Eksperter: Her får du mest ud af dine penge

Rejseliv.dk guider dig til, hvor skal du rejse hen, hvis du vil undgå at løbe tør for lommepenge.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mange ting, der spiller ind, når man vælger rejsemål.

Er vejret godt, stranden lækker, naturen flot?

Læs også: Kæmpebøder lurer, hvis du køber falske mærkevarer

Men i sidste ende er prisen en af de mest afgørende faktorer for rigtig mange af os, altså hvad koster det at bo og leve på rejsemålet?

Og det er bestemt ikke ligegyldigt, hvor man vælger at rejse hen. Landenes valuta og prisniveau kan variere og gøre det rigtig dyrt for danskere at holde ferie i et givent land. 

Senioranalytiker: To lande, du skal undgå
I følge senioranalytiker Jan Størup Nielsen i Nordea er der især to lande i Europa, som man skal forsøge at undgå, når man planlægger ferie i 2013: Schweiz og Norge

Begge er udsøgte ski-destinationer, som mange danskere valfarter til i vinterhalvåret, men de er også virkelig dyre at opholde sig i.

"Schweiz er selvfølgelig generelt et dyrt land, men landet er stadig et godt eksempel på et sted, hvor det er blevet voldsomt meget dyrere at være dansk turist. Schweizerfranc'en er blevet styrket, og udviklingen i inflation og prisniveau har været cirka den samme som i Danmark. Derfor får man ikke meget for pengene her," siger senioranalytiker Jan Størup Nielsen.

Det gør man heller ikke i vores skandinaviske naboland mod nord.

"Norge har en superstærk økonomi, og det betyder desværre, at det er blevet dyrere for os at tage på skiferie deroppe. Faktisk har den norske krone ikke været stærkere over for den danske krone i 10 år," siger Jan Størup Nielsen.

Få mere for pengene i Sydeuropa
Skal man holde ferie i Europa, kan det betale sig at rejse til landene i syd som Spanien og Grækenland, vurderer Jakob Ro Jørgensen, produktionschef for rejsebureauet Nyhavn Rejser.

"Det er mit indtryk, at man som dansk turist kan få meget mere for pengene i sydeuropæiske lande som Spanien og Grækenland. her gør man meget i øjeblikket for at få bookinger, fordi det er svært for dem at få turister dertil på grund af gældskrisen. Det presser priserne nedad," siger Jakob Ro Jørgensen.

Hold hellere ferie i øst end vest
Vil man holde ferie uden for Europas grænser, anbefaler Jakob Ro Jørgensen at rejse østpå.

"I lande som Thailand, Malaysia og Vietnam får man stadig mest for sine penge. Omvendt får man f.eks. i Caribien og Australien væsentlig mindre for pengene i dag end i 2008," siger Jakob Ro Jørgensen.

Og det er på trods af, at den thailandske bath er steget med 22,6 pct. siden 2008. Men valutakurser er ikke alene afgørende for, om det er billigt eller dyrt at holde ferie i et bestemt land.

"Prisen på det, man betaler hjemmefra, f.eks. hotelopholdet, kan godt blive billigere, selv om valutakursen stiger. Det sker i Thailand, hvor man er tvunget til at sætte prisen ned for at øge efterspørgslen," siger Jakob Ro Jørgensen.

Dyrere på trods af fald i valuta
Således er det rent faktisk blevet dyrere at holde ferie i Vietnam, selv om den vietnamesiske dong er faldet 14 pct. indenfor de seneste fem år. 

"Efterspørgslen på rejser til Vietnam er steget globalt, men der er ikke nok hoteller til at klare de mange turister. På den måde stiger priserne på hotelværelset," siger Jakob Ro Jørgensen.

At valutakursen ikke alene afgør om et rejsemål er billigt eller dyrt, er en pointe, som deles af senioranalytiker i Nordea Jan Størup Nielsen:

"Selv om man eksempelvis får flere russiske rubler eller vietnamesiske dong per dansk krone, skal man altid tage højde for prisniveauet," siger senioranalytiker Jan Størup Nielsen.

Læs også: Undgå mobil-chok efter ferien