Det skal du opleve i juni

600-års fødselsdag i Frankrig, Pippi Langstrømpe-udstilling i Sverige og gigantisk »Gay Power«-show i New York.

16. juni i New York Der er Heritage of Pride begivenheder rundt om i byen frem til 24. juni, men der lægges ud med det traditionelle The Rally på Central Park’s SummerStage, hvor der er gratis adgang og nye talenter på scenen. Sidste år optrådte bl.a. den danske sangerinde Oh Land. Første Rally blev holdt i 1969 en måned efter urolighederne i Stonewall. Dengang samledes 500 deltagere i Washington Square Park for at demonstrere »Gay Power«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2. ROUEN

Med middelaldermarked og højtideligheder i katedralen og i Saint Jeanne d’Arc kirken i byen i Rouen i Normandiet festligholdes 600 året for den franske nationalheltinde, Jean d’Arcs fødsel.

rouentourisme.com

 

2. SINGAPORE

Harry Potter: The Exhibition indtager Asien. Hundredevis af autentiske kostumer og effekter fra filmene om den magiske verden, og forskellige scener er bygget op, f.eks. et klasselokale på Hogwarts, Hagrids hytte og den forbudte skov. Udstillingen kan ses på ArtScience Museum i Marina Bay Sands til 30. september.

harrypotterexhibition.com

 

4. COBURG

Det er 24. gang, der er Design Festival i den tyske by Bayern. Til 10. juni sættes fokus på produktdesign, indretningsarkitektur, arkitektur og civil ingeniørkunst. Man får både indblik i aktuelle studieprojekter og oplevelsen af verdenen i de unge designeres arbejder.

coburger-designtage.de

 

6. STOCKHOLM

Early Music Festival er det største arrangement i Norden med barok, renæssance- og middelaldermusik. I fem dage er der koncerter med musikere fra hele verden i Gamla Stan med Drottningholm teatret som omdrejningspunkt.

semf.se

 

6. JERUSALEM

Som optakt til Carmen Opera Festival i Masada (7. -11. juni) er der tre operakoncerter med højdepunkter fra Verdis musik i intime rammer i Zedekias Hule i den gamle by. Sangere fra den Israelske Opera akkompagneres af et lille ensemble og giver tre koncerter.

carmen-at-masada.com

 

8. OSLO

Det er de sjove striber, det handler om under Oslo Comics Expo. Den årlige tegneseriefestival på Schous plass, hvor der i to dage er udstilling, foredrag og interview med både kendte og mindre kendte tegneserieskabere.

oslocomicsexpo.no 

 

12. LISSABON

Faktisk er der fester hele måneden for de populære helgener under Festas dos Santos Populares. Men den vildeste af dem alle er Santo Antonios aften, hvor de gamle bydele koger. Der er pyntet op, og byens borgere samles i de smalle gader og spiser traditionen tro ristede sardiner fra grillen og drikker vin til. Der er musik, sang, dans og fest natten lang.

visitlisboa.com

 

12. MALMØ

Han er farverig, selvlært og noget helt for sig selv, Niki de Saint Phalle. Moderne Museet udstiller frem til 16. september den unikke franske kunstners værker.

modernamuseet.se

 

12. MADRID

El Ultimo Raphael hedder udstillingen på Prado Museet, som omhandler de sidste år og de sidste arbejder fra denne renæssancetidens store kunstner. Udstillingen kan ses frem til 16. september.

museodelprado.es

 

14. CANNES

Næppe har den franske by fundet sine ben efter filmfestivalen i maj, før andre elegante ben indtager den: springhestenes ben. I 29 år har verdens bedste springryttere dystet i Stade des Hespérides. Konkurrencen er en del af Global Chamlions Tour, og der dystes på springbanen i tre dage.

jumpingcannes.com

 

16. VIMMERBY

»Pippi og lidt mere« hedder udstillingen i kulturcentret Astrid Lindgrens Näs, som omfatter 50 originale illustrationer til blandt andet fortællingen om den stærke pige i Villa Villekulla. De er tegnet af danske Ingrid Vang Nyman, som var den første, der illustrerede Pippi Langstrømpe bogen, og mange betragter hendes fortolkning som »den rigtige Pippi«. På udstillingen, der vises til 26. august, er også illustrationer til Alle vi børn i Bulderby.

astridlindgrensnas.se

 

16. NEW YORK

Der er Heritage of Pride begivenheder rundt om i byen frem til 24. juni, men der lægges ud med det traditionelle The Rally på Central Park’s SummerStage, hvor der er gratis adgang og nye talenter på scenen. Sidste år optrådte bl.a. den danske sangerinde Oh Land. Første Rally blev holdt i 1969 en måned efter urolighederne i Stonewall. Dengang samledes 500 deltagere i Washington Square Park for at demonstrere »Gay Power«.

nycpride.org

 

19. BERLIN

Willy Brandt Haus er blevet renoveret og har været delvis lukket. Men nu genåbnes med en ny permanent udstilling om Willy Brandt, hans liv og hans politiske karriere.

www.willy-brandt-haus.de

 

21. EDINBURGH

Fire dage hver juni er der dyrskue med underholdning for hele familien. Royal Highland Show med masser af dyr, med mad og drikke, underholdning og børneaktiviteter, Sidste år deltog 183.000 i dyrskuet.

royalhighlandshow.org

 

22. LONDON

Det er 50 år siden musicalfilmen West Side Story havde premiere i Storbritannien, og det fejres i Royal Albert Hall med en reprise, men hvor man for første gang i Europa lader et liveorkester akkompagnere filmen. Filmen og Leonard Bernsteins musik i Royal Philharmonic Concert Orchestras opførelse kan nydes til og med 24. juni.

royalalberthall.com

 

23. MÜNCHEN

De tyske ølhaver fejrer 200-års jubilæum i år. Det markeres overalt i Bayern, blandt andet inviterer Münchens bryggere til »bryggeridag« på Viktualienmarkt.

viktualienmarkt-muenchen.de

 

28. LÜNEBURG

Fortiden kaldes til live igen, når de 32. Internationale Hansestadsdage afvikles over fem dage med markedsdage, udstillinger, kunsthåndværk, musik og fest. I år er det faktisk 600 år siden, der første gang var Hansedag i byen. I 1412 i rådhuset i Lüneburg foregik »die erste große Tagfahrt der Hansen statt«, noterede byens notar, Wilhelm Reinecke, dengang og tilføjede, at der til begivenheden var sendebud fra samtlige 32 Hansebyer.

hansetag2012.de

 

28. REYKJAVIK

Det er en del af den islandske nationalskat, de Islandske Sagaer. I tre dage er der udstilling i Kulturhuset om beretningerne fra middelalderen, eddaer og sagaer med også kristne skrifter fra dengang.

thjodmenning.is

 

30. PARIS

Koncert med Red Hot Chili Peppers. Den californiske gruppe går på scenen med deres stærke indie-pop-rock musik i Stade de France.

stadefrance.com