For fuld gas i vild marken

På med heldragt og styrthjelm og fremad med 70 km/t. At køre snescooter i Finnmark i Nordnorge er en adrenalin-oplevelse på naturens præmisser.

Det er sjovt, adrenalinen suser i takt med farten, og efter kort tid føler man sig som verdensmester på snescooteren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kåre Welinder
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er vist kun i Nordnorge, at en snescooter bliver overhalet af en mand på en slæde med otte hunde foran.

Læs også: Jagten på det store kick

Efter at have fræset igennem sneklædte skove, ondulerede bakker, grøfter og skrænter med op til 70 km/t, stiger man af scooteren, inhalerer benzinduften, snupper en smøg og nyder livet, så godt som man nu kan iført semistram heldragt og elefanthue.

Så står man der, midt på Finnmarks enorme, hvide underlag og er tilfreds med sig selv - og hører så pludselig lyden af knirkende meder i sneen.

Postkortskøn natur
Lyden kommer tættere på, og op over bakken kommer en nordmand med knickers og pisk tøffende forbi på sin slæde med otte, kåde hunde. Han siger »heisann«, og det underlige er, at han faktisk er meget sejere end os.

For selvom gruppen med B.T. Rejselivs udsendte hver har 100 hestekræfter mellem benene, har han otte hundekræfter foran slæden, hvilket passer meget bedre ind i Nordnorges natur.

Ligesom os kører han på de gamle handelsruter, der på kryds og tværs krydser forbinder Finnmark mod områdets største by Karasjok.

Ligesom os er nordmanden omringet af postkortskøn natur med store vidder om sneklædte bjerge i horisonten, og ligesom os kan han blive ramt af områdets temperaturer på ned til 45 kuldegrader.

Men selvom en nordmand med hundespand passer meget bedre ind i Finnmarks natur, så er en tur på snescooter virkelig ikke at kimse ad. For det er for fedt. Og især hos firmaet Sorrisniva, der i mere end 20 år har arrangeret ture for turister ud i vildmarken.

Kontant afregning
Sorrisniva er en lille flække uden for byen Alta, der fra midten af december arrangerer snescooterture på alt lige fra få timer til ture over flere dage med indbygget overnatning i sametelt i vildmarken.

Jeg er normalt til ture med stilfærdigheden på passagersædet, men selv om de store maskiner larmer utroligt meget, så glemmer man det faktisk efter kort tid på scooteren. Både på grund af omgivelserne, men også på grund af koncentrationen.

Det bumper meget, kroppen skal sørge for modvægt i svingene, og bliver man for kåd med gashåndtaget, så er der kontant afregning i popo’en. Man falder ikke af, men alle stød ender i rumpen.

Det er sjovt, adrenalinen suser i takt med farten, og efter kort tid føler man sig som verdensmester på snescooteren. Og det er så her, man er nødt til at holde flere pauser for at bekræfte hinanden i, hvor dygtig man er, og hvor fantastisk sjovt det er at køre snescooter,
Og det er samtidig her, vi vender tilbage til pausen, hvor vi bliver overhalet af en nordmand med hundespand.

Ekstreme temperaturer
Vi holder pause på en lille bakke, sparker lidt til larvefødder og ryger en smøg.

Selvom det denne dag ikke er så koldt, så kan temperaturerne blive ekstreme. Vores guide forklarer, at Sorrisniva selvfølgelig ikke kan garantere godt vejr, men at Finnmarks natur viser sig fra en ny og charmerende side under alle forhold.

Dog vil han råde folk til ikke at tage på dagsturen nordover på 130 km i 45 kuldegrader, som han selv har prøvet.

For selvom Sorrisniva selvfølgelig leverer varmt udstyr, så er kulden så ekstrem, at de mindste pauser kan blive tænderklaprende, og at øvede rygere i smøgpauser kan forme isslotte med røgen frem for normale røgringe.