto. Hendes stilsikkerhed har vist sig tidløs og beundringsværdig, og derfor er hun fortsat kendt som en af Amsterdams dygtigste trendseismografer.

Margriet Nannings, Prinsenstraat 6 (herretøj), Prinsenstraat 8 (dametøj), Prinsenstraat 15 (outlet)

www.margrietnanningswebshop.com

Find de små butikker væk fra hovedstrøget. Her Margriet Nannings Women's store på Prinsenstraat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.