Efterår i Tyrkiets solskin

Herhjemme har de fleste fundet det varme overtøj frem, men i den tyrkiske ferieby Mamaris er der stadig over 20 grader varmt. Hvad venter du på?

Udsigt over Marmaris-bugten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johnni Balslev
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På en skala fra 1 til 5 er Marmaris’ beliggenhed en klar femmer. Hvis man altså kommer til at bo langs den kilometerlange strandpromenade. Som Dronning Margrethe og Prins Henrik gjorde på deres bryllupsrejse i 1967.

Se også: Her er Dronningens ni yndlingsrejsemål

Den gang som nu var den smukke Marmaris-bugt omgivet af bølgende grønne bjerge. Meget har dog ændret sig siden. Hvor Dronningen og Prinsegemalens Hotel Lydia lå næsten alene i bugten, er der i dag et bredt tilbud af hoteller i alle kategorier.
I bugten er der et livligt mylder af udflugtsbåde og sejlskibe. Ind mellem de smukke træskibe fræser vandscootere, speedbåde og kraftige motorbåde med paraglidere under faldskærme i 30 meters højde. Inde under land trædes der rundt i vandcykler med indbygget rutchebane.

Den smalle strand er tæt belagt med solsenge og parasoller over en strækning på mange kilometer.
Mange steder er de gratis at benytte, hvis blot man køber lidt i restauranten ud for stranden. Måske fordi de fleste hoteller er gået over til all-inclusive. En udvikling, der giver grå hår til mange restaurantejere i Marmaris – og såmænd også mange andre steder.

Afvekslende centrum
Langs havnepromenaden inde i centrum ligger de flotte udflugtsbåde fender ved fender.
Konkurrencen om publikums gunst er hård. Mange indbyder til badning og barbeque med fuld fart på. Ved siden af ligger både, der reklamerer med »No music«. Eller hvad med et lidt længere krydstogt, »Blue Cruise«, til romantiske strande og små fiskerbyer?

Bag havnepromenadens overvældende tilbud af udflugter til søs ligger den store overdækkede basar og lokker med flere end 400 forretninger. I det gamle centrum op ad borgen er der til gengæld overraskende fredeligt. Man er hensat til en helt anden verden, fra før masseturismen holdt sit indtog. Vi klatrer op til Restaurant Panorama ad en smal, udvendig trappe og belønnes med en fremragende udsigt over havn og bugt. Maden er oven i købet glimrende.

Den lille borg ved siden af Panorama blev bygget af Süleyman den Store i 1522 som optakt til erobringen af den store korsridderborg på Rhodos kun 50 km væk. Borgen er absolut et besøg værd.
Bortset fra den flotte udsigt rummer den et fint lille museum med udvalgte antikke lækkerier, blandta  andet de fineste glasarbejder fra romersk tid.

Bag borgen og den gamle bydel kommer man om til den store marina ned gennem bargaden. Eller rettere Dr Jekyll og Mr Hyde-gaden. Om dagen en stilfærdig søvnig gade, om aftenen og natten et inferno af lyd, sprut og dans. Heldigvis langt fra hotellerne.

Prut endelig løs
Vi tager en tur på det lokale torsdagsmarked midt i den nyere bydel lige ved Star Hotel.
Her får et par modne damer sig en lille kæk top til håret, mens mit kameras hukommelseskort går amok nedenunder, hvor de lokale bønder sælger grønsager, jeg ikke har set flottere siden mine bedsteforældres køkkenhave i kolonihavehuset.
Her er der bare et overvældende udvalg og en farvepalet, der ikke ses på vore breddegrader.

Marmaris har alt, hvad der skal til for at tilfredsstille en moderne charterturist. Det brede udvalg af hoteller i alle prisklasser.
Det samme gælder restauranterne. De dyreste er langs den kilometerlange promenade, mens priserne daler inde i byens gader, hvor kvaliteten til gengæld ofte stiger.
Shoppingmulighederne er i top. Guld og tæpper ligger langt under det hjemlige prisniveau, og så er det sjovt at gå i basaren eller på marked og prutte om priserne på spøjse ting, man måske ikke lige står og mangler.

3 oplevelser ved Marmaris

Içmeler og Turunç
Içmeler har i modsætning til selve Marmaris en stor bred strand. Den kan nås med dolmus minibus eller allerbedst med bådtaxi fra centrum af Marmaris. Herfra koster det knap 30 kr. at sejle op langs kysten de ca. 6-7 km til centrum af Içmeler. Der er et par påstigningssteder langs promenaden. Hvis du vil forsætte endnu længere ud til det mere så overfyldte Turunç koster turen ialt 40 kr. Den flotte hjemtur til Marmaris fra Turunç med dolmus koster 18 kr.

Mudderbad og skildpaddestrand
Den store sivskovslabyrint omkring byen Dalyan dannede kulisse til nogle af optagelserne i filmen »Afrikas Dronning« med Humphrey Bogart og Kathrine Hepburn. På turen er mudderkastning tilladt, ja mudderet har efter sigende en helbredende virkning. Efter mudderbadet sejles man ud til en kæmpestor sandstrand Iztuzu. I perioder deles den ligeligt mellem badegæster og den fredede caretta-caretta-skildpadde. Undervejs er der kig til antikke lykiske kongegrave, der er hugget ind i klipperne for 2400 år siden.

Adrenalin-ture
Snup en bumpetur for fuld speed og høj musik på en jeepsafari i uvejsomt terræn, kast dig ud i frådende vandmasser på riverrafting eller svøm rundt mellem eksotiske fisk og skibsvrag i dykkerudstyr. Eller hvad med et flot vue over Marmaris-bugten hængende i en faldskærm bag en kraftig motorbåd?

Læs også: De 10 populæreste feriemål